Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Δεν απέκλεισε την ανάγκη πακέτου διάσωσης για την Ισπανία ο υπουργός Οικονομικών, De Guindos – Καμπανάκι και από την ΕΚΤ για τη ρευστότητα των τραπεζών - Xαιρετίζει τις προσπάθειες της χώρας η Κομισιόν

Δεν απέκλεισε την ανάγκη πακέτου διάσωσης για την Ισπανία ο υπουργός Οικονομικών, De Guindos – Καμπανάκι και από την ΕΚΤ για τη ρευστότητα των τραπεζών - Xαιρετίζει τις προσπάθειες της χώρας η Κομισιόν
(upd2)Αρνήθηκε να διαψεύσει ότι η Ισπανία μπορεί να χρειαστεί πακέτο διάσωσης ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, De Guindos, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να απαιτηθεί διεθνής παρέμβαση για τη διάσωση της τέταρτης μεγαλύτερης οικονομικής δύναμης της ευρωζώνης.
Πρόσθεσε όμως ότι «η χώρα έχει ήδη καλύψει το 50% των δανειακών της αναγκών για το 2012», ενώ ερωτηθείς σχετικά εξήγησε ότι «είναι παράλογο να θεωρεί κανείς ότι η Ισπανία θα εγκαταλείψει το ευρώ». Όπως είπε, «κάτι τέτοιο απλά δε θα ήταν λόγικό».
Υπενθυμίζεται ότι αργά χθες το βράδυ, η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε νέο πακέτο περικοπών, ύψους 10 δισ. ευρώ, σε μία προσπάθεια να πείσει τους επενδυτές ότι μπορεί να συγκρατήσει τα ελλείμματα, εν μέσω ασφυκτικών πιέσεων από τις αγορές που οδηγούν σε νέα αύξηση του κόστους δανεισμού και την αναζωπύρωση των σεναρίων ότι η Ισπανία ίσως είναι η τέταρτη ευρωπαϊκή χώρα που θα αναγκαστεί να προσφύγει σε πρόγραμμα στήριξης.
Οι περικοπές ανακοινώθηκαν με ένα απλό δελτίο Τύπου της κυβέρνησης χωρίς να δοθούν, προς το παρόν, περαιτέρω λεπτομέρειες.
Από την πλευρά του το μέλος της ΕΚΤ, Ordonez, προειδοποίησε σήμερα ότι «σε περίπτωση που επιδεινωθεί η δημοσιονομική κατάσταση της Ισπανίας, τότε οι τράπεζες της χώρας θα χρειαστούν νέες ενέσεις κεφαλαίου».

Από την πλευρά της η Κομισιόν αναφέρει πως χαιρετίζει τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η ισπανική κυβέρνηση, γνωστοποιώντας παράλληλα πως έχει ήδη πραγματοποιήσει μια αρχική ανάλυση των στοιχείων του ισπανικού προϋπολογισμού.
Ειδικότερα, η Κομισιόν, στην ανακοίνωσή της, επισημαίνει πως διατηρεί μια θετική άποψη για το προσχέδιο του ισπανικού προϋπολογισμού, ενώ αναφέρει πως αναμένει τα στοιχεία για τους προϋπολογισμούς των ισπανικών περιφερειών έως τα τέλη Απριλίου.
"Η ισπανική κυβέρνηση κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση", σχολιάζει η Κομισιόν.

Τα προβλήματα της Ισπανίας ξεπερνούν αυτά της Ελλάδας... Μόνο σε τρεις τομείς είμαστε χειρότεροι  - Στην παραοικονομία, τα επικίνδυνα τραπεζικά κεφάλαια και την ιδιοκατοίκηση

Η Ισπανία έχει βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα το τελευταίο διάστημα, με τους αναλυτές να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία των μεγεθών της και για την προοπτική και αυτή να ζητήσει βοήθεια από την ΕΕ ή να καταρρεύσει.
Σε ανάλυση της JP Morgan, και πιο συγκεκριμένα του Michael Cembalest, τα προβλήματα στην Ισπανία έχουν συσσωρευτεί με τους κινδύνους να αυξάνονται δραματικά. Μάλιστα, ιστορικά αναφερόμενος, όταν η Ισπανία είχε σοβαρά προβλήματα πάντοτε κατέληγε σε χρεοκοπία, αν αναλογιστεί κανείς και το γεγονός ότι από το 1500 μ.Χ. η Ισπανία έχει σημειώσει 13 χρεοκοπίες.
Τα προβλήματα της οικονομίας θα φανούν το επόμενο διάστημα, με πολλές επίσημες εκτιμήσεις να εκφράζουν από απλή ανησυχία έως βεβαιότητα ότι όχι μόνο θα είναι το επόμενο θύμα της κρίσης, αλλά απειλεί με διάλυση ακόμη και την ίδια την ευρωζώνη.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι σε νέα έκθεσή του το ΔΝΤ αναφέρει πως η Ισπανία βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρές προκλήσεις, κρίνοντας ταυτόχρονα επιτακτική την ανάγκη για την υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. "Το αίσθημα των αγορών για τη δημοσιονομική κατάσταση της Ισπανίας παραμένει εξαιρετικά εύθραυστο", σχολιάζει μεταξύ άλλων στην έκθεσή του το ταμείο.
Η JP Morgan δημιούργησε έναν πίνακα, στον οποίο απεικονίζονται τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η κυβέρνηση Μαριάνο Ραχόι, και τα οποία συγκρίνονται με τις άλλες αδύναμες χώρες της ευρωζώνης. Στη δεξιά στήλη αναφέρεται η χώρα που αντιμετωπίζει χειρότερο πρόβλημα από την Ισπανία. Όπου αναφέρεται η λέξη "Καμία" εννοείται ότι το πρόβλημα της χώρας είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη.

Πρόβλημα Χώρα με μεγαλύτερο πρόβλημα σε σχέση με την Ισπανία
Ποσοστό ιδιοκατοίκησης Ελλάδα
Ιδιωτικό χρέος (εκτός τραπεζών) Ιρλανδία
Ιδιωτικό χρέος/ρευστότητα Πορτογαλία
Κατασκευαστικός κλάδος Καμία
Τράπεζα/1.000 κατοίκους Καμία
Εξάρτηση σε ξένα κεφάλαια Ιρλανδία, Πορτογαλία
Real Estate/ιδιωτικά κεφάλαια Καμία
Φούσκα Αγοράς Ακινήτων Ιρλανδία
Έκθεση τραπεζών στον ιδιωτικό κλάδο Καμία
Συστημικά επικίνδυνα τραπεζικά κεφάλαια Ελλάδα
Προοπτικές ανεργίας Καμία
Επιδραση συναλλαγματικών ισοτιμιών Ιταλία
Παραοικονομία Ιταλία, Ελλάδα
Ανεργία Καμία
Παραγωγικότητα ανά μονάδα Ιταλία
Εξάρτηση σε κεφάλαια ΕΚΤ Καμία
Πιστωτική Επέκταση Καμία

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης