Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Μονόδρομος τα μέτρα ύψους 14 δισ. ευρώ για την νέα κυβέρνηση – Επανεξετάζεται το σχέδιο εξίσωσης του ΕΦΚ ανάμεσα σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης – Πρόταση προς την Τρόικα να «παγώσει» έως τον Οκτώβριο του 2013 το μέτρο

   Μονόδρομος  τα μέτρα ύψους 14 δισ. ευρώ για την νέα κυβέρνηση – Επανεξετάζεται το σχέδιο εξίσωσης του ΕΦΚ ανάμεσα σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης – Πρόταση  προς την Τρόικα να «παγώσει» έως τον Οκτώβριο του 2013 το μέτρο
Στη λήψη μέτρων ύψους 14 δισ. ευρώ,  οδηγείται υποχρεωτικά η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις  επικείμενες  εθνικές εκλογές για να μπορέσει να μπορέσει η ελληνική οικονομία να εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% του ΑΕΠ το 2014.

Εντωμεταξύ, δεύτερες - προεκλογικές - σκέψεις κάνει η κυβέρνηση στο  θέμα της  ενοποίησης των φόρων στα καύσιμα. Οι έντονες διακυμάνσεις των τιμών του πετρελαίου σε συνδυασμό με τις επιβαρύνσεις που έχουν επιφέρει στα ελληνικά νοικοκυριά , αναγκάζουν την κυβέρνηση στην επανεξέταση του μέτρου Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι σε περίπτωση που οι τιμές του μαύρου χρυσού κινηθούν  ανοδικά τότε οι συνθήκες στην αγορά θα είναι ιδιαίτερα ασφυκτικές για τους καταναλωτές που θα αγοράζουν πανάκριβα το πετρέλαιο θέρμανσης. Άλλωστε μόνο από το πρώτο βήμα προσαρμογής που έγινε  στα καύσιμα οι καταναλωτές  τα βρήκαν φέτος  «σκούρα» με την αγορά του πετρελαίου  θέρμανσης.
Κατά τις πληροφορίες, στην έκθεση που ετοιμάζουν οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών προς την Τρόικα προτείνουν την μετάθεση του χρόνου εφαρμογής του μέτρου από τον Οκτώβριο του 2013. Και αφού πρώτα αξιολογηθεί από τους δανειστές το νέο ηλεκτρονικό σύστημα πάταξης της λαθρεμπορίας στα καύσιμα.
Και ενώ η εξίσωση του ΕΦΚ στα καύσιμα είναι κάτι το οποίο επανεξετάζεται αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα ληφθούν και τα άλλα μέτρα λιτότητας.
Το «χαλί» για ακόμη πιο σκληρά μέτρα από τον Ιούνιο, έστρωσε χθες αξιωματούχος της κυβέρνησης Παπαδήμου, ο οποίος ήρθε να επιβεβαιώσει το σενάριο προσαρμογής που είχε προτείνει στην τελευταία του έκθεση το ΔΝΤ και το οποίο έκανε λόγο για μέτρα 7% του ΑΕΠ για την διετία 2013 – 2014.
Έτσι λοιπόν για να υλοποιηθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι  που προβλέπει το νέο Μνημόνιο και το έλλειμμα  να συνεχίσει να κινείται καθοδικά θα πρέπει η κυβέρνηση που θα σχηματιστεί μετεκλογικά να μεριμνήσει για την αύξηση  της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Αυτή σύμφωνα με το ΔΝΤ  θα προέλθει μέσα από την μείωση του εργατικού κόστους.
Αυτό σημαίνει ότι η νέα κυβέρνηση καλείται να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα απομάκρυνσης χιλιάδων υπαλλήλων από το Δημόσιο, να προχωρήσει σε ένα νέο μαχαίρι στις συντάξεις αλλά και επιπλέον περικοπές στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα προκειμένου να καλυφθεί το χάσμα ανταγωνιστικότητας (κατά 15% με 20%).
Περικοπές, θα γίνουν και στα κοινωνικά επιδόματα, όπως έχει ήδη επισημάνει το bankingnews αφού στις διαβουλεύσεις που διεξάγονται με την τεχνική αντιπροσωπεία των ξένων  το οικονομικό επιτελείο συμφώνησε για μία νέα εξοικονόμηση δαπανών ύψους 4,4 δις. ευρώ από όλα τα προγράμματα κοινωνικών παροχών.
Από το νέο «μαχαίρι» στις πάσης φύσεως παροχές και επιδόματα θίγονται περίπου 1,7 εκατ. νοικοκυριά με την Τρόικα να θέτει θέμα κατάργησης ακόμη και των πολυτεκνικών επιδομάτων.
Όλα αυτά τα μέτρα θα έχουν ως αποτέλεσμα να βαθύνει ακόμη περισσότερο η ύφεση και η οποία ενδεχομένως να αγγίξει και το 5% οδηγώντας έτσι το  ΑΕΠ σε επίπεδα κατώτερα των 206 δισ. ευρώ που έχουν εκτιμήσει κυβέρνηση και Τρόικα.
Ήδη ο Φίλιππος Σαχινίδης έχει ήδη αναθέσει στο ΚΕΠΕ τη διενέργεια Έκθεσης Δαπανών (spending review)   η οποία θα υποδεικνύει τους  τομείς στους οποίους θα γίνουν οι  νέες περικοπές.
Την επόμενη εβδομάδα η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αναμένει το πρώτο σκέλος της μελέτης του ΚΕΠΕ στην οποία θα γίνεται μια επισκόπηση των δαπανών γενικής κυβέρνησης χωρίς να διατυπώνονται συγκεκριμένες προτάσεις περικοπών. Το δεύτερο σκέλος της μελέτης όπου θα διατυπώνονται οι πρώτες προτάσεις πολιτικής αναμένεται το Μάιο, μετά τις εκλογές Οι τομείς δαπανών που θα υποδείξει το ΚΕΠΕ θα παρουσιάσει η νέα  κυβέρνηση στους εκπροσώπους της Τρόικας  στις συναντήσεις που θα ξεκινήσουν για την κατάρτιση του νέου  Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ).
Εκτός από τις περικοπές δαπανών το νέο Μεσοπρόθεσμο θα προβλέπει και σημαντικές αυξήσεις σε έσοδα για να μπορέσει να πιάσει τον νέο στόχο δημοσιονομικής προσαρμογής.
Έτσι όποια κυβέρνηση και να σχηματιστεί μετά τις εθνικές εκλογές  δεν θα αποφύγει τις νέες αυξήσεις έως 25% στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών, του ΟΣΕ  και στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ που έχουν προγραμματιστεί προκειμένου να ενισχυθούν κατά 500 εκατ. ευρώ  τα έσοδα των κρατικών επιχειρήσεων το 2013.
Από τον Ιούνιο και μετά θα ξεκινήσει η σταδιακή εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ελληνικού Δημοσίου κατά πάσα πιθανότητα με μετρητά. Οι αποφάσεις θα καθοριστούν μετά την αξιολόγηση της τρόικας.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης