Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Σε ιδιωτικές εταιρίες η είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών – Ανησυχεί για τα έσοδα του δημοσίου το ΔΝΤ

  Σε ιδιωτικές εταιρίες η είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών – Ανησυχεί για τα έσοδα του δημοσίου το ΔΝΤ
Πιέσεις για την ανάθεση της είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε ιδιώτες, ασκεί το ΔΝΤ στην κυβέρνηση.  Κατά τις πληροφορίες, οι εμπειρογνώμονες του Ταμείου θεωρούν  ότι τα δημόσια έσοδα θα δημιουργήσουν τεράστιο πρόβλημα στον προϋπολογισμό αφού αναπτύσσονται με ρυθμούς πολύ χαμηλότερους από αυτούς που προβλέπει το Πρόγραμμα Σταθερότητας..
Μάλιστα, όπως εκτίμησε το τεχνικό κλιμάκιο του ΔΝΤ  αν δεν αντιστραφεί η πορεία των εσόδων τότε ο προϋπολογισμός θα βρεθεί αντιμέτωπος με ένα τεράστιο «άνοιγμα» στις εισπράξεις στο τέλος του έτους.
Πάντως, στο  πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου η «μαύρη τρύπα» στα έσοδα  φθάνει  τα 675 εκατ. ευρώ.    
Σύμφωνα με το Μνημόνιο το μεγαλύτερο βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής, που φέτος υπολογίζεται σε 14,5 δις. ευρώ θα προέλθει από το σκέλος των εσόδων.   
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο το Ταμείο ανησυχεί με την ασθενική πορεία των εισπράξεων και πιέζει τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου να προχωρήσει στην πρόσληψη εισπρακτικών εταιριών.           
Οι εταιρίες  θα επικεντρωθούν στα ληξιπρόθεσμα χρέη που έχουν φθάσει στα 32 δις. ευρώ.  
Στην εισήγηση που έχει κάνει το τεχνικό κλιμάκιο του ΔΝΤ προτείνεται να προκηρυχθεί άμεσα δημόσιος διαγωνισμός, μέσω του οποίου θα επιλεγεί ο ιδιώτης, ο οποίος θα αναλάβει το συγκεκριμένο έργο.
Όπως υποστηρίζουν αρμόδιες πηγές, ο χαρακτήρας και μόνο της εταιρείας, θα επιβάλει στους οφειλέτες να εξοφλήσουν σταδιακά το «φέσι» που έχουν βάλει στην Εφορία.
Στελέχη στην πλατεία Συντάγματος θεωρούν προτιμότερο να εισπραχθούν οι υφιστάμενες οφειλές μέσω ιδιωτικής εταιρείας, παρά να αποσπαστούν τα χρέη διά της πλαγίας οδού με την πεπατημένη της αύξησης των έμμεσων ή άμεσων φόρων.
Έτσι θα τρωθεί πολύ λιγότερο, πιστεύεται, η εικόνα της κυβέρνησης. Και τα οφειλόμενα θα έλθουν ταχύτερα στα κρατικά ταμεία.
Το θέμα της είσπραξης των ληξιπρόθεσμων χρεών έχει βασανίσει πολλούς Υπουργούς επί των Οικονομικών.
Για την ιστορία και μόνο να υπενθυμίσω ότι το 2003 επί υπουργίας Απόστολου Φωτιάδη οι Εφορίες βεβαίωναν χρέη τα οποία ήξεραν από την αρχή ότι δεν μπορούσαν να εισπράξουν!   
Τον «φάκελο» ληξιπρόθεσμα χρέη, άνοιξε μετά η Ν.Δ. τον Ιανουάριο του 2005.
Το διάστημα εκείνο ιδιωτική εταιρεία πλεύρισε την κυβέρνηση προκειμένου ν’ αναλάβει το έργο της είσπραξης των οφειλών. Ως αμοιβή η εταιρία θα έπαιρνε το 10% των χρεών που θα εισέπραττε.
Το σχέδιο είσπραξης δεν περπάτησε λόγω του κωλύματος του φορολογικού απορρήτου που δημιουργήθηκε.
Πέντε χρόνια μετά συνέβη το αντίθετο. Η κυβέρνηση, αποφάσισε να πλευρίσει αυτή την φορά την ιδιωτική εταιρεία για να εισπράξει  τα χρέη.  
Το συνοικέσιο όμως με τους ιδιώτες εισπράκτορες χάλασαν οι πρόωρες εκλογές. Και έτσι τα χρέη από 4 δις. ευρώ που ήταν το 2004 έγιναν 6,5 δισ. ευρώ το 2005 για να πετάξουν στα 17,6 δις. ευρώ το 2007.
Τον Ιούνιο του 2009 ο υφυπουργός Οικονομικών Αντώνης Μπέζας δεν πίστευε στα μάτια του όταν από το «σκανάρισμα» των οφειλετών που έκαναν οι υπηρεσίες του είδε τα ληξιπρόθεσμα να εκτινάσσονται στα 28 δις. ευρώ...                        
Ώσπου φθάσαμε στην εποχή του ΔΝΤ και με αντίστοιχο  ύψος οφειλών 32 δις. ευρώ.
Γεγονός, που οδήγησε και τα στελέχη του Ταμείου να επιβάλλουν στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου την ανάθεση του έργου της είσπραξης σε ιδιώτες για να αποφευχθεί η περαιτέρω διόγκωση αυτών των οφειλών.     

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης