Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Σε προεκλογικό πυρετό τα κόμματα – Τη Μ. Τετάρτη πιθανότατα η διάλυση της Βουλής και η προκήρυξη εκλογών – Άγρια κόντρα Σαμαρά-Βενιζέλου – Στο επίκεντρο η σύνθεση των ψηφοδελτίων

Σε προεκλογικό πυρετό τα κόμματα – Τη Μ. Τετάρτη πιθανότατα η διάλυση της Βουλής και η προκήρυξη εκλογών – Άγρια κόντρα Σαμαρά-Βενιζέλου – Στο επίκεντρο η σύνθεση των ψηφοδελτίων
Tην Μεγάλη Τετάρτη πρόκειται να ανακοινωθεί η 6η Μαΐου ως ημερομηνία διεξαγωγής εκλογών (πολύ λίγες πιθανότητες υπάρχουν πλέον για την 13η Μαΐου) μετά από συνάντηση του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου και του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια και την ανακοίνωση για τη διάλυση της Βουλής.
Το Μαξίμου διαψεύδει εδώ και ημέρες επισήμως τις διάφορες φήμες περί αναβολής ή μετάθεσης, όμως πρέπει να σημειωθεί ότι αν το κλείσιμο της Βουλής αναβληθεί για αργότερα από την Μεγάλη Τετάρτη -έστω και ένα εικοσιτετράωρο κατά πολλούς- οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν πιθανότατα στις 13 Μαΐου.
Σύμφωνα με στελέχη του Μαξίμου πάντως, που έχουν πλέον αποσυνδέσει πλήρως τη διαδικασία του PSI από την ημερομηνία των εκλογών – αναμένουν μόνο το κλείσιμο και της τελευταίας νομοθετικής εκκρεμότητας που σχετίζεται με τις μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας, παραπέμποντας αφενός στη Βουλή για την ημερομηνία που θα κλείσει, λέγοντας ότι «η ανακοίνωση των εκλογών είναι θέμα της Βουλής».

Άγρια κόντρα Σαμαρά-Βενιζέλου

Σκληρή αντιπαράθεση μεταξύ του Βαγγέλη Βενιζέλου και του Αντώνη Σαμαρά σημειώθηκε το Σαββατοκύριακο, καθώς ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του πρώην υπουργού Οικονομικών στο Αιγάλεω, στη διάρκεια της πρώτης προεκλογικής του συγκέντρωσης, για να απαντήσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με δηλώσεις του από τα κεντρικά γραφεία του Κινήματος, στην Ιπποκράτους.
«Οι εκλογές θα γίνουν θέλουν δεν θέλουν κάποιοι, εμείς δεν φοβόμαστε τον λαό, άλλοι κρύβονται», δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στην πρώτη -ουσιαστικά- προεκλογική του συγκέντρωση.
Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε κατηγορηματικά ότι οι εκλογές θα γίνουν στις 6 Μαΐου και υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα θα τα καταφέρει, μπορούμε διαφορετικά» και μάλιστα πρόσθεσε ότι «διώξαμε τον Γιώργο Παπανδρέου τώρα θα διώξουμε και το ΠΑΣΟΚ».
Παράλληλα, απέρριψε τη συγκυβέρνηση και έθεσε ως στόχο την επίτευξη αυτοδυναμίας.
Από την πλευρά του, ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε την ομιλία του Αντώνη Σαμαρά «έναν πολιτικό λόγο που έρχεται από το βαθύ κομματικό παρελθόν», προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «Τέτοιους πολιτικούς είχε δυστυχώς στη διαδρομή της Ιστορίας πολλούς η χώρα μας και γι’ αυτό ίσως φτάσαμε στο χείλος της καταστροφής».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε τον Αντώνη Σαμαρά ότι ούτε τώρα, στην τελική ευθεία των εκλογών, έχει αποκτήσει «αίσθηση της κατάστασης».

Στην τελική ευθεία τα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας


Θέμα ημερών θεωρείται η ολοκλήρωση της επεξεργασίας των ψηφοδελτίων της Νέας Δημοκρατίας και η τυπική επικύρωσή τους θα γίνει από την εκτελεστική γραμματεία του κόμματος.
Σύμφωνα με το Έθνος, ορισμένες από τις λίστες ίσως δημοσιοποιηθούν και εντός της Μ. Εβδομάδας, προκειμένου να διευκολυνθούν οι υποψήφιοι στον προεκλογικό τους αγώνα, οι οποίοι επισήμως δεν μπορούν να ανακοινώσουν τις αποφάσεις του κόμματος.
Ωστόσο, ο κύριος όγκος των ονομάτων θα δοθεί τη μεθεπόμενη εβδομάδα και αυτό διότι στη λεωφόρο Συγγρού εκτιμούν ότι στελέχη που θα δυσαρεστηθούν, επειδή δεν θα συμπεριληφθούν στους συνδυασμούς της ΝΔ, θα επιλέξουν να στηρίξουν άλλους «ενοίκους της γαλάζιας πολυκατοικίας», καθώς το τελευταίο διάστημα βρίσκεται στο αποκορύφωμα η παρασκηνιακή διαμάχη της ΝΔ με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, τον ΛΑΟΣ και τη Δημοκρατική Συμμαχία, για το θέμα των υποψηφιοτήτων.
Στη ΝΔ η ανησυχία αφορά αυτή την περίοδο τον Π. Καμμένο και γι' αυτό ο κ. Σαμαράς έχει δώσει εντολή να καθυστερήσουν οι σχετικές ανακοινώσεις. Ο Ανδρ. Λυκουρέντζος, ο οποίος έχει και την κεντρική ευθύνη για την τελική επεξεργασία των ψηφοδελτίων, έχει ήδη ενημερώσει τον κ. Σαμαρά για τα περισσότερα ονόματα και δηλώνει έτοιμος στις περισσότερες εκλογικές περιφέρειες.
Σε ό,τι αφορά το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, που θα το χειριστεί προσωπικά ο κ. Σαμαράς, τα ονόματα των κ. Λαζαρίδη και Μιχελάκη φαίνεται ότι έχουν «κλειδώσει» για τις δύο από τις τέσσερις εκλόγιμες θέσεις. Επίσης θεωρείται βέβαιο ότι τη 12η και τιμητική θα καταλάβει -ως είθισται- ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ.

Συστράτευση όλων των στελεχών επιχειρεί ο Β. Βενιζέλος

Συνεχίζει για δεύτερη εβδομάδα την προσπάθεια συστράτευσης όλων των στελεχών του κόμματος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος.
Μετά την συνάντηση που είχε την προηγούμενη εβδομάδα με την Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η οποία οδήγηση στο κάλεσμα επιστροφής των διαγραφέντων, ο κ. Βενιζέλος θα συναντηθεί σήμερα με τον πρώην γραμματέα του κόμματος περίοδο προεδρίας Παπανδρέου, Γιάννη Ραγκούση.
Η συνάντηση των δύο ανδρών θα έχει ως αντικείμενο την προετοιμασία της προεκλογικής περιόδου, εφ' όσον ο κ. Ραγκούσης συμμετείχε στην επιτροπή προεκλογικού αγώνα στην νικηφόρα μάχη για το ΠΑΣΟΚ του 2009.
Έτσι ο κ. Βενιζέλος μετά την επιστροφή των διαγραφέντων βουλευτών και την άρση της τιμωρίας για ορισμένους άλλους να μην συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια των εκλογών του Μαΐου, κάνει άνοιγμα σε εκείνους που δεν αντιμετώπισαν με καλή διάθεση την απόφαση του προέδρου που επιτρέπει σε όλους τους βουλευτές που εξελέγησαν με το ΠΑΣΟΚ το 2009 να κατέβουν ξανά υποψήφιοι.
Σύμφωνα με συνεργάτες του κ. Βενιζέλου η ενότητα του κόμματος είναι ένα βασικό διακύβευμα για τον ίδιο σε αυτή τη δύσκολη προεκλογική περίοδο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης