Τελευταία Νέα
Ελλάδα

JPMorgan: Καταστροφή ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ - Να αφήνονται στην κατάρρευση οι «μεγάλες, ανόητες τράπεζες» - Πολύ υψηλή η ρευστότητα των αμερικανικών επιχειρήσεων

tags :
JPMorgan: Καταστροφή ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ - Να αφήνονται στην κατάρρευση οι «μεγάλες, ανόητες τράπεζες» - Πολύ υψηλή η ρευστότητα των αμερικανικών επιχειρήσεων
Σε τροχιά «διόρθωσης» βρίσκεται η αμερικανική οικονομία, σύμφωνα με δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της JPMorgan Chase & Co., Jamie Dimon, ο οποίος εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι εγχώριες επιχειρήσεις διαθέτουν πλέον αρκετό ρευστό και έχουν ήδη περάσει τα χειρότερα της κρίσης.
Ο Dimon μιλώντας ενώπιον πανεπιστημιακού ακροατηρίου τόνισε ότι «οι επιχειρήσεις των ΗΠΑ διαθέτουν πολύ υψηλή ρευστότητα», αλλά όπως είπε το «αγκάθι» στο θετικό οικονομικό κλίμα είναι οι πολιτικές διαμάχες για το κρατικό χρέος, καθώς η συζήτησή για την αύξηση του ορίου δανεισμού των ΗΠΑ επιδείνωσε το κλίμα.
Αναφορικά με την Κίνα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα επιτύχει τους στόχους για την ανάπτυξη, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, ενώ για την Ευρώπη ανέφερε ότι «παραμένει σε κρίση».
«Προκειμένου η Ευρώπη να βγει από την κρίση, η Ιταλία και η Ισπανία πρέπει να εφαρμόσουν σχέδια λιτότητας και ανάπτυξης που να είναι πιστευτά από τους επενδυτές», τόνισε.
Μάλιστα έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στην Ελλάδα λέγοντας ότι «εάν η Ελλάδα είχε χρεοκοπήσει όταν έγιναν γνωστά τα προβλήματα χρέους που αντιμετώπιζε, το πρόβλημα δεν θα ήταν τόσο μεγάλο».
Παράλληλα χαρακτήρισε ως «καταστροφική μία ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ», καθώς θα παρέσερνε και την Ιταλία και την Ισπανία, ενώ θα δημιουργούσε πολύ αρνητικό κλίμα στους επενδυτές.
«Όταν έφτιαχναν τη συμφωνία για το ευρώ, θα έπρεπε να συμπεριλάβουν και την ελεγχόμενη έξοδο», είπε χαρακτηριστικά.
Αναφορικά με τις τράπεζες, είπε ότι «Χρειαζόμαστε μεγάλες τράπεζες. Ωστόσο, όσοι οργανισμοί έχουν προβλήματα, θα πρέπει να τους επιτρέπεται να καταρρέουν χωρίς διασώσεις. Θα πρέπει να σταματήσουμε να λέμε αυτό το «Too big to fail (πολύ μεγάλος για να καταρρεύσει)». Θα πρέπει να το ονομάζουμε «χρεοκοπία για τις μεγάλες, ανόητες τράπεζες», είπε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης