Τελευταία Νέα
Ελλάδα

«Συναινετικό διαζύγιο» μεταξύ Βορρά και Νότου για να σωθεί η Ευρώπη προτείνουν Roubini και Das – Οι χώρες που θα αποχωρήσουν «να διαπραγματευτούν κάποια χρηματοδότηση»

«Συναινετικό διαζύγιο» μεταξύ Βορρά και Νότου για να σωθεί η Ευρώπη προτείνουν Roubini και Das – Οι χώρες που θα αποχωρήσουν «να διαπραγματευτούν κάποια χρηματοδότηση»
Η λύση για την Ευρωζώνη είναι ένα «συναινετικό διαζύγιο» μεταξύ περιφέρειας και πυρήνα τονίζουν σε άρθρο τους στους Financial Times οι Arnab Das και Nouriel Roubini, διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος της Roubini Global Economics αντίστοιχα.
Όπως χαρακτηριστικά λένε «το διαζύγιο είναι μια δύσκολη υπόθεση, αλλά μπορεί να είναι καλύτερο από έναν κακό γάμο», ενώ στο άρθρο τους επισημαίνουν πως η κρίση χρέους που μαστίζει την περιφέρεια απειλεί να παρασύρει και τον πυρήνα της Ευρωζώνης προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στα δημοσιονομικά αλλά και στις τράπεζές τους.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σημειώνουν, «απέτρεψε την καταστροφή, πυροδοτώντας ένα ισχυρό ράλι ανακούφισης, αλλά τίποτε το θεμελιώδες δεν έχει λυθεί. Η Ελλάδα μπορεί να χρειαστεί κι άλλη αναδιάρθρωση, ενώ η Πορτογαλία και η Ιρλανδία μπορεί να χρειαστεί να προχωρήσουν επίσης σε αναδιάρθρωση. Επιπλέον, η Ισπανία και η Ιταλία μπορεί να βρεθούν και αυτές με το πιστόλι στον κρόταφο».
Η Ευρωζώνη «εξακολουθεί να στερείται βασικά στοιχεία άλλων νομισματικών ενώσεων που άντεξαν στο χρόνο. Επιπλέον, οι προγραμματισμένες μεταρρυθμίσεις ενδέχεται να επιδεινώσουν λανθάνουσες δημοσιονομικές, τραπεζικές και εξωτερικές ανισορροπίες, καθιστώντας την Ευρωζώνη λιγότερο ανθεκτική στα περιφερειακά σοκ.
Οι χώρες που θα εγκαταλείψουν την Ευρωζώνη θα πρέπει, όπως λένε, να εγκαταλείψουν το βασισμένο στο δανεισμό μοντέλο ανάπτυξης και να στραφούν για την ανάπτυξή τους στις εξαγωγές και σε προσοδοφόρες δραστηριότητες. Εκείνες που θα μείνουν θα πρέπει να δώσουν μεγαλύτερη έμφαση στην εγχώρια ζήτηση.
Όπως λένε, «το ιδανικό θα είναι να φύγουν από την Ευρωζώνη πέντε χώρες -η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Ελλάδα και η Ισπανία-, διαπραγματεύομενες όμως κάποια χρηματοδότηση».
Σε αυτό θα βοηθήσει η νομισματική πολιτική. Είναι πολύ καλύτερο να αποκατασταθεί η ανταγωνιστικότητα μιας οικονομίας μέσα από ένα οργανωμένο σχέδιο υποτίμησης, αντί της μεταβολής των σχετικών τιμών με μια καθορισμένη ονομαστική συναλλαγματική ισοτιμία, που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε όλους» επισημαίνουν.
Ένα μεταβατικό νομισματικό πλαίσιο θα αντέστρεφε αποτελεσματικά, τονίζουν, τον μηχανισμό των συναλλαγματικών ισοτιμιών που οδήγησε στο ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης