Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Εθνική και Alpha bank περνάνε τα stress tests ακόμη και με haircut

tags :
Εθνική και Alpha bank περνάνε τα stress tests ακόμη και με haircut
(upd) Με κεφάλαια 5,3 δις ευρώ και ομόλογα 4,2 δις ευρώ αλλά συντηρητικό προφίλ ενεργητικού και καταθέσεις πάνω από 40-41 δις ευρώ η Alpha bank φαίνεται ότι περνάει τα stress tests.
Προφανώς 3 είναι τα επίμαχα σημεία στις τράπεζες
1)Χαρτοφυλάκιο ομολόγων, 2)Ρευστότητα και 3)NPLs
Όμως το βασικό θέμα που προφανώς απασχολεί περισσότερο τις τράπεζες είναι τα χαρτοφυλάκια ομολόγων που κατέχουν οι τράπεζες.
Η Alpha bank κατέχει  4,2 δις ευρώ ομόλογα τα οποία κατανέμονται AFS 0,6 δις ευρώ και HTM 3,6 δις ευρώ στο παρελθόν κυμαίνονταν στο 2,7 με 2 δις ευρώ το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο
Με βάση ενδείξεις η Alpha bank φαίνεται ότι περνάει τα stress tests.
Είναι ενδεικτικό ότι ακόμη και με βάση τα πιο ακραία σενάρια προσημείωσης  της Deutsche Bank που περιλαμβάνεται και haircut στα ομόλογα,  η Alpha bank περνάει τα stress tests.

Ακόμη και με haircut στα stress tests η Εθνική μπορεί να αντιμετωπίσει τις ζημίες

Την εκτίμηση ότι ακόμη και αν υπάρχει haircut 16% με 17% που αναφέρεται σε διεθνή μέσα , στα ομόλογα στα stress tests η Εθνική θα μπορέσει να ανταπεξέλθει αναφέρουν ορισμένες πηγές.
Το επιχείρημα που προβάλουν είναι το εξής.
Η τράπεζα έχει ήδη κατά την διαδικασία αποτίμησης περάσει μια απομείωση στο χαρτοφυλάκιο της καθώς το συνολικό χαρτοφυλάκιο έχει αποτιμηθεί στο 88 με βάση το mark to market στο α΄ τρίμηνο.
Αν το haircut ήταν 17% η τιμή βάσης θα είναι το 100 άρα το χαρτοφυλάκιο θα πρέπει να αποτιμηθεί στο 83 δηλαδή μόλις 5 μονάδες βάσης χαμηλότερα άρα το effect θα είναι περιορισμένο.
Ωστόσο θα πρέπει να διευκρινιστεί σε ποια τιμή θα ληφθεί υπόψη αν και εφόσον υπάρχει haircut το 100 η τιμή έκδοσης ή haircut από τις υφιστάμενες τιμές.
Μια άλλη παράμετρος που πρέπει να εξετασθεί είναι ποια χαρτοφυλάκια αν είναι όλα σε ποιες τιμές είναι αποτιμημένα τα πραγματικά χαρτοφυλάκια.
Πρόσφατα είχε αναφερθεί ότι αν ίσχυε εκ του μηδενός haircut 17% στα ελληνικά ομόλογα αυτό θα είχε αρνητική επίδραση στην  Εθνική 3,3 δις ευρώ καθώς διαθέτει ομόλογα 19,5 δις ευρώ εκ των οποίων τα 1,6 δις ευρώ βρίσκονται στο trading 4,6 δις στο AFS και 13,2 δις ευρώ στο HTM – LaR.
Στην Alpha bank η επίδραση θα είναι 700 εκατ ευρώ καθώς κατέχει  4,2 δις ευρώ ομόλογα τα οποία κατανέμονται AFS 0,6 δις ευρώ και HTM 3,6 δις ευρώ στο παρελθόν κυμαίνονταν στο 2,7 με 2 δις ευρώ το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο.
Για την Πειραιώς  η επίδραση θα είναι 1,3 δις ευρώ καθώς κατέχει 8 δις ευρώ ομόλογα τα οποία κατανέμονται AFS 2,6 δις ευρώ, ΗΤΜ 4,3 δις ευρώ και trading 1,1 δις ευρώ.
Να σημειωθεί ότι με βάση την δομή του χαρτοφυλακίου ομολόγων προστατεύει σημαντικά τα κεφάλαια της η Πειραιώς.
Για την ΑΤΕ Bank είναι 663 εκατ ευρώ καθώς κατέχει 3,9 δις ευρώ τα ομόλογα που κατέχει και κατανέμονται, 2,4 δις ευρώ AFS, 0,8 δις ΗΤΜ και 0,7 δις ευρώ trading.
Για το ΤΤ η επίδραση θα είναι 900 εκατ ευρώ καθώς το Ταμιευτήριο κατέχει 5,36 δις ευρώ ομόλογα τα οποία κατανέμονται 5,082 δις ευρώ AFS και 260 εκατ ευρώ ΗΤΜ.
Σε έκθεση της η Deutsche Bank εκτιμά ότι με βάση το δικό της μοντέλο haircut 30% οι ζημίες για Εθνική, Alpha Bank και Eurobank θα είναι σε προ φόρων βάση θα είναι 11,5 δις ευρώ.

Πέτρος Λεωτσάκος
news@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης