Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Νέα σκληρά μέτρα έρχονται από τον Ιούνιο - Στόχος η εξοικονόμηση 4,4 δισ. ευρώ - Εντολή ΥΠΟΙΚ να μη χαλαρώσει ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός

Νέα σκληρά μέτρα έρχονται από τον Ιούνιο - Στόχος η εξοικονόμηση 4,4 δισ. ευρώ - Εντολή ΥΠΟΙΚ να μη χαλαρώσει ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός
(upd) Εντολή για την απρόσκοπτη συνέχιση του ελεγκτικού έργου προκειμένου να αποφευχθεί η οποιαδήποτε χαλάρωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου έχει δώσει ο υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης.


Κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα στον προϋπολογισμό, ο οποίος ήδη έρχεται αντιμέτωπος με μία υστέρηση στα έσοδα η οποία σε συνδυασμό με τις δαπάνες έχει δημιουργήσει μία «τρύπα» ύψους 1,1 δις. ευρώ στο πρώτο δίμηνο του 2012.
«Δεν θέλουμε με κανένα τρόπο να σταματήσει η αποτελεσματικότητα των φοροεισπρακτικών μηχανισμών» τονίζει κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών διευκρινίζοντας ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος αν κατά την αξιολόγηση της τρόικας μετά τις εκλογές διαπιστωθούν αποκλίσεις που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο το στόχο για το έλλειμμα να ζητηθούν  νέες πρόσθετες παρεμβάσεις στην πλευρά των δαπανών .
Όσον αφορά στα μέτρα ύψους 5,5% του ΑΕΠ τα οποία ήδη προβλέπονται στο Μνημόνιο και απομένει να ξεκαθαρίσουν από τη νέα κυβέρνηση, την επόμενη εβδομάδα η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αναμένει το πρώτο σκέλος της μελέτης του ΚΕΠΕ στην οποία θα γίνεται μια επισκόπηση των δαπανών γενικής κυβέρνησης χωρίς να διατυπώνονται συγκεκριμένες προτάσεις περικοπών. Το δεύτερο σκέλος της μελέτης όπου θα διατυπώνονται οι πρώτες προτάσεις πολιτικής αναμένεται το Μάιο, μετά τις εκλογές .
Από τον Ιούνιο και μετά θα ξεκινήσει η σταδιακή εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ελληνικού Δημοσίου κατά πάσα πιθανότητα με μετρητά. Οι αποφάσεις θα καθοριστούν μετά την αξιολόγηση της τρόικας.

Οπως ανέφερε νωρίτερα το www.bankingnews.gr:

Ενοποίηση όλων των κοινωνικών επιδομάτων σε ένα και το οποίο θα λαμβάνουν μόνο οι οικονομικά ασθενέστεροι, εξετάζουν κυβέρνηση και Τρόικα στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που έχουν ξεκινήσει για περιορισμό αυτών των παροχών σε ποσοστό έως και 2% του ΑΕΠ.
Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, στις διαβουλεύσεις που διεξάγονται με την τεχνική αντιπροσωπεία των ξένων η κυβέρνηση συμφώνησε για μία νέα εξοικονόμηση δαπανών ύψους 4,4 δις. ευρώ από όλα τα προγράμματα κοινωνικών παροχών.
Από το νέο «μαχαίρι» στις πάσης φύσεως παροχές και επιδόματα θίγονται περίπου 1,7 εκατ. νοικοκυριά με την Τρόικα να θέτει θέμα κατάργησης ακόμη και των πολυτεκνικών επιδομάτων. Την ίδια στιγμή, σε άμεσο κίνδυνο βρίσκονται ακόμη και τα επιδόματα ανεργίας τα οποία θα περιοριστούν στο ελάχιστο και δεν αποκλείεται να καθιερωθούν νέα πιο αυστηρά κριτήρια για την χορήγηση τους.
Ο περιορισμός αυτών των επιδομάτων γίνεται σε μια στιγμή που στην Ελλάδα εφαρμόζεται ένα από τα χειρότερα προγράμματα λιτότητας, η ύφεση έχει σπάσει κάθε ρεκόρ εκτίμησης που έχουν κυβέρνηση και Τρόικα ενώ οι άνεργοι ξεπερνούν το 1 εκατ. και το φάντασμα της ανεργίας πλανάται πάνω από κάθε νοικοκυριό…
Εντούτοις, όμως, οι δανειστές πιέζουν για ένα νέο περιορισμό αυτών των παροχών υποστηρίζοντας ότι έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια από όλα τα Ταμεία και τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης. Σε αυτό το πλαίσιο προτείνεται να στηθεί μία νέα επιχείρηση περιορισμών αυτών των επιδομάτων από το δεύτερο εξάμηνο του 2012.
Σχετική πρόβλεψη θα υπάρξει και στο νέο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πρόγραμμα που πρόκειται να καταρτισθεί και θα αφορά την περίοδο 2013 – 2015. Οι «ζώνες» το εύρος και ο αριθμός των επιδομάτων που θα κοπούν θα υποδεικνύει έκθεση που ετοιμάζει το ΚΕΠΕ και η οποία έως το τέλος Μαίου θα έχει παραδοθεί στη νέα κυβέρνηση.
Το υπουργείο Οικονομικών όμως έχει ήδη θέσει και τα πεδία ( σ.σ. σύμφωνα με σχετικό έγγραφο ) για το που θα γίνουν αυτές οι περικοπές. Η επανεξέταση των κοινωνικών προγραμμάτων, που αποτελεί έναν από τους έξι βασικούς τομείς των περικοπών, γίνεται υπό το βλέμμα των ελεγκτών που θεωρούν ότι το σύστημα κοινωνικών παροχών στη χώρα μας είναι χαώδες και αναποτελεσματικό.
Μάλιστα να ζητούν να καταργηθούν όλα τα κοινωνικά προγράμματα και στη θέση τους να καθιερωθεί ένα και μοναδικό, που θα το λαμβάνουν όμως μόνο οι κοινωνικά ασθενέστεροι!
Η Τρόικα προτείνει επίσης ένα μέρος από τις περικοπές των επιδομάτων 1-1,5 δισ. ευρώ να κατευθύνονται σε προγράμματα κατάρτισης και απασχόλησης των ανέργων, αντί να δίδεται απλά μια σταθερή εισοδηματική παροχή.
Σύμφωνα με την τεχνική αντιπροσωπεία των ξένων, οι παροχές αυτές όχι μόνον κατανέμονται άνισα (π.χ. ανάλογα με το Ταμείο που ανήκει ο δικαιούχος) αλλά έχουν και λάθος στόχευση (π.χ. το 60% των οικογενειακών παροχών καταλήγει σήμερα στις τσέπες του 40% του πληθυσμού που διαθέτει το υψηλότερο εισόδημα).
Όσοι εργαζόμενοι δηλώνουν «υψηλό» εισόδημα, θα χάσουν εντελώς τα επιδόματα που λαμβάνουν. Η μελέτη του ΚΕΠΕ θα προσδιορίσει τι δυνατότητες εξοικονόμησης υπάρχουν και ποια από τα υπάρχοντα προγράμματα δεν κρίνονται αναγκαία και μπορούν να καταργηθούν. Θα εξετάσει και τι μορφή θα πρέπει να έχει αυτό το νέο «ενιαίο» επίδομα, που πρέπει να λειτουργεί με βάση ένα σύστημα «ελάχιστου εισοδήματος», ώστε να επιδοτούνται μόνο το 20% του πληθυσμού που ζει με το χαμηλότερο ετήσιο εισόδημα.
Εκτός από τα επιδόματα, στην έκθεση που θα ετοιμάσει το ΚΕΠΕ θα υπάρξει μία συνολικότερη αξιολόγηση της κατάστασης των δαπανών και των διαθέσιμων πόρων σε στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, Υπουργεία, ΟΤΑ, ΝΠΔΔ και ΔΕΚΟ.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες η έκθεση του ΚΕΠΕ, θα εστιάζει:
• Στο συνταξιοδοτικό σύστημα. Η Τρόικα προτείνει νέες περικοπές συντάξεων, με στόχο να υπάρξει εξοικονόμηση 1%-2% του ΑΕΠ (2-4 δισ. ευρώ). Προτείνει να μπουν στο στόχαστρο όσοι δηλώνουν υψηλά εισοδήματα από άλλες πηγές, αλλά και όσες συντάξεις δεν έχουν ακόμα περικοπεί όπως άλλες ως τώρα.
• Στην αναδιοργάνωση των δαπανών στα υπουργεία. Να σημειωθεί ότι ο έλεγχος γίνεται ήδη από ομάδα ξένων λογιστών που έχει τοποθετηθεί σε 15 Υπουργεία.
• Στην επαναξιολόγηση των δαπανών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ( δήμοι, περιφέρειες). Η Τρόικα ζητά επανεξέταση των κυβερνητικών λειτουργιών επειδή θεωρεί ότι η ελληνική δημόσια διοίκηση είναι πλήρως κατακερματισμένη, οι δομές της παρουσιάζουν επικάλυψη, ενώ στερείται συντονισμού και μηχανοργάνωσης. Περιμένει να εξοικονομηθούν 1%-3% του ΑΕΠ (2έως 6 δισ.) από την αναδιάρθρωση υπηρεσιών, το κλείσιμο και τη συρρίκνωση φορέων, την εξωτερική ανάθεση καθηκόντων, αλλά και τον εντοπισμό πλεονάζοντος προσωπικού (υποχρεωτικά τουλάχιστον 15.000 αποχωρήσεις μέσα στο 2012 όπως έχουν δεσμευτεί οι ελληνικές αρχές).
• Στις αμυντικές δαπάνες. Θεωρούνται ότι είναι μεταξύ των υψηλότερων στην Ευρώπη.
• Στις δαπάνες λειτουργίας των νοσοκομείων και του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης