Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Οι ξένοι τοποθετούνται σε junk ομόλογα ... αλλά όχι στην Ελλάδα - Πέναλτι στα ομόλογα υπερχρεωμένων χωρών εξετάζει η ΕΕ

Οι ξένοι τοποθετούνται σε junk ομόλογα ... αλλά όχι στην Ελλάδα -  Πέναλτι στα ομόλογα υπερχρεωμένων χωρών εξετάζει η ΕΕ
(upd)Οι επενδυτές έχουν ξαναρχίσει να στρέφονται προς τα junk ομόλογα, ύστερα από μία παύση που έκαναν το Μάιο, στον απόηχο της βελτίωσης ορισμένων σημαντικών μάκρο που αύξησαν τη διάθεση ανάληψης κινδύνου από τους επενδυτές.
Σημειώνεται εδώ ότι τα ελληνικά ομόλογα θεωρούνται junk από τα τέλη Απριλίου, όταν και ο οίκος Standard & Poor's είχε υποβαθμίσει σε ΒΒ+ από BBB+ την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας .
Σύμφωνα με το δείκτη Bank of America Merrill Lynch οι τοποθετήσεις σε υψηλού κινδύνου/αποδόσεων κεφάλαια έχει αυξηθεί τον Ιούνιο κατά 1,76%, μετά από μία διόρθωση του 3,52% που είχε πραγματοποιηθείθ το Μάιο, εν μέσω ανησυχιών για την εφαρμογή του πακέτου στήριξης των αδύναμων οικονομιών της Ευρώπης.
Ωστόσο, σε κρατικό επίπεδο, ενώ η ζήτηση για junk ομόλογα ανάκαμπτει, και μάλιστα δριμύτερη, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα όπου εμφανίζει αύξηση του spread στα ομόλογα σταθερά το τελευταίο διάστημα, σαφές σημάδι ότι όχι μόνο δεν προτιμώνται αλλά πουλιώνται.
Ο  Manny Labrinos, της  Nuveen Investment Management, επισημαίνει ότι η προοπτική μιας δυναμικής ανάκαμψης είναι θολή ακόμη, ενώ οι τοποθετήσεις σε υψηλού επιτοκίου επενδύσεις καταδεικνύει ότι τα βασικά επιτόκια των κεντρικών τραπεζών θα παραμείνουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Σημειώνεται εδώ ότι στο τρέχον τρίμηνο η Moody’s αναβάθμισε 86 εταιρείες που έχουν υψηλό κόστος δανεισμού, ενώ υποβάθμισε 48.

Πέναλτι στα ομόλογα υπερχρεωμένων χωρών εξετάζει η ΕΕ

Την επιβολή πρόσθετης χρέωσης στις πωλήσεις ομολόγων από χώρες που δεν τηρούν τους κανόνες της ΕΕ για το χρέος εξετάζει η Κομισιό, σύμφωνα με έγγραφο που διέρρευσε στο πρακτορείο Bloomberg. Οι χώρες που δεν περιορίζουν τα επίπεδα χρέους τους εναρμονίζοντας τα στους κάνονες της ΕΕ, θα αντιμετωπίζουν επιπλέον τόκο, καθορισμένου ύψους, που θα επιβάλλεται σε κάθε έκδοση ομολόγου. Αυτό το ποσοστό θα κατάσχεται αν το χρέος της χώρας που παραβαίνει τους κανόνες της συνθήκης του Μάαστριχτ, η οποία προβλέπει ότι το δημόσιο χρέος δεν πρέπει να υπερβαίνει το 60% του ΑΕΠ.
Η εν λόγω πρόταση θα συζητηθεί στις 12 Ιουλίου κατά τη σύνοδο των  Ευρωπαίων Υπουργών Οικονομικών, ενώ δεν αποκλείεται να ενταχθεί στα πλαίσια της ενίσχυσης της οικονομικής διακυβέρνησης της Ε.Ε., η οποία εκτός των άλλων θα περιλαμβάνει και την υποχρεωτική δημοσιοποίηση επιπλέον πληροφοριών για τα ομόλογα.
Σημειώνεται εδώ ότι ο Τρισέ ζήτά κάτι παράπάνω από την προκαταρκτική αξιολόγηση των σχεδίων προϋπολογισμών από την Επιτροπή στα πλαίσια της ενίσχυσης της οικονομικής διακυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι η δημιουργία ανεξάρτητου σώματος που θα ελέγχει τις αποφάσεις των κυβερνήσεων των Χωρών-Μελών της Ε.Ε των 27 σε θέματα φορολογίας και δαπανών με ταυτόχρονα ενισχυμένες αρμοδιότητες για το Eurogroup, θα είναι προς το σωστότερο δρόμο.
Την ίδια στιγμή ο Μπαρόζο θέτει ως προϋπόθεση αποκατάστασης της εμπιστοσύνης των αγορών την μείωση του δημόσιου χρέους ώστε να μπορέσει στην συνέχεια να υπάρξει ανάπτυξη επιχειρώντας να συνθέσει την γραμμή πλεύσης της Μέρκελ με αυτήν του Ομπάμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης