Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Καμπανάκι για μέτρα 15 δισ. ευρώ την διετία 2013 - 2014 χτυπά ο διοικητής της ΤτΕ Γιώργος Προβόπουλος - Τα 3 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τους φόρους και τα υπόλοιπα από την περιστολή των δαπανών - Οι πυλώνες για την ενίσχυση της ρευστότητας

Καμπανάκι για μέτρα 15 δισ. ευρώ την διετία 2013 - 2014 χτυπά ο διοικητής της ΤτΕ Γιώργος Προβόπουλος -  Τα 3 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τους φόρους και τα υπόλοιπα από την περιστολή των δαπανών - Οι πυλώνες για την ενίσχυση της ρευστότητας
Μέτρα ύψους 15 δις. ευρώ ή 7 % του ΑΕΠ  εκτιμά η Τράπεζα της Ελλάδος ( (ΤτΕ)  ότι θα ληφθούν την επόμενη διετία για να μπορέσει η χώρα μας  να πετύχει το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% του ΑΕΠ στο τέλος του 2014.
Τα μέτρα τα οποία επικαλείται η Τράπεζα της Ελλάδος  και τα οποία προσδιόρισαν πρόσφατα Ε.Ε. και ΔΝΤ  για να διασφαλιστούν οι στόχοι του Μνημονίου, θα προέλθουν τόσο από τον τομέα των δαπανών όσο και από το σκέλος των εσόδων.
Οι τεχνοκράτες της ΤτΕ  αποκαλύπτοντας τις προθέσεις της Τρόικας επισημαίνουν ότι  το ελληνικό κράτος έχει περιθώρια για νέες εξοικονομήσεις  δαπανών μέχρι του ποσού των 11,6 δις. ευρώ ή 5,5% του ΑΕΠ. Τα υπόλοιπα 3, 1 δις. ευρώ θα προέλθουν από την φορολογία δίνοντας έτσι το στίγμα των παρεμβάσεων που πρόκειται να γίνουν στην φορολογία εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, στον ΦΠΑ και στον τομέα των ακινήτων .
Εδικά για τα ακίνητα  η Τράπεζα της Ελλάδος «κρούει» τον  τον «κώδωνα του κινδύνου»  για την υπερ -φορολόγηση που έχει παρατηρηθεί.   Πρόκειται για ένα στοιχείο το οποίο όπως αναφέρει η έκθεση έχει οδηγήσει στην «νέκρωση» της κτηματαγοράς.  Επίσης, σύμ,φωνα με την έκθεση οι συνεχείς εξαγγελίες και αναβολές για επιμέρους πρόσθετα μέτρα παρατείνουν την αβεβαιότητα ως προς το φορολογικό καθεστώς των ακινήτων (η αύξηση των αντικειμενικών αξιών, η επιβολή ΦΠΑ στα επαγγελματικά ακίνητα των φυσικών προσώπων κ.ά.) και δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο τη μελλοντική ανάκαμψη της αγοράς.
Για παράδειγμα, η αύξηση των αντικειμενικών τιμών (που προσδιορίζουν την αξία των ακινήτων για φορολογικούς σκοπούς), αν και χρονικά έχει προσδιοριστεί πολλές φορές στο παρελθόν, δεν έχει υλοποιηθεί. Πάντως, η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών στα επίπεδα των τιμών της αγοράς έχει  προσδιοριστεί από το Μνημόνιο μέχρι τον Ιούνιο του 2012.
Κατά τα άλλα, όπως έχει περιγράψει  το ΔΝΤ και έρχεται να επαληθεύσει η έκθεση του κεντρικού τραπεζίτη η Ελλάδα τόσο το 2012 όσο και το 2013 καλείται να ζήσει με τον εφιάλτη της  υψηλής ανεργίας.
Σύμφωνα με την ΤτΕ η χώρα σε αυτή την δύσκολη διετία θα έχει ένα δείκτη ανεργίας κοντά στο 19% ίσως και υψηλότερο. Αυτό σημαίνει ότι ο αριθμός των ανέργων (χωρίς τους ημιαπασχολούμενους)σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία δεν θα υποχωρήσει κάτω από το 1.000.000.
Η  υψηλή ανεργία έρχεται ως αποτέλεσμα της ύφεσης η οποία θα είναι δριμύτερη και θα αγγίξει το 5% για φέτος , ίσως και να υπερβεί αυτό το ποσοστό.
Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών προβλέπεται να υποχωρήσει από 9,8% του ΑΕΠ το 2011 στο 7,5% περίπου το 2012, ενώ η υποχώρηση θα συνεχιστεί και τα επόμενα έτη.
Η  πτωτική τάση του πληθωρισμού  θα συνεχιστεί και το 2012 και ο μέσος ετήσιος πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί γύρω στο 1,2%. Το 2013 ο πληθωρισμός αναμένεται να υποχωρήσει περαιτέρω, ενδεχομένως και κάτω από το 0,5%.
Σύμφωνα με τον κ. Προβόπουλο, η ρευστότητα στην οικονομία μπορεί να παρασχεθεί με δύο τρόπους:
· Με την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, η οποία θα μπορούσε σε πρώτη φάση να επαναφέρει στις τραπεζικές καταθέσεις αποθησαυρισμένα τραπεζογραμμάτια ύψους 10-15 δισ. ευρώ και ακολούθως να ενθαρρύνει τον επαναπατρισμό κεφαλαίων.
·  Με την  προσέλκυση χρηματοδοτικών πόρων από πηγές πέραν του τραπεζικού συστήματος.
Οι πηγές αυτές είναι:
· Οι  ιδιωτικοποιήσεις, οι οποίες θα αποφέρουν 19 δισ. ευρώ έως το 2015, κυρίως με εισροή κεφαλαίων από το εξωτερικό, εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν σε πολύ μεγαλύτερες  συνολικές εισροές, αν συνυπολογιστούν και οι πρόσθετες επενδύσεις που θα απαιτηθούν για την αξιοποίηση των αποκτώμενων περιουσιακών στοιχείων.
· Το ΕΣΠΑ. Η ροή χρηματοδοτικών πόρων προς τις επιχειρήσεις μπορεί να ενισχυθεί με ποσά 15 περίπου δισ. ευρώ, εφόσον βελτιωθεί η απορροφητικότητα των κονδυλίων του ΕΣΠΑ.
· Τα διαθέσιμα κεφάλαια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης