Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Η ΕΚΤ κατέχει ελληνικό κρατικό και τραπεζικό χρέος ύψους 190 με 200 δις ευρώ

Η ΕΚΤ κατέχει ελληνικό κρατικό και τραπεζικό χρέος ύψους 190 με 200 δις ευρώ
(upd2)Η ΕΚΤ θα βρεθεί  να κατέχει ή να διακρατεί ούτε λίγο ούτε πολύ 190 με 200 δις ευρώ ελληνικού χρέους κρατικού και τραπεζικού.
Τα 35 δις ευρώ ίσως να έχουν φθάσει και τα 40 δις ευρώ αποτελούν τις αγορές ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ μέσω των παρεμβάσεων....
Δυνητικά μπορεί να αγοράσει άλλα 30 με 35  δις ευρώ από funds που υποχρεώνονται να πωλήσουν λόγω της μετατροπής του ελληνικού χρέους σε junks.
Παράλληλα κατέχει 123 δις ευρώ εγγυήσεις για να παράσχει ρευστότητα 90 δις ευρώ στις ελληνικές τράπεζες.
Δηλαδή η ΕΚΤ κατέχει ή θα κατέχει στα χαρτοφυλάκια της χρέος ελληνικό κρατικό ή τραπεζικό 190 με 200 δις ευρώ.
Ουδέποτε στην ιστορία της ΕΚΤ, στην ιστορία της Ελλάδος, στην ιστορία των τραπεζών δεν είχε υπάρξει τόσο μεγάλη εξάρτηση.
Δυνητικά η ΕΚΤ μπορεί να φθάσει να ελέγχει το 20% του ελληνικού χρέους με τις παρεμβάσεις που πραγματοποιεί στα ομόλογα.
Όσον αφορά τις εγγυήσεις στα 123 δις ευρώ έφθασαν οι συνολικές εγγυήσεις των ελληνικών τραπεζών στην ΕΚΤ την τρέχουσα περίοδο από 77 δις ευρώ που ήταν στο τέλος του 2009.
Οι εγγυήσεις αφορούν κατά βάση, ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, ξένα ομόλογα, ομολογιακά των τραπεζών, δάνεια πάσης φύσεως και άλλα assets.
Οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε οριακά επίπεδα όσον αφορά τις εγγυήσεις, τα collateral που δίνουν στην ΕΚΤ και έναντι αυτών λαμβάνουν ρευστότητα.
Οι  ελληνικές τράπεζες έχουν αντλήσει από την ΕΚΤ 90 δις ευρώ και έναντι αυτών έχουν δώσει collateral 123 δις ευρώ.
Πολλές τράπεζες έχουν εξαντλήσει τα collateral τις εγγυήσεις.
Η ΕΚΤ υποχρεώθηκε να αλλοιώσει τους βασικούς κανόνες της ώστε να προστατεύσει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ειδικά όσον αφορά τα χρεόγραφα και την πιστοληπτική τους διαβάθμιση.
Όμως στο τέλος του 2011 η ΕΚΤ ή θα πρέπει να διακρατήσει το υφιστάμενο καθεστώς επιμηκύνοντας τον χρονικά  ή έως τότε θα πρέπει οι ελληνικές τράπεζες να έχουν μειώσει την εξάρτηση τους από την ΕΚΤ η οποία αντιστοιχεί στο 20% του ενεργητικού – πραγματικά ιστορικό ρεκόρ.
Οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε μια ιδιότυπη ομηρία.
Έχουν δώσει εγγυήσεις 123 δις ευρώ στην ΕΚΤ για να πάρουν ρευστότητα 90 δις ευρώ.
Έχασαν περίπου 15 δις ευρώ με 16 δις ευρώ καταθέσεις άρα η ρευστότητα των τραπεζών είναι επαρκής αλλά είναι ξεκάθαρο ότι το τραπεζικό σύστημα βρίσκεται σε δυσχερή θέση.
Την εκροή καταθέσεων την ανέκοψαν οι τράπεζες η μεγάλη εξάρτηση όμως από την ΕΚΤ όχι δεν την μείωσαν αλλά θα την αυξήσουν μέσω του νέου πακέτου των 15 δις ευρώ που φέρνει το ελληνικό δημόσιο ώστε να προστατέψει τις τράπεζες.

Πέτρος Λεωτσάκος
news@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης