Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Cheuvreux: Η τακτική της αρκούδας - Το πάρτυ των αγορών τελείωσε - Στόχος η διασφάλιση του κεφαλαίου και των κερδών του πρώτου 3μηνου - Οι αγορές ψηφίζουν κατά της λιτότητας στην ευρωζώνη

Cheuvreux: Η τακτική της αρκούδας - Το πάρτυ των αγορών τελείωσε - Στόχος η διασφάλιση του κεφαλαίου και των κερδών του πρώτου 3μηνου - Οι αγορές ψηφίζουν κατά της λιτότητας στην ευρωζώνη
Το συμπέρασμα των τελευταίων εβδομάδων είναι σαφές. Το πάρτυ των αγορών τελείωσε, σύμφωνα με την τελευταία 16σέλιδη έκθεση της Cheuvreux, υπό τον τίτλο "The Tactical Bear" (τακτική αρκούδας), και στην οποία εντοπίζει σημάδια αδυναμίας σε καθεμία από τις τρεις μεγάλες ζώνες των παγκόσμιων αγορών: Αμερική, αναδυόμενες και Ευρώπη.
Οι αγορές μετοχών έχουν ψηφίσει κατά της λιτότητας στην ευρωζώνη, αναφέρει η Cheuvreux, θεωρώντας ότι η πολιτική αυτή αυτή έχει παγιδεύσει την Ισπανία σε ένα παράδοξο πτωτικό κύκλο παρά τις τεράστιες προσπάθειες που γίνονται. Οι προσδοκίες για βελτίωση της κατάστασης φαίνεται να έχουν εξαντληθεί, με την ανάκαμψη των αγορών στην Ευρώπη να φαίνεται ότι έχει φτάσει στα όριά της στα τέλη Μαρτίου.
Σύμφωνα με τη Cheuvreux βρισκόμαστε σε μία επανάληψη του ίδιου μοτίβου του 2010 και το 2011, αλλά από την αντίστροφη όψη, καθώς πλέον δεν έχουμε διόρθωση και ανάκτηση, αλλά το αντίθετο. Κατά συνέπεια, η πρόκληση είναι πλέον η διατήρηση του κεφαλαίου μέχρι το καλοκαίρι.
Η Cheuvreux αναφέρει ότι η στρατηγική στο εξής πρέπει να ακολουθεί δύο βασικές αρχές:
• Απαιτείται τακτική αρκούδας, αλλά στρατηγική ταύρου. Αναμένουμε οι προοπτικές για την ανάπτυξη να ενισχυθούν ξανά φέτος, ενώ στην Ευρώπη περιμένουμε τον κύκλο της κερδοφορίας να φτάσει στα χαμηλότερα επίπεδα προς το τέλος του καλοκαιριού, ώστε μετά να αρχίσει η ανάκαμψη.
• Οι αγορές μετοχών είναι εύθραυστες, καθώς η επενδυτική εμπιστοσύνη βρίσκεται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα. Ένας σημαντικός καταλύτης το επόμενο διάστημα είναι τα εταιρικά αποτελέσματα στις ΗΠΑ, τα οποία μάλιστα μπορεί να είναι μέτρο άμυνας στο χαρτοφυλάκιό μας.
Σύμφωνα με τη Cheuvreux οι τράπεζες, ιδιαίτερα αυτές της περιφέρειας της ευρωζώνης, παραμένουν το κύριο βαρόμετρο για την ανάληψη επενδυτικού ρίσκου. Η ΕΚΤ δεν έχει σπάσει τη σχέση μεταξύ του δημοσιονομικού χρέους και των ισολογισμών των τραπεζών. Κατά συνέπεια, η χρόνια υποαπόδοση των μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης, συνεχίζεται, με τις ιστορικές αποτιμήσεις να βρίσκονται κοντά στα επίπεδα των αρχών του 2000.
Η σύντομη και εύθραυστη ανάκαμψη της εμπιστοσύνης των επενδυτών στην Ευρώπη έχει ήδη τελειώσει, σύμφωνα με τον επενδυτικό οίκο. Οι δομικές αδυναμίες μίας Ευρώπης δύο ταχυτήτων, οδηγούν στις εκτιμήσεις ότι η κερδοφορία των ευρωπαϊκών μετοχών θα εξαρτηθεί από την παγκόσμια οικονομία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης