Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Σάλος στην Αριστερά από τις δηλώσεις Τσίπρα - Αντιδράσεις και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ διά στόματος Παπαδημούλη - «Όχι» από ΚΚΕ και ΔΗΜΑΡ - Στα άκρα η κόντρα ΠΑΣΟΚ-ΝΔ - Για «στάση πληρωμών» προειδοποίησε η Κατσέλη

Σάλος στην Αριστερά από τις δηλώσεις Τσίπρα - Αντιδράσεις και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ διά στόματος Παπαδημούλη - «Όχι» από ΚΚΕ και ΔΗΜΑΡ - Στα άκρα η κόντρα ΠΑΣΟΚ-ΝΔ - Για «στάση πληρωμών» προειδοποίησε η Κατσέλη
(Upd2)Σάλο προκάλεσαν οι δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα ότι θα δεχόταν τη στήριξη από το κόμμα του Πάνου Καμμένου προκειμένου να σχηματιστεί αντιμνημονιακή κυβέρνηση, καθώς δέχτηκε τα πυρά της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που τον κατηγόρησαν για «κλεισμένη συμφωνία» με τους Ανεξάρτητους Έλληνες.
ΚΚΕ και ΔΗΜΑΡ συνεχίζουν επίσης να απορρίπτουν την συνεργασία των κομμάτων της Αριστεράς, ειδικά μετά τη δήλωση πρόθεσης του Αλέξη Τσίπρα που θα τα έφερνε σε μία ανιστόρητη συμμαχία με το κόμμα του Πάνου Καμμένου.
Οι δηλώσεις Τσίπρα προκάλεσαν εμφανές «ρήγμα» και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Την πρώτη αντίδραση εξέφρασε ο Παπαδημούλης, ο οποίος σε ραδιοφωνική του συνέντευξη υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει «δίαυλος επικοινωνίας» με τους Ανεξάρτητους Έλληνες.
Όπως είπε «ο κ. Καμμένος θέλοντας να τονίσει εμφατικά ότι δεν υπάρχει από την πλευρά του κανένα περιθώριο συνεργασίας με τα κόμματα της ευρύτερης δεξιάς πολυκατοικίας ΝΔ, ΔΗ.ΣΥ, ΛΑ.Ο.Σ., Χρυσή Αυγή κλπ έφτασε στο σημείο να πει ότι νιώθει μεγαλύτερη συγγένεια και έχει περισσότερα κοινά σημεία με το ΣΥΡΙΖΑ».
Όπως εξήγησε «το ‘αντιμνημονιακός’ δεν αρκεί από μόνο του για να αναζητήσει κανείς την οικοδόμηση μιας αποτελεσματικής, πειστικής, αξιόπιστης κυβερνητικής συνεργασίας. Δίπλα στο «αντί» που είναι πολύ σημαντικό πρέπει να βάζει κανείς και τα θέματα της εναλλακτικής προοπτικής και εκεί δεν βλέπω να έχουμε τέτοιες συγγένειες με το κόμμα του κ. Καμμένου».
Πάντως, από την Κουμουνδούρου προσπάθησαν μετά τις αντιδράσεις να υποβαθμίσουν το θέμα λέγοντας ότι ο κ. Τσίπρας εννοούσε σαφώς «ψήφο ανοχής» κι ότι εν πάση περιπτώσει, «όλα αυτά είναι πολύ θεωρητικά και μιλάμε πάντα για μια οριακή κατάσταση στην οποία ο Αλέξης Τσίπρας θα είχε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, θα συμφωνούσαν σε αυτό το σχήμα το ΚΚΕ και η Δημοκρατική Αριστερά, και θα έλειπαν 4-5 ψήφοι για σχηματισμό κυβέρνησης».
Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας αιτιολόγησε το «άνοιγμα» στον Πάνο Καμένο λέγοντας ότι «οι στιγμές που ζούμε είναι ιστορικές, και δεν μπορούμε να λέμε στον ελληνικό λαό ότι το κρίσιμο αυτή την ώρα είναι να επιβεβαιωθεί η δική μας άποψη».
«Καμία» ήταν η κατηγορηματική απάντηση του Φώτη Κουβέλη όταν ρωτήθηκε εάν υπάρχει πιθανότητα συνεργασίας με τους Ανεξάρτητους Έλληνες.
Από το στρατόπεδο της Νέας Δημοκρατίας, ερωτηματικά για το αν υπάρχει κρυφή συμφωνία μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Πάνου Καμμένου, διατύπωσε ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κ. Καραμανλής» Βαγγέλης Μεϊμαράκης, κατά την ομιλία του σε προεκλογική εκδήλωση της ΝΔ στη Σίνδο Θεσσαλονίκης.
«Από τη μια πλευρά ο κ. Καμμένος λέει ότι οι απόψεις του βρίσκονται κοντά σε αυτές του κ. Τσίπρα και ότι θα μπορούσε να συνεργαστεί μαζί του. Την ίδια ώρα λέει ότι μπορεί να συνεργαστεί με πολλούς, αλλά όχι με τη ΝΔ. Ούτε νεκρός λέει ότι θα συμπράξει μαζί μας», τόνισε ο κ. Μεϊμαράκης, προσθέτοντας «για μας το θέμα είναι αλλού: εάν υπάρχει συμφωνία μεταξύ Τσίπρα και Καμμένου γιατί την κρατούν κρυφή; Εάν οι δυο τους τα έχουν βρει, κατά το κοινώς λεγόμενο, γιατί δεν το παραδέχονται, γιατί δεν το λένε ανοιχτά στον κόσμο που τους παρακολουθεί;».
Ο κ. Μεϊμαράκης επιτέθηκε εναντίον του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου ενόψει των εκλογών του 2012, για την πολιτική που εφάρμοσε, ενώ έδωσε έμφαση στη συσπείρωση της ΝΔ.
Και άλλα στελέχη της ΝΔ όμως σχολίασαν για την κίνηση Τσίπρα: «Έπεσαν οι μάσκες, έκλεισε η συμφωνία Καμμένου - Τσίπρα».
Ειδικότερα, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Γιώργος Μουρούτης, έγραψε στον λογαριασμό του στο Facebook: «Θα ήθελα να έβλεπα από μια μεριά τους φίλους Γιώργο Αναγνωστάκο, Πέτρο Τζώρτζη, Κώστα Μαρκόπουλο και Νίκο Χιδήρογλου, αν ψηφίσουν Καμμένο και μπουν στη Βουλή, να υποστηρίξουν τον "συνωστισμό" στην αποβάθρα της Σμύρνης, να υιοθετήσουν τους κουκουλοφόρους, να ενθαρρύνουν την αθεΐα, να συμμετέχουν σε πορείες κατά του "ρατσισμού" και της "ξενοφοβίας", να υποστηρίζουν σχολεία χωρίς Θρησκευτικά, να συμμετέχουν σε αντιιμπεριαλιστικές συγκεντρώσεις στη "Βόρεια" (κατεχόμενη για μας) Κύπρο... Κατανοούμε την εξαπάτηση που υπέστησαν».
Από την πλευρά του, ο Κώστας Σκανδαλίδης είπε στο Βήμα FM ότι «Πρόκειται για ακροβασία• διαλύει την εικόνα της κυβέρνησης της Αριστεράς που προτείνει».
«Αν ο κ. Καμμένος είναι πιο προοδευτικός από το ΠαΣοΚ, ας κάνει ο κ. Τσίπρας κυβέρνηση με τον κ. Καμμένο» επισήμανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.
Επίσημα, το ΠαΣοΚ, διά στόματος Φώφης Γεννηματά, ανέφερε: «Ο κ. Τσίπρας κάνει το μεγάλο άλμα και είναι έτοιμος να συνεργαστεί με την κ. Παπαρήγα και τον κ. Καμμένο για να κυβερνήσει τη χώρα. Άρα, οι Έλληνες ξέρουν τι έχουν μπροστά τους και μπορούν να διαλέξουν».

Νωρίτερα το bankingnews.gr έγραφε:


Με την αιτιολογία ότι είναι ιστορικές οι στιγμές, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας δήλωσε χθες ότι θα υποδεχθεί θετικά τη… βοήθεια του Πάνου Καμμένου σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ τη χρειασθεί μετεκλογικά, έχοντας την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, για να λάβει την πληρωμένη απάντηση του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων ότι δεν είμαστε πατερίτσες, ούτε υπολείμματα κανενός. Με τον ΣΥΡΙΖΑ μας χωρίζουν τεράστιες διαφορές στα εθνικά θέματα και στα θέματα της λαθρομετανάστευσης. Συμφωνούμε στο θέμα του επονείδιστου χρέους, μας χωρίζουν άλλα».
«Κοιτάξτε, είναι ιστορικές οι στιγμές που ζούμε. Και δεν μπορούμε να λέμε στον ελληνικό λαό ότι το κρίσιμο αυτή την ώρα είναι να επιβεβαιωθεί η δική μας άποψη. Βεβαίως να επιβεβαιωθεί, αλλά πρέπει να σταματήσει το Μνημόνιο. Το κύριο εδώ που τα λέμε δεν είναι το τι θα κάνει ο Καμμένος, το κύριο είναι αν θα υπάρξει ένας σκληρός πυρήνας πλειοψηφίας στη Βουλή από τις δυνάμεις της Αριστεράς και μία συμφωνία σε ένα μίνιμουμ στόχων, γιατί έχουμε διαφορές», είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.
Όταν ρωτήθηκε: «αν εσείς πάρετε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης θα επιδιώξετε συμμαχία με την Αριστερά και με ποιόν πρωθυπουργό;», απάντησε ότι «εμείς δε βάζουμε τέτοιου είδους προϋποθέσεις. Άμα η Αλέκα θέλει να γίνει πρωθυπουργός, ας γίνει πρωθυπουργός. Εμάς μας ενδιαφέρει το ποιά θα είναι η γραμμή, ποιά θα είναι η κατεύθυνση, ποιό θα είναι το πρόγραμμα της κυβέρνησης.
Αλλά για να μην παρεξηγηθώ, δεν υποθέτω ότι το πρόβλημα της κ. Παπαρήγα είναι αν θα γίνει η ίδια πρωθυπουργός. Νομίζω είναι άλλου είδους οι διαφωνίες, πιο πολιτικές, αλλά κατά τη γνώμη μου ανιστόρητες στη φάση την οποία βρισκόμαστε. Παρόλα αυτά, αυτό που έχει σημασία να σας πω στο ερώτημα τι θα κάνετε όταν θα πάρετε την εντολή δεν είναι ποιόν θα προκρίνουμε για πρωθυπουργό, είναι πώς θα πάμε να την διεκδικήσουμε. Σας λέω, λοιπόν, ότι μόλις την πάρουμε την εντολή, θα πάμε στη Βουλή να διεκδικήσουμε σχηματισμό κυβέρνησης και ψήφο εμπιστοσύνης, ζητώντας όμως ταυτόχρονα από το λαό ψήφο εμπιστοσύνης. Θα καλέσουμε το λαό μαζικά να βγει στους δρόμους».

Κόντρα ΠΑΣΟΚ-ΝΔ για τους μετανάστες


Εν τω μεταξύ, το πρόγραμμα της ΝΔ για τους θεσμούς και την ασφάλεια παρουσίασε ο Αντώνης Σαμαράς ζητώντας ισχυρή εντολή για μια σειρά αλλαγών σε θεσμικό επίπεδο.
Ο πρόεδρος της ΝΔ εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση κατά της Αριστεράς, αποδίδοντας σε δικές της ενέργειες και απόψεις τη στάση μέχρι σήμερα του κράτους στα θέματα του ασύλου και της μετανάστευσης, ενώ εξήγγειλε την κατάργηση του νόμου Ραγκούση και επανέλαβε για μια ακόμη φορά ότι «θα βγάλω τις κουκούλες από τους κουκουλοφόρους».
Η απάντηση του Γιάννη Ραγκούση ήταν άμεση τονίζοντας ότι «Πατέρας του σύγχρονου μεταναστευτικού προβλήματος είναι ο Αντώνης Σαμαράς».
Ο κ. Ραγκούσης πρόσθεσε ακόμη ότι ο κ. Σαμαράς «εξαπατά τον ελληνικό λαό» με όσα λέγει για τον νόμο περί ιθαγένειας και έφερε ως παράδειγμα τον αριθμό των μεταναστών που είχαν συμμετάσχει στα επεισόδια του Δεκεμβρίου 2008, λέγοντας ότι έκτοτε και μετά τον νόμο που ο ίδιος εισήγαγε στη Βουλή δεν παρατηρήθηκε παρουσία μεταναστών σε επεισόδια, καθώς «το 2010 ανταπέδιδαν τον σεβασμό που τους έδειξε η ελληνική πολιτεία».
Ο πρόεδρος της ΝΔ στην ομιλία του τόνισε ότι «πέρα από τις δανειακές συμβάσεις που υπογράφουν οι κυβερνήσεις, πρέπει να υπογράψουμε μια θεμελιώδη σύμβαση με τον λαό!
Ο κ. Σαμαράς μίλησε επίσης για το «αίσχος» όπως το χαρακτήρισε του λεγόμενου Πανεπιστημιακού ασύλου, αλλά και για το έγκλημα, το οποίο «δεν πλήττει μόνο δεξιούς ή κεντροδεξιούς, αλλά όλους! Κι όποιος απαγόρευε να μιλάμε γι' αυτά, ήλθε η ώρα να λογοδοτήσει».
Την ίδια ώρα κόντρα ανάμεσα στα δύο κόμματα ξέσπασε και μετά την κατάρρευση των σχεδίων για debate μεταξύ των πολιτικών αρχηγών. Τα δύο κόμματα κατηγορούν το ένα το άλλο, ενώ το ΠΑΣΟΚ αφήνει να εννοηθεί ότι ο Σαμαράς δεν μπορεί να σταθεί απέναντι στο Βενιζέλο με απαντήσεις.

Καρατζαφέρης: «Ναι» σε συνεργασία με ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, «όχι» στους αρχηγούς τους

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ και την ΝΔ μετά τις εκλογές 2012, όχι, όμως και με τους αρχηγούς τους, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, σε σημερινές του δηλώσεις.
Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ έστειλε «συγχαρητήριο τηλεγράφημα» στον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, στο οποίο υπαινίσσεται ότι η ΝΔ υιοθέτησε τις θέσεις που διατύπωσε ο ΛΑΟΣ για τα θέματα που αφορούν την ασφάλεια και τους θεσμούς.

Κατσέλη: Η χώρα θα οδηγηθεί σε στάση πληρωμών


«Η Κοινωνική Συμφωνία είναι πανέτοιμη για τις εκλογές και φιλοδοξεί να κάνει τη μεγάλη ανατροπή, να βάλει ανάχωμα στο μονόδρομο της λιτότητας, της ύφεσης και της ανεργίας και να προτάξει ένα σχέδιο ανασυγκρότησης εξόδου της χώρας από την κρίση», δήλωσε η πρόεδρος του κόμματος Λούκα Κατσέλη, στη διακαναλική συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες.
Παράλληλα, τάχθηκε υπέρ μετεκλογικών συνεργασιών με «προοδευτικές δυνάμεις της Κεντροαριστεράς», ενώ χαρακτήρισε «ψευδεπίγραφο» το δίλημμα περί μνημονίου ή ακυβερνησίας και τόνισε ότι η «πολιτική εντός αυτού του μνημονίου δεν μπορεί να υπάρξει» και πως «συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ -ΝΔ με συνταγή του μνημονίου θα βαθύνει την κρίση και θα οδηγήσει τη χώρα σε στάση πληρωμών».
Ακόμη, σε ερώτηση για το εάν υφίσταται το δίλημμα «ευρώ ή δραχμή» στο οποίο «αναφέρεται και ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σε σημερινή συνέντευξή του», η κ. Κατσέλη τόνισε ότι πρόκειται για «ψευτοδίλημμα».

Δημοκρατική Συμμαχία: Πρέπει να γίνουν απολύσεις στο δημόσιο

Για τις προϋποθέσεις στήριξης μιας κυβέρνησης συνεργασίας από τη Δημοκρατική Συμμαχία, μίλησε η πρόεδρος του κόμματος, Ντόρα Μπακογιάννη.
«Ο τόπος χρειάζεται μία Εθνική Ελλάδος. Θα έμπαινα σε κυβέρνηση υπό Σαμαρά ή υπό Βενιζέλο, υπό τις εξής προϋποθέσεις: μείωση της φορολογίας, σταθερή παρουσία στην Ευρώπη, να μείνουμε εντός ευρωζώνης, να γίνουν οι διαθρωτικές αλλαγές για τις οποίες μιλάνε όλοι και δεν έχουν γίνει και να γίνει μείωση του κράτους αρχίζοντας από το κομματικό κράτος».
«Αν είχαν γίνει όλα αυτά δεν θα είχαμε λουκέτα, ανεργία και απολύσεις που μαστίζουν τον ιδιωτικό τομέα» πρόσθεσε η κ. Μπακογιάννη η οποία τόνισε ότι πρέπει να γίνουν απολύσεις στο δημόσιο τομέα. «Ο ιδιωτικός τομέας δεν αντέχει άλλο. Θα ήταν λάθος η μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Πρέπει να μειωθεί η φορολογία, γιατί θα έχουμε περισσότερα έσοδα έτσι».

Αισιόδοξη η Παπαρήγα για το εκλογικό αποτέλεσμα του ΚΚΕ


Την αισιοδοξία της για την εκλογική μάχη και τις επιδόσεις του ΚΚΕ, αλλά την απαισιοδοξία της για την κατάσταση, στην οποία θα βρεθούν η χώρα και οι εργαζόμενοι , ιδιαίτερα η νεολαία, στις 7 Μαΐου, εξέφρασε η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου.
Η κ. Παπαρήγα ανέφερε ότι αυτός που θα ψηφίσει ΚΚΕ στις εκλογές, θα το κάνει επειδή θέλει να αντιδράσει, να τιμωρήσει, για να διαμορφωθεί ένα κίνημα που θα αποσπάσει κατακτήσεις ή για να αποτρέψει τα χειρότερα που έρχονται. Την επομένη των εκλογών τα προβλήματα θα είναι παρόντα, τόνισε η κ. Παπαρήγα και αναφέρθηκε στα μέτρα που ήδη έχουν δεσμευθεί ότι θα πάρουν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ.
Η γγ του ΚΚΕ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι εκατοντάδες χιλιάδες θα είναι οι εργάτες και οι αγρότες που θα τιμήσουν με την ψήφο τους το ΚΚΕ και πρόσθεσε πως όταν αποφασίσουν να ξεσηκωθούν για να νικήσουν, τότε η αλλαγή θα έρθει στην Ελλάδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης