Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Σχέδιο του ΥΠΟΙΚ για την ενίσχυση της ρευστότητας - Δημιουργείται αποθεματικό 3 δισ στα τράπεζες για την κάλυψη έκτακτων αναγκών του Δημοσίου – Κατά 3 δις μειώνεται το πρόγραμμα έκδοσης εντόκων γραμμάτιων – Με ομόλογα short-term η ανακεφαλαιοποίηση

Σχέδιο του ΥΠΟΙΚ για την ενίσχυση της ρευστότητας - Δημιουργείται αποθεματικό 3 δισ στα τράπεζες για την κάλυψη έκτακτων αναγκών του Δημοσίου – Κατά 3 δις μειώνεται το πρόγραμμα έκδοσης εντόκων γραμμάτιων – Με ομόλογα short-term η ανακεφαλαιοποίηση
Σχέδιο τεσσάρων σημείων για την ενίσχυση της ρευστότητας στις τράπεζες και κατ΄ επέκταση στην πραγματική οικονομία βρίσκεται προ των πυλών από την κυβέρνηση.
Ειδικά για τις τράπεζες, σύμφωνα με ανώτερους παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών το σχέδιο εκτός από την γιγαντιαία ένεση ρευστότητας των 23 δις. ευρώ από από το συνολικό ποσό των 48 δισ. ευρώ που θα δοθούν για την επανακεφαλαιοποίηση, προβλέπει ακόμη την δημιουργία ειδικού αποθεματικού στα τραπεζικά ιδρύματα.
Πρόκειται για ένα ποσό της τάξης των 3 δις. ευρώ που σκοπεύει να αφήσει ως «μαξιλάρι» το υπουργείο Οικονομικών στα πιστωτικά ιδρύματα και θα χρησιμοποιείται μόνο στην περίπτωση που υπάρξει έκτακτη ανάγκη για την κάλυψη εσωτερικών αναγκών του Δημοσίου.
Κίνηση η οποία αναμένεται να ανεβάσει το πιστωτικό προφίλ των τραπεζών ενώ ανάλογα θετικά αποτελέσματα θα έχει και η απόφαση για την μείωση του ποσού των εκδόσεων εντόκων γραμματίων. Το πρόγραμμα εσωτερικού δανεισμού θα περιοριστεί στα 16 δις. ευρώ από 19 δις. ευρώ έως το τέλος του 2012 κάτι που θα δώσει την δυνατότητα στις τράπεζες να αξιοποιήσουν κεφάλαια ύψους 3 δις. ευρώ.
Βασικό ζητούμενο είναι σημαντικό μέρος αυτών των κεφαλαίων να μπορέσει να φθάσει στους καταναλωτές και τα νοικοκυριά για να μπορέσει να κινηθεί η ελληνική οικονομία η οποία μαστίζεται από την ύφεση και την ανεργία. Το πρόβλημα επιβίωσης εκατοντάδων χιλιάδων νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις. Σημαντική ευθύνη για αυτή την κατάσταση έχει το Μνημόνιο και το εξαντλητικό πρόγραμμα λιτότητας που εφαρμόζεται στην χώρα μας.
Με μεγάλη χρονική καθυστέρηση η κυβέρνηση αποφάσισε να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα λαμβάνοντας την απόφαση για μία νέα ένεση ρευστότητας προς την πραγματική οικονομία που θα ολοκληρωθεί στο β΄ εξάμηνο του 2012. Το μέτρο αφορά την σταδιακή αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών ύψους περίπου 5,9 δισ. ευρώ (από τα συνολικά 6,3 δισ. που έχουν ήδη φτάσει) προς τους ιδιώτες. Τα χρήματα θα προέλθουν από το νέο δάνειο μετά τον Ιούνιο και θα αφορούν κατά κύριο λόγο, προμήθειες και αμοιβές κατασκευαστικών εταιριών για έργα υποδομής. Να σημειωθεί ότι τα χρέη αυτά φθάνουν το 3% του ΑΕΠ!
Πιο αναλυτικά το σχέδιο του οικονομικού επιτελείου προβλέπει:
- Ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών: Θα διατεθούν ομόλογα ύψους 23 δισ.ευρώ από το EFSF. Οι τίτλοι όμως θα είναι διαπραγματεύσιμοι και βραχυχρόνιας διάρκειας (short-term bonds), έτσι ώστε να μπορούν οι τράπεζες να ρευστοποιήσουν άμεσα τους παραπάνω τίτλους και να καλύψουν τις κεφαλαιακές τους ανάγκες.
- Αποθεματικό στις τράπεζες: Το Δημόσιο σκοπεύει στη δημιουργία ενός ειδικού αποθεματικού έως του ποσού των 3 δισ. ευρώ, για να μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του σε έκτακτες καταστάσεις. Τα χρήματα αυτά θα φυλάσσονται στις εμπορικές τράπεζες και θα ενισχύσουν εμμέσως -ως νέα κατάθεση- το τραπεζικό σύστημα. Το δημόσιο δεν θα πειράζει τις καταθέσεις αυτές αλλά θα έχει πρόσβαση μόνο όταν αδυνατεί να βρει αλλιώς χρήματα για να καλύψει ανάγκες, λόγω της -κατά προτεραιότητα- εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους Ακόμα δηλαδή και εάν το ποσό μιας δόσης πού δοθεί από την Τρόικα, απορροφηθεί πλήρως για την αποπληρωμή κρατικών χρεών, τα ο δημόσιο θα μπορεί να αντλεί από το αποθεματικό αυτό, για να καλύψει τρέχουσες ανάγκες πληρωμών του προϋπολογισμού, όπως είναι μισθοί και συντάξεις.
- Μείωση εκδόσεων έντοκων γραμματίων : Με το σχηματισμό του αποθεματικού αυτού, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους(ΟΔΔΗ) θα μπορέσει να μειώσει το ύψος των εντόκων γραμματίων που δημοπρατεί εφέτος περίπου κατά 3 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι το πρόγραμμα βραχυχρόνιου εσωτερικού δανεισμού ως τον Δεκέμβριο θα περιοριστεί από τα 19 δισ. ευρώ στα 16 δισ. ευρώ και έτσι δεν θα αναγκάζονται πλέον οι ελληνικές τράπεζες να δεσμεύουν 19 δισ. ρευστότητα για να αγοράσουν τα έντοκα γραμμάτια που θα εκδώσει το δημόσιο.
- Εσωτερικές οφειλές: Η ένεση ρευστότητας προς την πραγματική οικονομία θα ολοκληρωθεί στο β΄ εξάμηνο του 2012, με τη σταδιακή αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών ύψους περίπου 5,9 δισ. ευρώ (από τα συνολικά 6,3 δισ. που έχουν ήδη φτάσει) προς τους ιδιώτες. Τα χρήματα θα προέλθουν από το νέο δάνειο μετά τον Ιούνιο και θα αφορούν κατά κύριο λόγο, προμήθειες και αμοιβές κατασκευαστικών εταιριών για έργα υποδομής.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης