Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Φόρους 7,5 δις. ευρώ φέρνει ο προϋπολογισμός του 2011 – Νέα περικοπή κατά 500 εκατ. στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων τον Σεπτέμβριο

Φόρους 7,5 δις. ευρώ φέρνει ο προϋπολογισμός του 2011 – Νέα περικοπή κατά 500 εκατ. στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων τον Σεπτέμβριο
Φόρους 7,5 δισ. ευρώ  και περικοπές δαπανών 2,45 δισ. ευρώ  στα κονδύλια του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και σε  λειτουργικά έξοδα ( οδοιπορικά, χαρτικά, θέρμανση, υπερωρίες) προγραμματίζει η κυβέρνηση με τον προϋπολογισμό του 2011.
Ωστόσο, δεν αποκλείεται μέχρι τον Σεπτέμβριο να υπάρξει μία νέα  αιφνιδιαστική περικοπή κατά 500 εκατ. ευρώ στους πόρους που απορροφά ο τομέας των δημοσίων επενδύσεων.
Κατά τις πληροφορίες, η μείωση κρίνεται επιβεβλημένη εξαιτίας της κακής πορείας των εσόδων που επηρεάζουν δυσμενώς το έλλειμμα και η εικόνα των οποίων ενδεχομένως να επιδεινωθεί τους επόμενους μήνες.  
Το οικονομικό επιτελείο αγωνιά μπροστά σε μία τέτοια εξέλιξη  αφού  τέλη Ιουλίου καταφθάνει η Τρόικα  για το βασικό «τσεκ – απ» των μεγεθών  του προϋπολογισμού που θα κρίνει και την εκταμίευση της δεύτερης δόσης των 9 δις. ευρώ.
Στη πλατεία Συντάγματος εκτιμούν ότι μία νέα περικοπή στις δαπάνες του Προγράμματος  Δημοσίων Επενδύσεων «μπορεί  να συνεισφέρει  με ένα επιπρόσθετο 0,3% του ΑΕΠ» στον περιορισμό του ελλείμματος.
Κίνηση, η οποία όμως εγκυμονεί  άλλους κινδύνους  για την οικονομία. Διότι η μείωση του ΠΔΕ  ( στα 9,2 δις. ευρώ από 9,7 δις. που θα δίνονταν συνολικά) θα σύρει την χώρα ακόμα από βαθιά στην ύφεση ( σ.σ. φέτος υπολογίζεται στο -4%) αφού θα κόψει κονδύλια που προορίζονταν για διάφορα τομεακά έργα.
Ήδη, η χρηματοδότηση των περισσότερων έργων παραμένει προβληματική αφού όπως μαρτυρούν τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών τα έσοδα του ΠΔΕ στο πεντάμηνο είναι μειωμένα κατά 43,2%.
Μόλις που φθάνουν δηλαδή τα 309 εκατ. ευρώ έναντι 545 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα.  
Γεγονός, που εξηγεί και τον καταιγισμό των διαμαρτυριών που υφίσταται σε καθημερινή βάση το υπουργείο από εργολάβους, κατασκευαστές και ξενοδόχους οι οποίοι  έχουν «μετατρέψει σε δάνεια  τα κονδύλια  χρηματοδότησης του ΕΣΠΑ».
Δεκάδες έργα  παραμένουν ημιτελή με τα περισσότερα από αυτά  να καταλήγουν τελικά στις τράπεζες εξαιτίας της συμφωνίας που έκαναν οι  επενδυτές οι οποίοι «έκλεισαν  σε δάνειο τα λεφτά που ανέμεναν από το Γ΄ΚΠΣ και το ΕΣΠΑ».
Αυτή η κατάσταση στην αγορά  επηρεάζει αρνητικά και τις εισπράξεις του Δημοσίου οι οποίες κινδυνεύουν να τινάξουν στον «αέρα» τις φετινές προβλέψεις για την αύξηση των εσόδων του προϋπολογισμού.
Στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχει ήδη ένας προβληματισμός για τα έσοδα και οποίος προέρχεται από την αδυναμία συλλογής των φόρων  από τον τομέα τω ν ακινήτων.
Οι εισπράξεις είναι λιγότερες κατά 1 δις. ευρώ αφού μέχρι σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί η είσπραξη του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων του 2008 ενώ μόλις την περασμένη εβδομάδα ξεκίνησε η εκκαθάριση  για   το ΕΤΑΚ  του 2009 για το οποίο ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου έχει υπολογίσει ότι θα εισπράξει 500 εκατ. ευρώ.
Μαζί με το ΕΤΑΚ του 2009 το οικονομικό επιτελείο έχει προβλέψει ότι θα εισπράξει και 180 εκατ. ευρώ από την επιβολή έκτακτης εισφοράς στους φορολογούμενους με ατομική ακίνητη περιουσία άνω των 400.000 ευρώ.
Στον «αέρα» βρίσκεται και η είσπραξη 600 εκατ. ευρώ από το νέο φόρο ακίνητης περιουσίας που προβλέπει ο τελευταίος φορολογικός νόμος.
Όλοι αυτοί οι προβληματισμοί πρόκειται να τεθούν στις συναντήσεις που θα έχει ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου  με τους συνεργάτες του για τον σχεδιασμό του νέου προϋπολογισμού.
Οι συσκέψεις για τη νέα οικονομική πολιτική , η οποία ως ένα βαθμό είναι προκαθορισμένη από το Μνημόνιο θα ξεκινήσουν την επόμενη εβδομάδα και η κυβέρνηση σκοπεύει να κάνει ένα «πρώτο ταμείο» για την απόδοση που  των φόρων.  
Σε αυτό θα βρεθούν και οι ευνοϊκές ρυθμίσεις που ενεργοποίησε  το υπουργείο ( σ.σ. μέχρι τέλος Ιουνίου ήταν η προθεσμία) για  όσους «ξέχασαν» να υποβάλουν δηλώσεις εισοδήματος ή ΦΠΑ ή υπέβαλαν ανακριβείς δηλώσεις τα προηγούμενα έτη.
Από τις ρυθμίσεις και την πάταξη της φοροδιαφυγής  η κυβέρνηση είχε προϋπολογίσει φέτος  έσοδα 1,2 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με ανώτερους υπηρεσιακούς παράγοντες , οι φόροι που υπολογίζονται σε 7,5 δις. ευρώ  μαζί με τις εξοικονομήσεις δαπανών θα αποτελέσουν τα βασικά «εργαλεία» που θα χρησιμοποιήσει ο  Γιώργος Παπακωνσταντίνου για να μειώσει  το έλλειμμα στο 7,6% του ΑΕΠ το 2011 από 8,1% φέτος.
Για να μειωθεί δηλαδή  το έλλειμμα  κατά μισή μονάδα το 2011 σύμφωνα  με το Μνημόνιο απαιτούνται νέα μέτρα ύψους  10 δισ. ευρώ που φθάνουν στο 4,3% του ΑΕΠ.
Κεντρική θέση στο νέο προϋπολογισμό έχει το κομμάτι της αύξησης των τιμών στα ακίνητα που δημιουργεί σωρεία αυξήσεων σε  συναφείς τομείς  ( όπως συμβολαιογραφικά έξοδα ) και φόρους ( Φόρος ακίνητης Περιουσίας) και της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης του ΦΠΑ.
Με το τελευταίο ετοιμάζονται μετατάξεις για το 30% των προϊόντων από τον χαμηλό συντελεστή 11% στον υψηλό 23%, με στόχο να εισπραχθούν άλλα  1 δισ. ευρώ επιπλέον.
Το νέο κύμα ανατιμήσεων στην αγορά θα αισθανθούν για τα καλά οι καταναλωτές οι οποίοι δεν έχουν προλάβει ακόμη να συνέλθουν από τις προηγούμενες αυξήσεις .
Αναλυτικότερα το «πακέτο» μέτρων του προϋπολογισμού του 2011 θα περιλαμβάνει:
Αύξηση  των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων προκειμένου να φθάσουν τις αγοραίες τιμές. Εξέλιξη που θα προκαλέσει σωρεία νέων ανατιμήσεων όπως σε μια σειρά από υπηρεσίες, στα τιμολόγια της ΔΕΗ μέσω του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας, τα έξοδα δικηγόρου, συμβολαιογράφου και υποθηκοφύλακα, μεταβιβάσεις, γονικές παροχές, δωρεές, κληρονομιά, φόρο εισοδήματος κ.λπ. Η αύξηση των τιμών στα ακίνητα  δεν αποκλείεται να έρθει και νωρίτερα . Στο Μνημόνιο πάντως καταγράφονται έσοδα 400 εκατ. ευρώ το 2011 και 200 εκατ. ευρώ το 2012.
Μετατάξεις για το 30% περίπου των αγαθών και  των υπηρεσιών από τον χαμηλό συντελεστή 11% στον υψηλό 23%, με στόχο την άντληση 1 δισ. ευρώ επιπλέον. Εξέλιξη η οποία θα πυροδοτήσει νέο κύμα αυξήσεων στην αγορά με ότι αυτό σημαίνει για τον προϋπολογισμό των νοικοκυριών. Στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ υπάγονται σήμερα τρόφιμα, μη αλκοολούχα ποτά, φυσικό αέριο, νερό, εισιτήρια, επισκευές παλαιών κατοικιών κ.ά.
Επιβολή φόρων στα αυθαίρετα κτίσματα  με σκοπό μαζί με το τέλος διατήρησης ημιυπαίθριων να εισπραχθούν έσοδα 1,3 δις. ευρώ.
Πρόσθετους φόρους 400 εκατ. ευρώ από τους φορολογούμενους που θα μπλεχτούν στα «γρανάζια» των τεκμηρίων διαβίωσης.
Σε ισχύ θα βρίσκεται και το 2011 η έκτακτη εισφορά στις  κερδοφόρες επιχειρήσεις  με τα επιπλέον έσοδα να φθάνουν τα 600 εκατ.ευρώ.
Φόρους 500 εκατ. ευρώ από τις νέες άδειες τυχερών παιγνίων
Τα  150 εκατ. ευρώ υπολογίζεται ότι θα φθάσουν τα έσοδα από την φορολόγηση των ακριβών αυτοκινήτων.
Νέες περικοπές 1 δις. ευρώ στα κονδύλια του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών τονίζει ότι για να πέσει το έλλειμμα στο 7,6% του ΑΕΠ θα πρέπει να γίνουν δραστικές περικοπές στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων το οποίο τα τελευταία χρόνια κινείται σε επίπεδα της τάξης των 9 - 10 δισ. ευρώ. «Είναι αδύνατο να συντάξουμε προϋπολογισμό με μειωμένο έλλειμμα αν διατηρηθεί το ΠΔΕ σε τέτοια ύψη, επιμένουν οι παραδοσιακοί  συντάκτες του προϋπολογισμού στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
Νέες περικοπές ύψους 300 εκατ. ευρώ στις λειτουργικές δαπάνες ( οδοιπορικά, χαρτικά, θέρμανση, υπερωρίες κλπ.)

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης