Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Η ΕΚΤ δεν θέλει να περιληφθεί haircut για τα ελληνικά ομόλογα στα stress tests με κίνδυνο να χαθεί η αξιοπιστία τους….

  Η ΕΚΤ δεν θέλει να περιληφθεί haircut για τα ελληνικά ομόλογα στα stress tests με κίνδυνο να χαθεί η αξιοπιστία τους….
Η ΕΚΤ που κατέχει σημαντικό μέρος του ελληνικού χρέους δεν επιθυμεί να τεθεί στα stress tests όρος για haircut στο χρέος και μάλιστα της Ελλάδος ωστόσο από την άλλη αν δεν τεθεί η παράμετρος αυτή στα ακραία σενάρια των stress tests θα τεθεί θέμα αξιοπιστίας.
Οι ελληνικές τράπεζες πάντως δεν έχουν κληθεί να απαντήσουν σε ερώτημα για αναδιάρθρωσης χρέους έως τώρα και το ερώτημα που θα ανακύψει είναι ποιος ο πραγματικός στόχος των stress tests πρακτικός ή επικοινωνιακός;
Η ΕΚΤ θέτει σε προτεραιότητα την Ελλάδα.
Το 35% του ελληνικού χρέους θα κατέχει προσεχώς άμεσα και έμμεσα η ΕΚΤ.
Πως όμως προκύπτει αυτό;
Η ΕΚΤ έχει αγοράσει ελληνικά ομόλογα 40 δις ευρώ μέσω των παρεμβάσεων που έχει πραγματοποιήσει και ανέρχονται σε 55-58 δις ευρώ συνολικά στα ευρωπαϊκά ομόλογα.
Τα ομόλογα αυτά αγοράστηκαν για να διακρατηθούν από την ΕΚΤ ωστόσο όσοι πούλησαν ενέγραψαν σημαντική  ζημία.
Η ΕΚΤ λαμβάνει σε ετήσια βάση από τόκους ελληνικών ομολόγων ένα προφανώς όχι ευκαταφρόνητο ποσό. Αν ληφθεί υπόψη ένα μέσο επιτόκιο 5% περίπου 2 δις ευρώ.
Όμως η σχέση της ΕΚΤ με τα ελληνικά ομόλογα δεν σταματάει στα 40 δις ευρώ που αγόρασε μέσω παρεμβάσεων.
Η ΕΚΤ κατέχει υπό την μορφή collateral εγγυήσεων των ελληνικών τραπεζών άλλα 40 δις ευρώ περίπου.
Οι ελληνικές τράπεζες για να λάβουν ρευστότητα από την ΕΚΤ που έχει φθάσει τα 90 δις ευρώ έχουν καταθέσεις εγγυήσεις ομόλογα ελληνικού δημοσίου, καλυμμένες ομολογίες, κοινά ομολογιακά και τιτλοποιήσεις.
Τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου φθάνουν τα 40 δις ευρώ και ουσιαστικά τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται ως εγγύηση στην ΕΚΤ.
Άρα διπλό το ρίσκο για την ΕΚΤ αν στην υποθετική περίπτωση η Ελλάδα αναδιάρθρωνε το χρέος της.
Κατέχει ελληνικά ομόλογα ενώ διαθέτει και εγγυήσεις ελληνικά ομόλογα.
Όμως η σχέση της ΕΚΤ με τα ελληνικά ομόλογα δεν σταματάει στα 40 δις ευρώ που αγόρασε και στα 40 δις ευρώ που απέκτησε έμμεσα από τις εγγυήσεις.
Η ΕΚΤ δυνητικά θα αγοράσει ελληνικά ομόλογα και όλων των funds τα οποία θα πωλήσουν ομόλογα λόγω του ότι το χρέος έχει χαρακτηρισθεί junks και εξαιτίας του καταστατικού τους δεν μπορούν να τα διακρατούν.
Η ΕΚΤ κατέχει άμεσα ή έμμεσα ελληνικά ομόλογα που θα φθάσουν τα 100 με 120 δις ευρώ περιλαμβανομένων των άμεσων αγορών, των εγγυήσεων και των δυνητικών  αγορών.
Η ΕΚΤ σύντομα θα βρεθεί με το 35% του ελληνικού χρέους και αποτελεί τον μεγαλύτερο ξένο επενδυτή στα ελληνικά ομόλογα υπερβαίνοντας και τις ελληνικές τράπεζες και τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης