Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Στην αύξηση της δύναμης πυρός των μηχανισμών στήριξης στα 800 δισ. ευρώ συμφώνησε το Eurogroup - Πέρασε η γραμμή της Γερμανίας - Καμπανάκι για την κατάσταση των ευρωπαϊκών τραπεζών

Στην αύξηση της δύναμης πυρός των μηχανισμών στήριξης στα 800 δισ. ευρώ συμφώνησε το Eurogroup - Πέρασε η γραμμή της Γερμανίας  - Καμπανάκι για την κατάσταση των ευρωπαϊκών τραπεζών
(upd6) Στην ενίσχυση της δύναμης πυρός του τείχους προστασίας της ΕΕ στα 800 δισ. ευρώ συμφώνησε το Eurogroup, με τις επιταγές της Γερμανίας, της ισχυρότερης οικονομίας της Ευρωζώνης, να υπερισχύουν για ακόμη μια φορά. Νωρίτερα, οι πληροφορίες ανέφεραν πως η δύναμη πυρός των μηχανισμών θα αυξηθεί τουλάχιστον στα 800 δισ. ευρώ, σύμφωνα με δηλώσεις της υπουργού Οικονομικών της Αυστρίας, M. Fekter αλλά και του Ολλανδού ομολόγου της, J. Kees De Jager. Αλλά τελικά πέρασε η γραμμή του Βερολίνου και η δανειοδοτική ικανότητα των μηχανισμών κλείδωσε ακριβώς στα 800 δισ. ευρώ.
Στο ανακοινωθέν του Eurogroup επισημαίνεται ότι ο ESM θα είναι το βασικό εργαλείο για τη χρηματοδότηση νέων προγραμμάτων από τον Ιούλιο του 2012, ενώ o προσωρινός μηχανισμός, EFSF, θα παραμείνει σε ισχύ για τα προγράμματα που αποφασίστηκαν πριν από τον Ιούλιο του 2012.
Για μια μεταβατική περίοδο που θα διαρκέσει ως τα μέσα του 2013, ο μηχανισμός θα μπορεί να χρηματοδοτεί προγράμματα ώστε η δανειοδοτική ικανότητά του να φτάνει τα 500 δισ. ευρώ.
Η συνολική συνδυασμένη δανειοδοτική ικανότητα των δύο μηχανισμών -του προσωρινού και του μόνιμου- θα είναι 700 δισ. ευρώ, στα οποία θα πρέπει να προστεθούν τα 49 δισ. ευρώ που δεσμεύτηκαν ήδη από το Ταμείο για την Ελλάδα και τα 53 δισ. ευρώ υπό τη μορφή διμερών δανείων που δόθηκαν στη χώρα μας.

Χαιρετίζει η Lagarde του ΔΝΤ την ενίσχυση του τείχους προστασίας της ΕΕ


Χαιρετίζει την απόφαση των Ευρωπαίων ηγετών για την ενίσχυση της δύναμης πυρός των μηχανισμών στήριξης της ΕΕ, η επικεφαλής του ΔΝΤ, C. Lagarde.
"To ΔΝΤ έχει από καιρό επισημάνει την ανάγκη αύξησης του τείχους προστασίας της ΕΕ, αλλά και σε διεθνές επίπεδο, σε συνδυασμό πάντα με την εφαρμογή ορθών πολιτικώ, για την επίτευξη του στόχου ανάσχεσης της κρίσης και διασφάλισης της σταθερότητας", αναφέρει στην ανακοίνωση που εξέδωσε η επικεφαλής του ταμείου.

Οι δηλώσεις

Κατά τη Fekter, η συμφωνία αφορά στη σύσταση του μόνιμου μηχανισμού στήριξης (ESM) με νέα κεφάλαια 500 δισ. ευρώ, 200 δισ. ευρώ από τον προσωρινό μηχανισμό (EFSF), 53 δισ. ευρώ σε διμερή δάνεια και στήριξη 49 δισ. ευρώ από τον αρχικό μηχανισμό που είχε στήσει η ευρωζώνη, τον EFSM.
"Συμφωνήσαμε στη δημιουργία ενός τείχους προστασίας στα 800 δισ. ευρώ", σχολιάζει από την πλευρά του ο De Jager.
Yπάρχει συμφωνία, επιβεβαιώνει και ο πρόεδρος του Eurogroup, J. C. Juncker.
"Το τείχος προστασίας της ΕΕ θα κινηθεί πέριξ των 800 δισ. ευρώ" δηλώνει την ίδια ώρα Γερμανός αξιωματούχος, επιβεβαιώνοντας τις ανωτέρω δηλώσεις.
Ήδη από χθες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, W. Schaueble είχε προϊδεάσει για το ύψος της δύναμης πυρός των μηχανισμών στήριξης στα 800 δισ. ευρώ.

Kαμπανάκι για τις τράπεζες

Οι κίνδυνοι για τις ευρωπαϊκές τράπεζες παραμένουν, προειδοποίησαν με επιστολή τους προς το Eurogroup Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, εκφράζοντας ανησυχίες για την πρόταση που έχει στα σκαριά η Κομισιόν σχετικά με τις προβληματικές τράπεζες.
Να σημειωθεί πως η Κομισιόν ετοιμάζει πρόταση για τροποποιήσεις στους κανόνες διάσωσης των προβληματικών τραπεζών, με την οποία θα επιτρέπει απώλειες και στους κατόχους τραπεζικών ομολόγων, ενώ θα θέτει και περιορισμούς στα μπόνους.
Η εν λόγω επιστολή προειδοποιεί ότι η πρόταση της Κομισιόν ενέχει τον κίνδυνο οι τράπεζες να εμφανιστούν απρόθυμες να εγγράψουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στα βιβλία τους και ταυτόχρονα να περιορίσουν τις πιστώσεις, επιδεινώνοντας την κατάσταση στην πραγματική οικονομία.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ανησυχίες όπως αυτές που εκφράζονται στην επιστολή κρύβονται πίσω από την καθυστέρηση της ανακοίνωσης του νέου ρυθμιστικού πλαισίου για τις προβληματικές τράπεζες.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Michael Barnier αναβάλει διαρκώς τη δημοσίευση της πρότασης του, ενώ την Παρασκευή ανακοίνωσε ότι θα χρειαστεί ακόμα ένα μήνα πριν παρουσιάσει την πρόταση στα κράτη μέλη.

Προσχέδιο συμπερασμάτων

Το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup) είναι πιθανόν να αποφασίσει στη σημερινή σύνοδό του στην Κοπεγχάγη ότι θα αυξηθεί προσωρινά στα 940 δισ. ευρώ η «δύναμη πυρός» του μηχανισμού χρηματοδοτικής στήριξης, αν και η Γερμανία εξακολουθεί να ευνοεί μία μικρότερη ενίσχυσή του μηχανισμού περί τα 800 δισ ευρώ
Ένα προσχέδιο των συμπερασμάτων του Συμβουλίου, το οποίο είναι σε γνώση του Reuters, αναφέρει ότι η Ευρωζώνη θα μπορούσε, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης τους επόμενους 15 μήνες, να αυξήσει τη δύναμη πυρός των δύο ταμείων διάσωσής της στα 940 δισ. ευρώ από τα 500 δισ. ευρώ που είναι τώρα.
Αυτό, όμως, θα μπορούσε να γίνει, μόνο εάν κατά το διάστημα αυτό υπάρξει η ανάγκη για μία νέα διάσωση χώρας της Ευρωζώνης, η οποία δεν θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από τους πόρους του μόνιμου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) - του ενός από τα δύο ταμεία, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ από τον Ιούλιο με προβλεπόμενους πόρους ύψους 500 δισ. ευρώ.
Στην περίπτωση αυτή θα χρησιμοποιηθούν και οι πόροι του προσωρινού Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), το οποίο έχει δυνατότητα δανεισμού 440 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 200 δισ. ευρώ προορίζονται για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας. Σημειώνεται ότι το ΕΤΧΣ θα παραμείνει σε λειτουργία έως τα μέσα του 2013.
Σύμφωνα με το προσχέδιο των συμπερασμάτων του Συμβουλίου, το ΕΤΧΣ θα συνεχίσει να εξυπηρετεί τις υφιστάμενες υποχρεώσεις του, επιπλέον των 500 δισ. ευρώ των νέων κεφαλαίων που θα μπορεί να διαθέτει ο ΕΜΣ. Με βάση ό,τι ισχύει έως τώρα, η δυνατότητα δανεισμού του ΕΜΣ δεν μπορεί να υπερβαίνει, μαζί με τον δανεισμό από το ΕΤΧΣ, τα 500 δισ. ευρώ.
Οποιαδήποτε νέα πακέτα χρηματοδοτικής βοήθειας μετά τον Ιούλιο θα καλύπτονται από τον ΕΜΣ. Εάν αυτός δεν έχει επαρκή κεφάλαια, θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα υπόλοιπα 240 δισ. ευρώ του ΕΤΧΣ, τα οποία δεν έχουν ακόμη δεσμευθεί.

Νωρίτερα το bankingnews.gr έγραφε:


Η ενίσχυση του «τείχους προστασίας» της ευρωζώνης, η αύξηση των πόρων των ταμείων στήριξης και η μεγάλη δημοσιονομική απόκλιση της Ισπανίας θα είναι τα θέματα που θα κυριαρχήσουν στις διήμερες συζητήσεις της συνεδρίασης του Eurogroup και του Ecofin, που αρχίζει σήμερα στην Κοπεγχάγη.
Δύσκολο αναμένεται να είναι το διήμερο και για τον νέο υπουργό Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη, ο οποίος θα βρεθεί για πρώτη φορά στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης και της Ευρώπης των 27, παρουσία και των κεντρικών τραπεζιτών της Ε.Ε. Ήδη, οι εκπρόσωποι της τρόικας έχουν κρούσει τον κώδωνα για τις αστοχίες του προγράμματος μεταρρυθμίσεων, επομένως, αναμένεται σκληρή η κριτική των εταίρων μας και της Κομισιόν για τον τρόπο με τον οποίο η ελληνική κυβέρνηση «περνάει» από τη Βουλή τα εφαρμοστικά νομοσχέδια της νέας δανειακής σύμβασης.
Ανάμεσα στα θέματα για τα οποία θα κληθεί να απαντήσει ο κ. Σαχινίδης είναι και το θέμα για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, καθώς η τροπολογία αποσύρθηκε χθες από το νομοσχέδιο Κουτρουμάνη επειδή δεν υπήρχε συνεννόηση με την ΕΚΤ.
Με το γνωστό πρόχειρό τρόπο, η κυβέρνηση επιχείρησε να ρυθμίσει ένα τεράστιο θέμα, χωρίς να έχει συνεννοηθεί πρώτα με τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα.
Στο περιθώριο του Eurogroup και του Ecofin θα γίνει και συνάντηση Ευρωπαίων τραπεζιτών, οι οποίοι θα εξετάσουν θέματα σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών, αλλά και ζητήματα σχετικά με τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.

«Αγκάθι» το ποσό της ενίσχυσης των ταμείων στήριξης - «Ταβάνι» τα 800 δισ. ευρώ για τη Γερμανία

Στο επίκεντρο φυσικά των συζητήσεων θα βρεθεί η αύξηση των πόρων των δύο ταμείων στήριξης, του ESM και του EFSF.
Η Κομισιόν έχει προτείνει ένα συνολικό ποσό και για τους δύο μηχανισμούς ύψους 940 δισ. ευρώ για ένα χρόνο και επανεξέταση του ποσού το καλοκαίρι του 2013, όμως, η γερμανική πλευρά αντιπροτείνει ένα συνολικό ποσό ύψους 800 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 500 δισ. ευρώ που αποφασίστηκαν για τον νέο μόνιμο μηχανισμό και 200 δισ. ευρώ από το EFSF.
Η πρόταση αυτή δείχνει να βρίσκει σύμφωνες πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, όχι όμως και τη Γερμανία.
Συγκεκριμένα, αντίθετος με τις προτάσεις για την ενίσχυση των πόρων των ευρωπαϊκών ταμείων διάσωσης στο ένα τρις ευρώ, εμφανίστηκε ο γερμανός υπ. Οικονομικών Σόιμπλε στο προοίμιο του Eurogroup της Κοπεγχάγης.
Mε τους πόρους που έχουν ήδη προβλεφθεί ή και χορηγηθεί στο πλαίσιο των προγραμμάτων βοήθειας καθώς και τον νέο μόνιμο μηχανισμό στήριξης, το ύψος του τείχους προστασίας θα φτάσει τα περίπου 800 δις ευρώ, είπε ο Β. Σόιμπλε ενώπιον δημοσιογράφων στην Κοπεγχάγη.
«Πιστεύω ότι είναι μια καλή λύση την οποία θα πρέπει να στηρίξουμε από κοινού, προκειμένου να πείσουμε τις αγορές», πρόσθεσε ο γερμανός υπουργός.
Απαντώντας στο ερώτημα πώς συγκεντρώνεται αυτό το ποσό, ο Β. Σόιμπλε εξήγησε πως πρόκειται για περίπου 50 δις που προβλέπει ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός για την αντιμετώπιση της κρίσης, πόρους που έχουν ήδη διατεθεί στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος στήριξης της Ελλάδας, πόρους που μέχρι τώρα υπολόγιζε ο προσωρινός μηχανισμός EFSF για βοήθεια προς την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία ύψους περίπου 200 δις καθώς και τα προβλεπόμενα κεφάλαια του νέου μηχανισμού στήριξης ESM ύψους 500 δις ευρώ. «Αυτό είναι πειστικό», σχολίασε ο υπουργός.
Σε χθεσινοβραδινή του ομιλία στο πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, ο κ. Σόιμπλε υπογράμμισε ότι «δεν είναι λύση να δίνεις κάθε τόσο περισσότερα χρήματα» και «είναι λάθος να περιορίζει κανείς την όλη συζήτηση, στο ύψος των τειχών προστασίας και όχι στην αντιμετώπιση των αιτιών της κρίσης».
Μάλιστα για να ενισχύσει τη θέση του, ο Σόιμπλε υπογράμμισε ότι μεγάλη αύξηση των πόρων θα προκαλέσει σπέκουλα από τις αγορές.
Τα σχόλια του Σόιμπλε δείχνουν ότι η Γερμανία δεν θα συμφωνήσει να χρησιμοποιηθούν τα υπόλοιπα κεφάλαια από το προσωρινό ταμείο διάσωσης της Ευρωζώνης, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (EFSF) για να ενισχυθεί το τείχος προστασίας της Ευρώπης. Η Γερμανία είναι «κατά» του συνδυασμού του ESM και του EFSF, δήλωσε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης