Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Παπακωνσταντίνου: "Ελέγξτε τους ιδιοκτήτες που δηλώνουν ως πρώτη κατοικία το σπίτι τους"

Παπακωνσταντίνου:
Στο στόχαστρο της  Εφορίας μπαίνουν οι φορολογούμενοι που αγόρασαν ή κληρονόμησαν ή απέκτησαν με γονική παροχή σπίτι και αποτελεί γιʼ  αυτούς πρώτη κατοικία.
Με εντολή του Γιώργου Παπακωνσταντίνου θα ελεγχθούν όλες αυτές οι περιπτώσεις φοροαπαλλαγής, που επικαλέστηκαν οι υπόχρεοι προκειμένου να διαπιστωθεί εάν την δικαιούνται...
Οι φορολογούμενοι που προχωρούν στην αγορά πρώτης κατοικίας καλούνται να υποβάλλουν πλήθος δικαιολογητικών, που να αποδεικνύουν τους λόγους για τους οποίους θα τύχουν της απαλλαγής.
Τα δικαιολογητικά συνυποβάλλονται με την υποβολή του αιτήματος απαλλαγής, ενώ παρέχεται και δυνατότητα μεταγενέστερης υποβολής σε αιτία θανάτου ή γονικής παροχής. Εν τούτοις πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, ληξιαρχική πράξη γάμου ή γέννησης ή θανάτου αναζητούνται από την εφορία και δεν υποβάλλονται από το φορολογούμενο.
Εάν πρόκειται για αγορά πρώτης κατοικίας ή για γονική παροχή  απαιτούνται:                     
1. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης δικαιούχου απαλλαγής ή ληξιαρχικές πράξεις γάμου και γέννησης παιδιού.
2. Τοπογραφικό διάγραμμα με βεβαίωση δημοσίων αρχών ή ιδιώτη μηχανικού ότι το οικόπεδο ή το οικόπεδο της αγοραζόμενης κατοικίας είναι οικοδομήσιμο και βρίσκεται εντός εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου ή ορίων οικισμού χωρίς εγκεκριμένο σχέδιο. Αν έχει εκδοθεί άδεια οικοδομής προσκομίζεται φωτοαντίγραφο της και υπεύθυνη δήλωση, με την οποία βεβαιώνεται ότι:
* δεν έχουν δικαίωμα πλήρους κυριότητας ή επικαρπίας ή οίκησης σε άλλη κατοικία ή δικαίωμα πλήρους κυριότητας σε οικοδομήσιμο οικόπεδο ή ιδανικό μερίδιο οικοπέδου ή κατοικίας σε δημοτικό ή κοινοτικό διαμέρισμα με πληθυσμό άνω 3.000 κατοίκων, που συνολικά πληρούν τις στεγαστικές ανάγκες της οικογένειας,
* δεν έτυχαν τύχει απαλλαγής από φόρο μεταβίβασης, κληρονομιάς ή γονικής παροχής για απόκτηση πρώτης κατοικίας στο παρελθόν,
* δεν μεταβίβασαν προηγούμενη πενταετία επικαρπία ή δικαίωμα οίκησης ή ιδανικό μερίδιο κατοικίας ή ψιλή κυριότητα ή επικαρπία ή ιδανικό μερίδιο οικοπέδου που πληρούσε στεγαστικές ανάγκες οικογένειας,
* δεν είναι συγγενείς πρώτου βαθμού εξ αίματος ή αγχιστείας με πωλητή ή σύζυγό του
* κατοικεί μόνιμα στην Ελλάδα επί τουλάχιστον 1 έτος προ χορήγηση απαλλαγής,
3. Αναλυτική κατάσταση ακινήτων υπογεγραμμένη και από δύο συζύγους.
4. Απόδειξη μόνιμης κατοικίας στην Ελλάδα επί τουλάχιστον 1 έτος προ χορήγησης απαλλαγής, όπως φορολογική δήλωση, βεβαίωση ασφαλιστικών φορέων κ.λπ.
5. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, τοπογραφικό διάγραμμα, αναλυτική κατάσταση ακινήτων, απόδειξη μόνιμης κατοικίας και υπεύθυνη δήλωση ότι κανένα μέλος της οικογένειας δεν έχει δικαίωμα σε ακίνητο που πληροί στεγαστικές ανάγκες, δεν έτυχαν απαλλαγής φόρου στο παρελθόν, κατοικούν μόνιμα στην Ελλάδα, δεν μεταβίβασαν ακίνητο προηγούμενη πενταετία.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης