Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Τρόικα: Προτείνει μονιμοποίηση της έκτακτης εισφοράς στις επιχειρήσεις -Στα 193 δισ. οι ανάγκες της χώρας έως το 2013

Τρόικα: Προτείνει μονιμοποίηση της έκτακτης εισφοράς στις επιχειρήσεις -Στα 193 δισ. οι ανάγκες της χώρας έως το 2013
Μονιμοποίηση της έκτακτης εισφοράς στις επιχειρήσεις εισηγείται η Τρόικα στην κυβέρνηση,  τα στελέχη της  οποίας δεν αποκλείουν νέα κρίση στο τραπεζικό σύστημα.
Επίσης, το ποσό των 60 δισ. ευρώ θα χρειαστεί  στην διετία   2014 – 2015 η Ελλάδα με την έξοδο της από τον μηχανισμό στήριξης, ενώ στα 193 δις. ευρώ οι διαμορφωθούν οι καθαρές δανειακές ανάγκες της χώρας  έως τον Ιούνιο του 2013..
Αυτά αποκαλύπτει έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την οποία επιμελήθηκε ο Βέλγος εκπρόσωπος της Κομισιόν Servaas Deroose, που συντόνιζε όλο το πρόγραμμα των επαφών του κλιμακίου της Ε.Ε. του ΔΝΤ και της ΕκΤ με τις ελληνικές αρχές.
Στην έκθεση  για το «Πρόγραμμα Οικονομικής Προσαρμογής»   που βρίσκεται  ήδη στο γραφείο του  Γιώργο Παπακωνσταντίνου,  η Τρόικα προτείνει  το μέτρο της έκτακτης εισφοράς στις κερδοφόρες επιχειρήσεις να καταστεί μόνιμο.  
Έτσι τα κρατικά ταμεία  θα έχουν εξασφαλισμένα έσοδα που θα φθάνουν  τα 600 εκατ. ευρώ το χρόνο και θα δίνουν στο έλλειμμα μία μόνιμη οφέλεια κατά 0,2% του ΑΕΠ.         
Σύμφωνα με το Μνημόνιο η έκτακτη εισφορά στις κερδοφόρες επιχειρήσεις θα είναι σε ισχύ έως το 2013 με τον προϋπολογισμό να αντλεί στην τριετία συνολικά έσοδα  1,8 δις. ευρώ.
Ο φόρος είναι κλιμακωτός  και «πιάνει»  επιχειρήσεις  με καθαρά κέρδη πάνω από 100.000 ευρώ.
Έτσι εταιρίες με κέρδη έως 300.000 ευρώ ο συντελεστής του φόρου είναι 4%.
Από  300.001 ευρώ έως 1.000.000 ευρώ ο φόρος αυξάνει στο 6%, από 1.000.001 ευρώ έως 5.000.000, 8%.  
Κέρδη πάνω από 5.000.000 ευρώ η έκτακτη εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή 10%.
Η έκθεση της Ε.Ε. περιλαμβάνει και άλλα ενδιαφέροντα σημεία για το πως θα κυλήσει το πρόγραμμα χρηματοδότησης στην Ελλάδα.  
Ο καθηγητής  κ.  Deroose  αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν νέα μέτρα εφόσον υπάρξουν εκπλήξεις στην προσαρμογή  που θα επηρεάσουν αρνητικά την ψυχολογία των αγορών.
Τ α μέτρα θα λαμβάνονται κατά την διάρκεια της αξιολόγησης που θα περνά η ελληνική και θα ανακοινώνονται λίγες μέρες πριν την εκταμίευση της δόσης του δανείου.  
Οι εκπρόσωποι των διεθνών οργανισμών από τις επαφές που είχαν στην Αθήνα δεν πείσθηκαν ότι η ελληνική κυβέρνηση θα τα βγάλει πέρα με την φοροδιαφυγή.
Γι’  αυτό και δίνουν μεγαλύτερη βάση στο πρόγραμμα περιστολής των κρατικών δαπανών στο οποίο θα σημαντική βοήθεια θα παράσχει το τεχνικό κλιμάκιο του ΔΝΤ.               
Τεράστια αναφορά κάνει η Κομισιόν για το τραπεζικό σύστημα που θεωρεί ότι εξακολουθεί να είναι τρωτό. Η Τρόικα δεν αποκλείει περαιτέρω διαστήματα κρίσης στο τραπεζικό σύστημα.
Σε περίπτωση  που αυτές οι εκτιμήσεις επιβεβαιωθούν τότε μία νέ κρίση α εξασθένιζε την οικονομική και χρηματοδοτική κατάσταση ενώ θα δημιουργούσε τεράστια  προβλήματα φερεγγυότητας  με τεράστιες συνέπειες στα δημόσια οικονομικά.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βλέπει μετάδοσης της τραπεζική κρίσης  στην Ν. Ευρώπη, με το σκεπτικό ότι τα προβλήματα των τραπεζών θα μπορούσαν να επεκταθούν στις θυγατρικές, με συνέπειες για χώρες στις οποίες οι ελληνικές τράπεζες έχουν σημαντική παρουσία (όπως Ρουμανία, Βουλγαρία, Σερβία, Αλβανία και FYROM).
Οι μητρικές τράπεζες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν δυσκολίες στο να παρέχουν τα ανάλογα κεφάλαια για τις θυγατρικές τους ή ενδέχεται να επαναπατρίσουν ρευστότητα από αυτές.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την έκθεση:    

·         Οι καθαρές δανεικές ανάγκες της χώρας φθάνουν έως τον Ιούνιο του 2013 τα 193 δις. ευρώ. Τα ποσά  που θα λάβει η Ελλάδα  από τον μηχανισμό στήριξης φθάνουν τα 110 δισ. ευρώ. Αυτό  σημαίνει ότι τα υπόλοιπα 83 δις. ευρώ θα τα αναζητήσει η χώρα μας από τις διεθνείς αγορές που σκοπεύει σε ένα χρόνο από τώρα να βγει για δανεισμό.

·         Το ποσό των 60 δισ. ευρώ θα χρειαστεί να συγκεντρώσει  η Ελλάδα στην διετία   2014 – 2015 με την έξοδο της από τον μηχανισμό στήριξης. Ποσό δανείου το οποίο η κυβέρνηση θα το χρησιμοποιήσει προκειμένου να χρηματοδοτήσει τα ελλείμματα του δημόσιου τομέα, να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της και να εξοφλήσει τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της έναντι των εταίρων της ζώνης του ευρώ και του ΔΝΤ.

·         Η πλήρη εφαρμογή του προγράμματος δεν σημαίνει και ανάλογη αποκλιμάκωση των spread.  Τα επιτόκια δανεισμού ενδέχεται να παραμείνουν υψηλά   σε σχέση με τα αντίστοιχα γερμανικά.  Τούτο θα έχει αρνητική επίπτωση στην οικονομική ανάπτυξη σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

·        Η κυβέρνηση «βάδιζε χωρίς πυξίδα» για την μείωση του ελλείμματος. Στην έκθεση επισημαίνεται ότι παρά τις αποφάσεις για σημαντική δημοσιονομική εξυγίανση (που εξαγγέλθηκαν στο τέλος του 2009 με τον προϋπολογισμό του 2010 και στη συνέχεια τον Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο του 2010), δεν υπήρχαν συγκεκριμένα σχέδια για τον τρόπο μείωσης του δημοσίου ελλείμματος το 2011 και 2012.

·         Εάν υπάρξουν εκπλήξεις στην δημοσιονομική προσαρμογή  που θα επηρεάσει αρνητικά την ψυχολογία των αγορών τότε θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα από την κυβέρνηση. Αυτά θα ανακοινώνονται αμέσως μετά τις εξετάσεις που θα περνά η ελληνική οικονομία από την Τρόικα.

·         Ο Βέλγος καθηγητής  Servaas Deroose και οι συνεργάτες του δεν αποκλείουν περαιτέρω διαστήματα κρίσης στο τραπεζικό σύστημα. Αυτό θα εξασθένιζε την οικονομική και χρηματοδοτική κατάσταση ( προβλήματα φερεγγυότητας θα οδηγούσαν δυνητικά σε μεγαλύτερο χρηματοδοτικό έλλειμμα) με συνέπειες στα δημόσια οικονομικά.


Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης