Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Τρεις «μνηστήρες» στην κούρσα για την εκμετάλλευση του IBC στο Μαρούσι - Lamda Development, Talima Venture και Reds Α.Ε. θυγατρική της Ελλάκτωρ

Τρεις «μνηστήρες» στην κούρσα για την εκμετάλλευση του IBC στο Μαρούσι - Lamda Development, Talima Venture  και Reds Α.Ε. θυγατρική της Ελλάκτωρ
Τρεις μεγάλες εταιρίες από το χώρο του real estate βρίσκονται στην «κούρσα» αυτών που ενδιαφέρονται για την εκμετάλλευση του κτιρίου του IBC  (Διεθνές Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης) στο Μαρούσι.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των εταιριών που έδειξαν ενδιαφέρον είναι:
·    Η  Lamda Development του ομίλου Λάτση, η οποία έχει ήδη υπογράψει σύμβαση  παραχώρησης με το Δημόσιο για το τμήμα του κτιρίου όπου λειτουργεί το Golden Hall.
·    Η θυγατρική του μεγαλύτερου κατασκευαστικού ομίλου της χώρας Ελλάκτωρ, Reds Α.Ε.
·    Η εταιρία  Talima Venture  η οποία ανήκει στην οικογένεια Κωνσταντινίδη και έχει ήδη κατασκευάσει το εμπορικό κέντρο Athens Metro Mall.
Οι φάκελοι των ενδιαφερομένων θα ανοίξουν σήμερα από  την  διοίκηση του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑIΠΕΔ)  ενώ ην επόμενη εβδομάδα  το Ταμείο θα ανακοινώσει τους επενδυτές που πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής  για να προχωρήσουν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού. Στο τέλος αυτής της φάσης, οι ενδιαφερόμενοι θα κληθούν να υποβάλλουν δεσμευτικές οικονομικές προσφορές.
Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ΤΑΙΠΕΔ, Ανδρέας Ταπραντζής, δήλωσε χθες ότι «παρά τη δύσκολη συγκυρία που βιώνει η χώρα και η αγορά ακινήτων, τρεις επενδυτικοί όμιλοι με ισχυρή παρουσία στο χώρο των εμπορικών εκμεταλλεύσεων εκδήλωσαν σήμερα το ενδιαφέρον τους να αξιοποιήσουν περαιτέρω το ΙΒC. Πρόκειται για ένα θετικό μήνυμα, τόσο για την εξέλιξη του διαγωνισμού, όσο και για την ευρύτερη προσπάθεια του ΤΑΙΠΕΔ να αξιοποιήσει την ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην ανάπτυξη της οικονομίας μας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.»
Να σημειωθεί ότι στο κτίριο του Διεθνούς Κέντρου Ραδιοτηλεόρασης, IBC  στεγάζονταν  οι ραδιοτηλεοπτικές εγκαταστάσεις κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Σήμερα θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους εμπορικούς προορισμούς στην Αθήνα, αφού περιλαμβάνει το γνωστό εμπορικό κέντρο Golden Hall, που διαθέτει υπέργειους χώρους 73.000 τ.μ. ( συμπεριλαμβανομένων 4.500 τ.μ. γραφειακών χώρων)  καθώς και υπόγειο χώρο 59.200 τμ, για στάθμευση και αποθήκευση.
Επίσης προς εκμετάλλευση θα διατεθεί και ο αναξιοποίητος χώρος του IBC με υπέργεια επιφάνεια 14.300 τ.μ. και υπόγειο χώρο στάθμευσης 7.300 τ.μ.
Αρχικά η έκταση του ακινήτου του πρώην Διεθνούς Κέντρου Τύπου προοριζόταν να στεγάσει το Μουσείο Ολυμπιακών Αγώνων από το υπουργείο Πολιτισμού. Η ιδέα αυτή όμως εγκαταλείφθηκε γρήγορα, λόγω της επιτακτικής ανάγκης για έσοδα που είχε το κράτος.
Έτσι στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων αποφάσισαν η αξιοποίηση του συγκεκριμένου ακινήτου να γίνει με την μέθοδο της μακροχρόνιας μίσθωσης για 90 χρόνια κάτι που ισχύει σήμερα για το τμήμα του κτιρίου όπου λειτουργεί το Golden Hall. Η Lamda Develop-ment έχει υπογράψει σύμβαση για 40 χρόνια.
Υπενθυμίζεται ότι κατά της επένδυσης του Λάτση στο IBC με το Golden Hall, είχαν προσφύγει στο ΣτΕ Σύλλογοι και κάτοικοι, υποστηρίζοντας ότι η μίσθωση είναι αντισυνταγματική, παράνομη και αντίθετη στην κοινοτική νομοθεσία. Το ΣτΕ πέρυσι, απέρριψε τις προσφυγές και έκρινε η παραχώρηση του IBC στη Lamda Development είναι καθ' όλα νόμιμη.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης