Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Από τα μέσα του 2011 η ανάκαμψη του ευρώ- Ρεν: Δίχτυ ασφαλείας και για τις τράπεζες τα 750 δισ. ευρώ

Από τα μέσα του 2011 η ανάκαμψη του ευρώ- Ρεν: Δίχτυ ασφαλείας και για τις τράπεζες τα 750 δισ. ευρώ
Θα συνεχίσει να υποχωρεί το ευρώ, εκτιμούν οι μεγαλύτεροι αναλυτές της αγοράς συναλλάγματος, βλέποντας διεύρυνση των μέχρι τώρα απωλειών του 15% που έχει σημειώσει από την αρχή του έτους. Οι αναλυτές βλέπουν πολύ πιθανή την απόλυτη ισοτιμία την ώρα που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεχίσει τις αγορές κρατικών ομολόγων για τη στήριξη των περιφερειακών οικονομιών.
Σύμφωνα με τον Shaun Osborne, επικεφαλής της TD Securities στο Τορόντο, η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου στο τρίτο τρίμηνο θα διαμορφωθεί στο 1,13 δολ και στο 1,08 δολ. θα διαμορφωθεί στο τέταρτο τρίμηνο. Στις αρχές του 2011 η ισοτιμία θα είναι απόλυτη πριν αρχίσει να ανακάμπτει. Σημειώνεται ότι αυτή την ώρα το ευρώ διαμορφώνεται στο 1,2550 δολ. ενώ είχε αγγίξει και τα χαμηλά τεσσάρων ετών ήτοι 1,1877 δολ.
Δεν πιστεύουμε ότι η πτώση του ευρώ έναντι του δολαρίου έχει τελειώσει, δήλωσε ο Callum Henderson, της Standard Chartered , καθώς οι ανησυχίες για την πορεία της οικονομικής ανάκαμψης της ευρωζώνης είναι ακόμη έντονες. Ωστόσο, ο  Henderson επισήμανε ότι η πτώση του ευρώ θα βοηθήσει τις εξαγωγές της ευρωζώνης, αφού εκτιμά ότι θα διαμορφωθεί στα 1,10-1,12 δολ. αυτό το τρίμηνο, ενώ μέχρι το 2012 θα ανακάμψει στο 1,30 δολ.
Η CIBC, βλέπει την ισοτιμία του ευρώ/δολαρίου να διαμορφώνεται στο 1,18 το τρίτο τρίμηνο, ενώ μέχρι το τέλος του έτους το τοποθετεί στο 1,20 δολ. και στο 1,24 δολ. μέχρι τα μέσα του 2011. Τους επόμενους έξι μήνες θα είναι το σημείο “στροφής” της κίνησης, επισημαίνει χαρακτηριστικά.
Τέλος, έρευνα που διεξήγαγε το δίκτυο Bloomberg σε 26 αναλυτές της αγοράς συναλλάγματος, η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου τοποθετείται στο 1,19 δολ. μέχρι τις αρχές του 2011 και στο 1,21 δολ. μέχρι το τέλος του 2011.

Ρεν: Δίχτυ ασφαλείας και για τις τράπεζες τα 750 δισ. ευρώ

Και για τη διάσωση των τραπεζών των χωρών μελών θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί το ταμείο διάσωσης (750 δισ. ευρώ), που δημιουργήθηκε για να στηρίξει τα κράτη μέλη της ΕΕ που κινδυνεύουν με χρεωκοπία, δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος για τις Οικονομικές Υποθέσεις Όλι Ρεν, σε μία προσθάεια αξομάλυνσης των ανησυχιών για τις αντιχές του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου. Ο Ρεν έδωσε ένα μήνυμα σύμφωνα με τους αναλυτές, ότι σε περίπτωση που τα stress tests αποκαλύψουν προβλήματα στο τραπεζικό σύστημα, τα ευρωπαϊκά κονδύλια είναι σε ετοιμότητα.
«Χρειάζεται να διαθέτουμε χρηματικά αποθέματα έτοιμα σε περίπτωση που διαπιστωθούν τρωτά σημεία», τόνισε ο Ρεν, μιλώντας στην οικονομική επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο."Για να χρησιμοποιηθούν αυτοί οι ευρωπαϊκοί μηχανισμοί χρηματοοικονομικής σταθερότητας, θα πρέπει να δούμε κάποιο πρόγραμμα το οποίο θα εστιάζει στην αναδόμηση του τραπεζικού κλάδου και θα ανταποκρίνεται στις δυνητικές ανάγκες μιας πιθανής αναδιάταξης της κεφαλαιακής βάσης", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ρεν.
«Τα πρώτα κονδύλια θα είναι εκείνα για τη σταθερότητα των εθνικών προϋπολογισμών και στη δεύτερη γραμμή άμυνας θα έχουμε τα ποσά για την ευρωπαϊκή οικονομία», τόνισε ο ίδιος.
Η ευρωπαϊκή παρέμβαση θα μπορούσε να «συνδυασθεί, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο, με τη συνδρομή του ΔΝΤ», το οποίο έχει υποσχεθεί να συμβάλει με 250 δισ.ευρώ στον κολοσσιαίο μηχανισμό στήριξης των 500 δισ. ευρώ (440 δισ. από τις κυβερνήσεις και 60 δισ. από την Κομισιόν) που αποφάσισε η ΕΕ τον Μάιο.
Ωστόσο, ο Ρεν τόνισε πως η βοήθεια θα δίνεται υπό όρους, στις χώρες που θα υποβάλλουν επικαιροποιημένα προγράμματα λιτότητας «που θα εστιάζονται κυρίως στην αναπροσαρμογή του τραπεζικού τομέα και στην αντιμετώπιση των πιθανών αναγκών για ανακεφαλαιοποίηση».
Ειδικοί κατ’ επανάληψη έχουν τονίσει πως η Ισπανία ενδέχεται να χρειασθεί εξωτερική βοήθεια για να ανασυγκροτήσει το δίκτυο των περιφερειακών τραπεζών της, οι οποίες επλήγησαν ιδιαίτερα από την κατάρρευση του κατασκευαστικού τομέα. Στην περίπτωση αυτή τα 60 δισ. ευρώ, που διαθέτει στον μηχανισμό στήριξης η Κομισιόν, θα είναι έτοιμα.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης