Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Σε ισχύ από σήμερα η νέα αύξηση του ΦΠΑ - Αγώνας δρόμου για τα έσοδα

Σε ισχύ από σήμερα η νέα αύξηση του ΦΠΑ - Αγώνας δρόμου για τα έσοδα
Aγώνα δρόμου κάνει η κυβέρνηση για να μαζέψει τα έσοδα από τον αυξημένο ΦΠΑ, την έκτακτη εισφορά, το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων και τα ληξιπρόθεσμα χρέη.
Σήμερα κάνει ντεμπούτο στην αγορά η δεύτερη δόσης της αύξησης του ΦΠΑ εγείροντας τον προβληματισμό στην κυβέρνηση για το αν η νέα αναπροσαρμογή των συντελεστών παράγει και τα προβλεπόμενα έσοδα ή νέος ΦΠΑ αποτελεί κίνητρο για φοροκλοπή.
Αναλυτικά, οι 4 στόχοι του υπουργείου Οικονομικών έχουν ως εξής:
1. Το σύνολο των προϊόντων και των υπηρεσιών βρίσκονται στο στόχαστρο των ελεγκτικών υπηρεσιών δεδομένου ότι τα υπολογισθένα βάσει Μνημονίου έσοδα ανέρχονται στα 2,78 δις. ευρώ στη διάρκεια του έτους και από τις δυο δόσεις αύξησής του (σ.σ. η πρώτη έγινε τον περασμένο Μάρτιο)
Ο βασικός συντελεστής 21% αυξάνει από σήμερα στο 23% (οχήματα, ρούχα, παπούτσια, ηλεκτρικά, τσιγάρα, ποτά, κομμωτήρια κ.λπ.), ο χαμηλός 10% στο 11% (τρόφιμα, φάρμακα, ιατρικές υπηρεσίες, ρεύμα, ύδρευση κ.λπ.) και ο μειωμένος στο 5,5% από 5% (βιβλία, περιοδικά, εφημερίδες, εισιτήρια θεάτρων). Οι μειωμένοι συντελεστές για νησιά αυξάνουν σε 16% από 15% και 8% από 7%, ενώ διατηρείται ο 4%.
Νεόδμητα ακίνητα, τρόφιμα, καύσιμα, φως, νερό, τηλέφωνο, εισιτήρια, διόδια, ιατρικές υπηρεσίες από διαγνωστικά κέντρα, θεραπευτήρια θα μας στοιχίζουν ακριβότερα. Μόνο η αύξηση στα καύσιμα θα παρασύρει πλήθος προϊόντων, καθώς δεν υπάρχει γενικευμένη πρόθεση απορρόφησης του φόρου.
Η τιμή της βενζίνης αυξήθηκε από τα μεσάνυχτα κατά περίπου 2-2,5 λεπτά, ενώ τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ (ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ) και κινητής τηλεφωνίας που εκδίδονται από σήμερα θα χρεώνουν τον αυξημένο ΦΠΑ παρότι αφορούν κατανάλωση σε χρόνο προγενέστερο, με μειωμένο φόρο. Πάνω 11% και το κόμιστρο των ταξί, τα διόδια 10-40 λεπτά και τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, υποθηκοφύλακες, δικαστικοί επιμελητές, καλλιτέχνες, συγγραφείς και επαγγελματίες διακίνησης εφημερίδων εντάσσονται στο καθεστώς ΦΠΑ.
Από σήμερα παύει και η τμηματική απόδοση του φόρου σε τρεις δόσεις και πλέον θα καταβάλλεται άπαξ στο δημόσιο, δεδομένου του προβλήματος υστέρησης των εσόδων που είχε παρουσιαστεί κατά τους προηγούμενους μήνες. Οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες υποχρεούνται στην υποβολή περιοδικών και ετήσιας δήλωσης απόδοσης του ΦΠΑ είτε είναι μηδενικές είτε χρεωστικές και πιστωτικές.

2. Στο στόχαστρο και οι οφειλέτες του δημοσίου που δεν ρύθμισαν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, καθώς μέχρι χθές δεν υπήρχε πρόθεση νέας παράτασης από το υπουργείο. Σε βάρος τους ενεργοποιούνται τα αναγκαστικά μέτρα, που φθάνουν μέχρι κατάσχεση και πλειστηριασμό.

3. Ταχυδρομούνται 909.245 εκκαθαριστικά σημειώματα Ενιαίου Τέλους Ακινήτων του 2009 εκ των οποίων 434.694 καλούνται να πληρώσουν το τέλος μέχρι 30 Ιουλίου.

4. Στους 29.115 ανέρχονται οι μεγαλοιδιοκτήτες ακινήτων που θα λάβουν το εκκαθαριστικό για την πληρωμή της έκτακτης εισφοράς εκ της οποίας θα αντλήσουν περίπου 180 εκατ. ευρώ δεδομένου ότι επιβάλλεται σε πάνω από 60.000 μεγαλοϊδιοκτήτες (1,7% συνολικών δικαιούχων ΕΤΑΚ). Επιβάλλεται σε περιουσίες φυσικών προσώπων άνω 400.000 ευρώ με συντελεστή από 0,01% έως 0,09%.

Μ. Χριστοδούλου

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης