Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Η ΕΚΤ, το ΔΝΤ και η ΕΕ στηρίζουν το 80% του ελληνικού χρέους με 255 δισ για να μην υπάρξει haircut

 Η ΕΚΤ, το ΔΝΤ και η ΕΕ στηρίζουν το 80% του ελληνικού χρέους με 255 δισ  για να μην υπάρξει  haircut
Σε επίπεδα ρεκόρ φθάνει η παρέμβαση της Ευρώπης συνολικά στην Ελλάδα αγγίζοντας τα 255 δις ευρώ που αντιστοιχεί στο 80% του χρέους της χώρας.
Ταυτόχρονα όμως καταδεικνύει και την θέληση της Ευρώπης να στηρίξει την Ελλάδα και την ασθενική της οικονομία...
Στελέχη τραπεζών δίνουν μια δική τους ερμηνεία γιατί η ΕΚΤ, το ΔΝΤ και η ΕΕ έχουν χορηγήσει ή θα χορηγήσουν 250 δις ευρώ στην Ελλάδα είτε άμεσα είτε έμμεσα μέσω παροχής ρευστότητας.
Η ΕΚΤ πιεζόμενη από τις μεγάλες τράπεζες και τους διεθνείς επενδυτές δεν θέλει η Ελλάδα να προχωρήσει σε haircut σε αναδιάρθρωση χρέους.
Είναι προφανές ότι η ΕΚΤ δύο κινήσεις μπορεί να πραγματοποιήσει.
Να στηρίξει την Ελλάδα ώστε να αποφύγει την αναδιάρθρωση χρέους ή δεν καταστεί εφικτό να έχει αγοράσει ελληνικά ομόλογα με στόχο να προχωρήσει ως έσχατη λύση σε ιδιότυπη αναδιάρθρωση χρέους μέρος της οποίας θα περάσει μέσα από την ΕΚΤ.


Πως όμως προκύπτουν τα 250 δις ευρώ;

110 δις ευρώ από την ΕE και το ΔΝΤ

Το πακέτο οικονομικής στήριξης της ΕΕ και του ΔΝΤ είναι γνωστό φθάνει τα 110 δις ευρώ και θα χορηγηθεί τμηματικά στην Ελλάδα σε 12 ανισόποσες δόσεις.

90 δις ευρώ η ΕΚΤ

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν αντλήσει από την ΕΚΤ 90 δις ευρώ από πράξεις κύριας και πιο μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης.
Απλά έχουν αντλήσει 90 δις ευρώ. Συγκεκριμένα για την κύρια αναχρηματοδότηση 17,5 δις ευρώ και μακροπρόθεσμη 72 με 73 δις ευρώ.

39 δις ευρώ από αγορές ομολόγων της ΕΚΤ

Οι παρεμβάσεις της Κεντρικής Τράπεζας της Ευρώπης στην αγορά ομολόγων έφθασαν τα 55 δις ευρώ και σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις τα 39 δις ευρώ ή το 71% της συνολικής παρέμβασης  αφορούσαν ελληνικά ομόλογα.

15 δις ευρώ του ελληνικού δημοσίου στις τράπεζες

Πέραν των 28 δις ευρώ του νόμου Αλογοσκούφη το ελληνικό δημόσιο έχει λάβει την απόφαση να στηρίξει τις ελληνικές τράπεζες με επιπλέον ρευστότητα μέσα από ένα νέο μηχανισμό εγγυήσεων 15 δις ευρώ τον οποίο οι ελληνικές τράπεζες θα χρησιμοποιήσουν ως εγγύηση στην ΕΚΤ.
Άρα άλλα 15 δις ευρώ ρευστότητας θα προέλθουν από την ΕΚΤ.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης