Τελευταία Νέα
Ελλάδα

High Frequency: Οι Ευρωπαίοι προτίμησαν να θυσιάσουν λίγα εκατομμύρια Έλληνες, παρά να αναγκάσουν τις τράπεζες να απορροφήσουν ορισμένες ζημίες - Το PSI άργησε... δύο χρόνια

High Frequency: Οι Ευρωπαίοι προτίμησαν να θυσιάσουν λίγα εκατομμύρια Έλληνες, παρά να αναγκάσουν τις τράπεζες να απορροφήσουν ορισμένες ζημίες - Το PSI άργησε... δύο χρόνια
Για "χαμένη δεκαετία" κάνει λόγο στην Ελλάδα ο επικεφαλής οικονομολόγος της High Frequency Economics, Carl Weinberg, επικαλούμενος την έκθεση βιωσιμότητας της ελληνικής οικονομίας η οποία δημοσιοποιήθηκε μετά την αξιολόγηση της χώρας από την Τρόικα.
Σύμφωνα με τον Weinberg, οι καθυστερήσεις στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα στοιχήσει στη χώρα μία δεκαετία μηδενικής ανάπτυξης, ή ακόμη και συρρίκνωσης. Ο χρόνος που δόθηκε στις τράπεζες να μειώσουν τις συνέπειες του PSI τελικά θα λειτούργήσει καταστροφικά για την ίδια τη χώρα, αναφέρει ο οικονομολόγος και ιδρυτής της High Frequency.
"Γιατί δεν επετράπει στην Ελλάδα να αναδιαρθρώσει το χρέος της δύο χρόνια πριν, όταν ακόμη δηλαδή η οικονομία της ήταν στην αρχή της ύφεσης;", αναρωτιέται ο Weinberg. "Γιατί έπρεπε να περάσουν δύο χρόνια στα οποία η ελληνική οικονομία γνώρισε ύφεση 15%, για να αντιληφθούν οι Ευρωπαίοι ότι ήταν απαραίτητη η απομείωση του ελληνικού χρέους;", συνεχίζει. Οι Ευρωπαίοι προτίμηση να επιτρέψουν την αποσταθεροποίηση της οικονομίας και της κυβέρνησης και την πληρωμή των CDS επικυρώνοντας τη χρεοκοπία, από το να υποβάλλουν τις τράπεζες στο haircut που απαιτούνταν ώστε να επανέλθει η οικονομία, αναφέρει ο Weinberg.
Ο Weinberg υποστήριξε ότι οι Ευρωπαίοι πίεσαν την Ελλάδα να λάβει πολύ σκληρά μέτρα λιτότητας, ώστε να δώσουν χρόνο στις τράπεζες να μειώσουν την έκθεση τους στο ελληνικό χρέος. "Οι Ευρωπαίοι προτίμησαν να 'θυσιάσουν' λίγα εκατομμύρια Έλληνες, παρά να αναγκάσουν τις τράπεζες να απορροφήσουν ορισμένες ζημίες. Οδήγησαν μία χώρα σε μία 'χαμένη δεκαετία'", ανέφερε ο Weinberg με εμφανές επικριτικό ύφος.
Ο οικονομολόγος της High Frequency έδειξε τα παραδείγματα των αναδιαρθρώσεων στη Λατινική Αμερική. Το 1982 στο Μεξικό και το 1983 στη Βραζιλία, η αναδιάρθρωση χρέους ούτε οδήγησε σε αποσταθεροποίηση της πολιτικής και οικονομικής κατάστασης ούτε ενεργοποίησε κάποιου είδους ασφάλιστρα. Και γι' αυτό θεωρήθηκαν επιτυχημένες.
Η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερο επενδύσεις παρά μίας αναδιάρθρωσης, καταλήγει ο επικεφαλής οικονομολόγος της High Frequency.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης