Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Νέο κούρεμα στον κατώτατο μισθό και δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα για τις απολύσεις στο Δημόσιο ζητά η Τρόικα - Ειδική εργατολόγος του ΔΝΤ προίσταται στις επαφές με το οικονομικό επιτελείο - Διορίζεται έως την Παρασκευή ο γραμματέας για την φορολογία

Νέο κούρεμα στον κατώτατο μισθό και δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα για τις απολύσεις στο Δημόσιο ζητά η Τρόικα  - Ειδική εργατολόγος του ΔΝΤ προίσταται στις επαφές με το οικονομικό επιτελείο - Διορίζεται έως την Παρασκευή ο γραμματέας για την φορολογία
Πιέσεις για ένα νέο «κούρεμα» στη σημερινή Συλλογική Σύμβασης Εργασίας άσκησε χθες η τεχνική αντιπροσωπεία της Τρόικας στην δεύτερη επαφή που είχε χθες με τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.
Κατά τις πληροφορίες, στις συζητήσεις για το θέμα της επικείμενης διαμόρφωσης  των μισθών στην χώρα μας  πρωταγωνιστεί η ειδική εργατολόγος που συμπληρώνει την αποστολή του ΔΝΤ στην Ελλάδα και η οποία χθες είχε πολύωρη συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Ηλία Πλασκοβίτη.
Το στέλεχος του ΔΝΤ  έστειλε χθες μήνυμα στην κυβέρνηση για τις νέες περικοπές που πρέπει να γίνουν στους  μισθούς  και τις συντάξεις του  δημοσίου και οι οποίες θα αγγίξουν και τον ιδιωτικό τομέα.
Μάλιστα η εντολή για τις νέες μειώσεις μισθών  από την Τρόικα των δανειστών δίνεται σε μια στιγμή που το υπουργείο Εργασίας μόλις είχε προλάβει να δώσει στην δημοσιότητα την αναλυτική εγκύκλιο  με τις αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα, όπως αυτές διαμορφώνονται με τις τελευταίες περικοπές που έγιναν.
Υπενθυμίζεται ότι οι μειώσεις φθάνουν σε ποσοστό το 22% με αποτέλεσμα ο βασικός μηνιαίος μισθός να διαμορφώνεται σε 586,08 ευρώ και το κατώτατο ημερομίσθιο στα 26,18 ευρώ το. Για τους νέους κάτω των 25 ετών η μείωση είναι 32%. Ο  βασικός μισθός  τους διαμορφώνεται στα 510,95 ευρώ, ενώ το ημερομίσθιο στα 22,83 ευρώ.
Έτσι πριν καλά στεγνώσει το μελάνι από την προηγούμενη συμφωνία για τους μισθούς  και οι δανειστές πιέζουν για μία νέα χαμηλότερη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Τούτο θα συνδυαστεί με μία νέα μείωση  των εργοδοτικών  εισφορών  αλλά  και του  φόρου μισθωτών  υπηρεσιών ώστε  να  αυξηθεί  η  ανταγωνιστικότητα  στην αγορά  εργασίας.
Εκτός από τους μισθούς η Τρόικα άσκησε χθες πιέσεις και για ένα ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα απολύσεων στο δημόσιο τομέα. Συγκεκριμένα ζήτησαν να δημιουργηθεί ένα δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα για τις αποχωρήσεις των 15.000 δημοσίων υπαλλήλων που προβλέπονται στο Μνημόνιο για το  2012.
Την ίδια στιγμή ένα άλλο κλιμάκιο αυτό που ασχολείται με  την φορολογία ζήτησε χθες με την σειρά  ένα αναλυτικό χρονοδιάγραμμα δράσεων μέχρι και  την  ψήφιση  του νέου φορολογικού νομοσχεδίου  το οποίο   λόγω των  επικείμενων εθνικών  εκλογών θα έρθει τον Ιούνιο στην Βουλή.
Να σημειωθεί ότι ο διάλογος για το Φορολογικό θα συνεχιστεί μέχρι και το κλείσιμο της Βουλής αλλά το νομοσχέδιο δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από τον Ιούνιο.
Η Τρόικα πάντως ξεκαθάρισε ότι η φορολογική μεταρρύθμιση αποτελεί ζωτικό μέρος του νέου Μνημονίου και ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί στην ώρα της, έτσι ώστε οι νέοι κανόνες στη φορολογία  φυσικών και νομικών προσώπων να  ισχύσουν από φέτος!
Μέχρι και την Παρασκευή τα τεχνικά κλιμάκια θα εξετάσουν την πορεία είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών αλλά και την αναμόρφωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού με βάση τις επιταγές του νέου μνημονίου.
Με άλλα λόγια θα πρέπει να ενημερωθούν για τον υπερκομματικό γενικό γραμματέα φορολογίας, ο οποίος θα πρέπει να  έχει τοποθετηθεί ως το τέλος αυτής της εβδομάδας αλλά και για την στελέχωση του κλιμακίου ελέγχου για τους ομάδες φορολογουμένων που δηλώνουν υψηλά εισοδήματα στην Εφορία.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης