Τελευταία Νέα
Ελλάδα

ΤΑΙΠΕΔ: Ιδιωτικοποιήσεις στο μάξιμουμ - Ως το τέλος Μαρτίου o διαγωνισμός για την διάθεση του 29% του ΟΠΑΠ - Στο επίκεντρο και η αξιοποίηση της κρατικής ακίνητης περιουσίας

ΤΑΙΠΕΔ: Ιδιωτικοποιήσεις στο μάξιμουμ - Ως το τέλος Μαρτίου o διαγωνισμός για την  διάθεση του 29% του ΟΠΑΠ - Στο επίκεντρο και η αξιοποίηση της κρατικής ακίνητης περιουσίας
Η «μηχανή» των αποκρατικοποιήσεων θα συνεχίζει να λειτουργεί στο μάξιμουμ καθʼ όλη την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.
Σχετική διαβεβαίωση έδωσε χθες στον Πρωθυπουργό ο Διευθύνοντας Σύμβουλος του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) Κώστας Μητρόπουλος, έτσι ώστε να καταστεί εφικτός ο στόχος για την είσπραξη 2,8 δις. ευρώ φέτος από τις αποκρατικοποιήσεις Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών.
Στην επίτευξη του στόχου αυτού θα συμβάλει και η αξιοποίηση της κρατικής γης με τον Λουκά Παπαδήμο να ζητά από την διοίκηση του Ταμείου την επίσπευση των διαδικασιών.
Χθες, το Ταμείο απηύθυνε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την αξιοποίηση του ακινήτου στην περιοχή Αφάντου της Ρόδου.
Πρόκειται για την τέταρτη κατά σειρά έκταση του δημοσίου, για την οποία αναζητεί επενδυτές το Ταμείο, καθώς έχουν προηγηθεί οι προσκλήσεις για το Ελληνικό, το Διεθνές Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης (IBC) και την Κασσιόπεια στην Κέρκυρα.
Υπενθυμίζεται ότι έχει δοθεί παράταση στις προθεσμίες εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ και το Ελληνικό έως τις 30 Μαρτίου και τις 17 Απριλίου αντίστοιχα.
Από το ΤΑΙΠΕΔ επισημαίνουν ότι και για τα δύο project έχει εκδηλωθεί ισχυρό ενδιαφέρον. Να σημειωθεί ότι τον όμιλο ΔΕΠΑ «γλυκοκοιτάζει» εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα ο ρωσικός γίγαντας Gazprom που έχει εκδηλώσει και επίσημα το ενδιαφέρον.
Έντονο ενδιαφέρον συγκεντρώνει και ο ΟΠΑΠ, καθώς, ο διαγωνισμός για τη διάθεση του 29% αναμένεται να έχει ξεκινήσει έως τα τέλη Μαρτίου. Άλλωστε στελέχη του Ταμείου επισημαίνουν ότι μετά το PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση έχει περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό η αβεβαιότητα για την ελληνική οικονομία.
Το μόνο ρίσκο που υπάρχει είναι οι εθνικές εκλογές που ενδεχομένως να ανακόψουν την υφιστάμενη ταχύτητα των αποκρατικοποιήσεων. Στο Μνημόνιο γίνεται λόγος για έσοδα ύψους 14 δισ. ευρώ έως το 2014 από τις ιδιωτικοποιήσεις, ενώ στο Ταμείο μιλούν επισήμως για 19 δις. ευρώ. Ο αρχικός πήχης των 50 δισ. ευρώ διατηρείται, χωρίς, όμως, συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα.

Mάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης