Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Fitch: Πλεόνασμα προϋπολογισμού, ανάπτυξη και μεταρρυθμίσεις θα σημάνουν την αναβάθμιση της Ελλάδας - Οι κίνδυνοι όμως παραμένουν - Χαμηλά το κόστος διάσπασης της ευρωζώνης

tags :
Fitch: Πλεόνασμα προϋπολογισμού, ανάπτυξη και μεταρρυθμίσεις θα σημάνουν την αναβάθμιση της Ελλάδας - Οι κίνδυνοι όμως παραμένουν - Χαμηλά το κόστος διάσπασης της ευρωζώνης
Γεγονός χρεοκοπίας θεωρεί την ολοκλήρωση του PSI, ο οίκος αξιολόγησης Fitch, στην 16σέλιδη έκθεση για την ευρωπαϊκή κρίση χρέους που δημοσιεύτηκε σήμερα, και περιλαμβάνει βασικές επισημάνσεις για την πορεία της ευρωζώνης.
Ειδικά για την Ελλάδα, ο οίκος αξιολόγησης αναφέρει μετά από αυτό το PSI αναβαθμίστηκε η χώρα σε Β- από RD (restricted default – περιορισμένη χρεοκοπία), αν και η χώρα αντιμετωπίζει σημαντικούς κινδύνους με τα υψηλά επίπεδα χρέους και τις μακροοικονομικές προκλήσεις.
Ως αποτέλεσμα της απομείωσης του ελληνικού χρέους, η Fitch εκτιμά ότι οι ιδιώτες πιστωτές θα έχουν στην κατοχή τους το 25% του χρέους, με το υπόλοιπο να περνά σε χέρια του δημόσιου τομέα. Η μελλοντική αξιολόγηση της Ελλάδας θα εξαρτηθεί από τις παραμέτρους του προγράμματος προσαρμογής του ΔΝΤ και της ΕΕ, καθώς και της προθυμίας της ελληνικής κυβέρνησης να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται.
Επιτυχές θα χαρακτηριστεί το πρόγραμμα εάν υπάρξουν πλεονάσματα από τον ελληνικό προϋπολογισμό, αν εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις και η ανάκαμψη της οικονομίας γίνει εμφανής. Αντίθετα, αποτυχημένο θα είναι το πρόγραμμα εάν υπάρξει οικονομικό ή πολιτικό σοκ στη χώρα, το οποίο θα δυσχεράνει ακόμη περισσότερο την εξυπηρέτηση του χρέους.
Γενικότερα, για την ευρωζώνη, ο οίκος, επισημαίνει ότι η πιθανότητα διάσπασης της ευρωζώνης παραμένει χαμηλά, επαναλαμβάνοντας το ότι το κόστος είναι τόσο μεγάλο που είναι απαγορευτικό.
Σύμφωνα με τον οίκο οι Ευρωπαίοι λαμβάνοντας υπόψιν το υψηλό χρηματοοικονομικό και πολιτικό κόστος θα προβούν στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να αποφύγουν μία τέτοια εξέλιξη.
Η Fitch επισημαίνει ότι επτά χώρες της ευρωζώνης έχουν αξιολόγηση "Α" ή και χαμηλότερα, σε αντίθεση με το 2008, όταν μόνο η Ελλάδα είχε χαμηλή αξιολόγηση. Τον Ιανουάριο ο οίκος αναθεώρησε την αξιολόγηση έξι χωρών, στις οποίες μάλιστα τέθηκε και η "σημαία του κινδύνου", δείχνοντας ότι το outlook είναι αρνητικό. Οι υποβαθμίσεις αυτές ήταν αποτέλεσμα της αύξησης των κινδύνων που αντιμετωπίζουν οι χώρες αυτές.
Σύμφωνα με τη Fitch η πιθανότητα πλήρους διάσπασης της ευρωζώνης παραμένει χαμηλά, ενώ τα προγράμματα παροχής 3ετούς ρευστότητας στις τράπεζες από την ΕΚΤ, έχει κάμψει τις ανησυχίες της αγοράς για τις αντοχές τους συστήματος. Η ΕΚΤ έδωσε "αέρα" και "ανάσες" στον τραπεζικό κλάδο, ενώ ταυτόχρονα ενίσχυσε και την αγορά κρατικών ομολόγων, αποφεύγοντας, όπως αναφέρει ο οίκος, να υπάρξει "στιγμή Lehman", όπως έγινε και στις ΗΠΑ το 2008.
Ωστόσο, καταλήγει η Fitch, παρά την τρέχουσα σταθεροποίηση της κατάστασης στην αγορά ομολόγων και στη χρηματοδότηση των τραπεζών, μόνο η σημαντική ενίσχυση της ανάπτυξης θα σημάνει το τέλος της κρίσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης