Τελευταία Νέα
Ελλάδα

ΥΠΟΙΚ: Καθυστερεί η σύμβαση συνεργασίας με τους 6 ελεγκτικούς οίκους - Φοβάται λαική δυσαρέσκεια

ΥΠΟΙΚ: Καθυστερεί η σύμβαση συνεργασίας με τους 6 ελεγκτικούς οίκους - Φοβάται λαική δυσαρέσκεια
Διστακτική εμφανίζεται η κυβέρνηση ως προς την ανάθεση του ελέγχου των κρατικών δαπανών σε ιδιώτες. Ανησυχεί μήπως τα ευρήματα των ελέγχων σε οργανισμούς  νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία, δήμους και  νομαρχίες, προκαλέσουν λαϊκή οργή.
Για τις έξι ελεγκτικές εταιρίες ο λόγος που σκοπεύει να προσλάβει το υπουργείο Οικονομικών για τον αποτελεσματικότερο έλεγχο της διαχείρισης του δημοσίου χρήματος.
Παρότι έχει  περάσει αρκετό χρονικό διάστημα από τις επίσημες ανακοινώσεις  του Γιώργου Παπακωνσταντίνου για την συνεργασία που θα αναπτύξει το υπουργείο με την ομάδα των «big 6» ακόμη δεν υπογραφεί η σύμβαση συνεργασίας.         
Ανώτεροι υπηρεσιακοί παράγοντες επισημαίνουν  ότι η υπογραφή της σχετικής σύμβασης  κολλάει σε γραφειοκρατικά εμπόδια, ενώ για κάποιους άλλους, η πρόσληψη των ελεγκτικών εταιριών έχει να κάνει με τον προβληματισμό της κυβέρνησης για το βάθος των ευρημάτων.
Ωστόσο οι έξι ελεγκτικοί οίκοι  Price Waterhouse Cooperʼs,  Ernst and Young,  ΣΟΛ Α.Ε,  KPMG,  Deloitte, και  Grand Thorton, συνεχίζουν τις έρευνες που ξεκίνησαν στο σύστημα των κρατικών  προμηθεών  με την κυβέρνηση εκτός από την παράδοσης της σχετική έκθεσης να αναμένει και τις προτάσεις τους για τον άμεσο περιορισμό αυτών των δαπανών.
Εφόσον τα αποτελέσματα αυτής της έκθεσης κριθούν ικανοποιητικά από την κυβέρνηση  τότε το υπουργείο Οικονομικών επρόκειτο να επεκτείνει την συνεργασία τους με το Ελληνικό Δημόσιο , όπως προέβλεπε το αρχικό σχέδιο  συμφωνίας με τους έξι ελεγκτικούς οίκους.                       
Για την υλοποίηση αυτής της συμφωνίας η ομάδα των «big 6» χωρίστηκε σε τρία γκρουπ από δύο εταιρείες στην κάθε ομάδα, όπου έργο της κάθε μίας ήταν η παρακολούθηση των κρατικών προμηθειών έως και το τελευταίο ευρώ του προϋπολογισμού.  
Κατά τις πληροφορίες, ιδιαίτερη έμφαση έδωσαν οι ιδιωτικές  ελεγκτικές εταιρίες στα  λογιστικά των νοσοκομείων, για τα οποία δεσμεύτηκαν  να καταθέσουν άμεσα πρόταση συρρίκνωσης των δαπανών στο σκέλος της  αναθεώρησης του συστήματος των προμηθειών.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο τομέας αυτός παρουσιάζει «πλήρη κατάρρευση»,  με τους προμηθευτές των υλικών να ασκούν όλο αυτό το διάστημα ( σ.σ. πριν την συμφωνία με την κυβέρνηση)  έντονες πιέσεις για άμεση εξόφληση των χρεών από τα νοσοκομεία.  Υπό αυτό το καθεστώς η κυβέρνηση προωθεί  αλλαγές σε ολόκληρο το σύστημα των προμηθειών  με την καθιέρωση διπλογραφικού συστήματος λογιστικού ελέγχου σε Νοσοκομεία.
Να σημειωθεί ότι το σύστημα των κρατικών προμηθειών επιβαρύνει υπέρμετρα σήμερα τον προϋπολογισμό, με την τρόικα να το  χαρακτηρίζει μείζονος σημασίας, πιέζοντας την κυβέρνηση για τη μείωση αυτού του κόστους.
Εφόσον, οι ελεγκτικές εταιρίες υπογράψουν σύμβαση με το υπουργείο Οικονομικών τότε οι έλεγχοι δαπανών στα  νοσοκομεία θα αρχίσουν από το μηδέν και το έργο τους θα ολοκληρωθεί με την  καθιέρωση του διπλογραφικού συστήματος και την παρακολούθησή του σε τρέχουσα βάση διετίας ή τριετίας.
Κορυφαίος παράγοντας ελεγκτικής εταιρείας σημείωνε την απόλυτη αναγκαιότητα για την απόκτηση διπλογραφικού συστήματος στα νοσοκομεία, ο οποίος όπως παρατήρησε  συμβαίνει στους περισσότερους φορείς της Ευρώπης.
Άλλωστε καθώς οι ελεγκτικές εταιρείες είναι στην πλειονότητά τους πολυεθνικές τα μοντέλα υπάρχουν έτοιμα και με κάποιες αναπροσαρμογές είναι άμεσα εφαρμόσιμα.
Ουσιαστικά οι ελεγκτικές  εταιρίες  θα προσφέρουν στο δημόσιο τεχνογνωσία για την υιοθέτηση διαδικασιών δημιουργίας πραγματικών προϋπολογισμών που να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Δηλαδή θα προτείνουν τη διαδικασία κατάρτισης προϋπολογισμών, τρόπους και διαδικασίες πιστής εφαρμογής τους, μηχανισμό παρακολούθησης και ελέγχου της πορείας εφαρμογής και μέτρα παρέμβασης όπου παρουσιάζονται προβλήματα και παρεκκλίσεις.
Εκτός από  τα νοσοκομεία, απειλή για τον προϋπολογισμό αποτελούν και  τα ασφαλιστικά ταμεία που αποτελούν  έναν ακόμη τομέα στον οποίο θα δράσει η ομάδα των «big 6».  Οι δαπάνες των ασφαλιστικών ταμείων κατά την τρόικα πρέπει να παραμείνουν στην πρώτη γραμμή ελέγχου υπό το φόβο των εκτροπών που ελλοχεύει.
Εκτιμήσεις των ελεγκτών κάνουν λόγο για υπέρβαση σε ΟΑΕΕ και ΟΑΕΔ σε ετήσια βάση 300 με 350 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, αλλά και ενδεχομένως στον ΙΚΑ καθώς κρίνουν ότι η επιχορήγηση του θα ξεπεράσει κατά πολύ το κονδύλι των 2,1 δις. ευρώ που έχει προϋπολογισθεί. Σε κάθε περίπτωση πάντως η ομάδα των «big 6»  θα πρέπει να καταγράψει με ακρίβεια τις μελλοντικές υποχρεώσεις των ταμείων.
Σημαντικός θα είναι ο ρόλος των εταιρειών και στον έλεγχο των δαπανών που εκταμιεύονται για τις ανάγκες των δήμων και των  νομαρχιών.
Η κυβέρνηση φέρεται διατεθειμένη να κόψει τα όποια πληθωρικά κονδύλια ξεκινώντας από τα Νομαρχιακά γραφεία. Το  «ψαλίδι» θα αγγίξει κάθε  είδους δαπάνη όπως σε τηλέφωνα, ταξίδια, αυτοκίνητα, καύσιμα, μετακλητό προσωπικό,  πελατειακές προσλήψεις, ενισχύσεις, επιχορηγήσεις.
Εξετάζεται να «παγώσουν» οι υπερωρίες των υπαλλήλων, καθώς οι περισσότερες είναι πλασματικές. Δεν είναι τυχαία, όπως έλεγε αρμόδιος παράγοντας, η αυξητική τάση των αποκλίσεων που παρατηρούνται κάθε χρόνο μεταξύ των αρχικών πιστώσεων και των πληρωμών κατά την εκτέλεση του προϋπολογισμού.
Υπό διερεύνηση θα τεθούν  οι μετατάξεις και οι αποσπάσεις των δημόσιων υπαλλήλων στις οποίες αναμένεται να μπει τέλος.
Υπό εξέταση και ορισμένοι χειρόγραφοι χρηματικοί κατάλογοι που έχουν απομείνει σε κάποιες υπηρεσίες και αφορούν την πληρωμή κυρίως των ειδικών επιδομάτων, καθώς πρόθεση είναι να ενταχθούν στο ηλεκτρονικό σύστημα πληρωμών προκειμένου να υπάρχει πλήρης εικόνα για το ύψος των κονδυλίων αυτών.
Μάλιστα για τον αποτελεσματικότερο έλεγχο αυτών των δαπανών το υπουργείο Οικονομικών σκοπεύει να καταρτίσει έναν αναλυτικό κατάλογο με τους φορείς τα Υπουργεία και τους Οργανισμούς που σημειώνουν σημαντικές υπερβάσεις στις κρατικές δαπάνες.
Την λίστα θα διανείμει το Υπουργείο στις ελεγκτικές εταιρίες οι οποίες θα αναζητήσουν τα πραγματικά αίτια υπέρβασης δαπανών από τους εν λόγω κρατικούς φορείς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης