Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Κατά της συγκυβέρνησης τάσσεται η ΝΔ – Αν τα ποσοστά ξεπεράσουν το 26-28% θα ζητήσει διεξαγωγή νέων εκλογών – Αν υπάρξει μετεκλογική συνεργασία ΝΔ –ΠΑΣΟΚ θα σχηματίζουν κυβέρνηση αλλά δεν θα έχουν πλειοψηφία στην κοινωνία…

Κατά της  συγκυβέρνησης τάσσεται  η ΝΔ – Αν τα ποσοστά ξεπεράσουν το 26-28% θα ζητήσει διεξαγωγή νέων εκλογών – Αν υπάρξει μετεκλογική συνεργασία ΝΔ –ΠΑΣΟΚ θα σχηματίζουν κυβέρνηση αλλά δεν θα έχουν πλειοψηφία στην κοινωνία…
Οι ερμηνείες και τα εκλογικά σενάρια στην πλέον αμφίρροπη εκλογική αναμέτρηση των τελευταίων 10ετών είναι πολυποίκιλες.
Ο χρόνος κυλάει αντίστροφα έχουν απομείνει 150 ώρες από την διεξαγωγή των εκλογών στις 6 Μαΐου και τα μεγάλα στοιχήματα είναι πολλά.
Μπορεί να μην υπάρχει σαφής εικόνα καθώς τα δημοκοπικά αποτελέσματα δημιουργούν σύγχυση ενώ οι κυλιόμενες μυστικές πλέον δημοσκοπήσεις δεν μπορούν να αξιολογηθούν καθώς δεν είναι βέβαιη η αξιοπιστία αυτών που τις διαρρέουν.

Όμως πλησιάζουμε στην κρισιμότερη εκλογική αναμέτρηση και ορισμένα ενδείξεις υπάρχουν.
1)Καμία δημοσκόπηση δεν έδειξε ότι η ΝΔ που ήταν πρώτη σε όλες τις δημοσκοπήσεις θα καταφέρει να έχει αυτοδυναμία.
2)Η ΝΔ λαμβάνει μεταξύ 20% και 26%.
3)Δεύτερο κόμμα μάλλον θα είναι το ΠΑΣΟΚ αν και ορισμένες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ανερχόμενη δύναμη είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.
3)Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δημοσκοπικά συνεχίζουν να λαμβάνουν υψηλά ποσοστά μεταξύ 7% και 9%.
4)Η χρυσή Αυγή εισέρχεται στην Βουλή με προοπτική να εκλέξει πάνω από 11 βουλευτές.
5)Η Δημοκρατική Αριστερά του Φ Κουβέλη εμφανίζει σημάδια στασιμότητας δημοσκοπικά.
6)Το ΚΚΕ συνεχίζει να καταγράφει σταθερά ποσοστά που κυμαίνονται μεταξύ 9% με 11%.
7)Πιθανή πλέον η είσοδος των Οικολόγων Πράσινων στην Βουλή.
8)Το ζητούμενο είναι αν η βουλή η κατακερματισμένη βουλή θα αποτελείται από 8 έως 10 κόμματα.

Τα μεγάλα στοιχήματα

Η πλειοψηφία της κοινωνίας θεωρεί δεδομένη την συγκυβέρνηση ΝΔ με ΠΑΣΟΚ. Το ερώτημα που γεννάται είναι αν είναι τα δύο κόμματα να έχουν συμφωνήσει να συγκυβερνήσουν τότε προς τις οι προεκλογικές αντιδικίες;
Από την ΝΔ τονίζουν ότι δεν είναι τίποτε δεδομένο.
Η ΝΔ αν κινηθεί σε ποσοστά πάνω από 26% θα ζητήσει διεξαγωγή νέων εκλογών.
Η συγκυβέρνηση δεν διασφαλίζει την συνοχή της κυβέρνησης αναφέρουν στην ΝΔ και θεωρούν ότι οι εκπλήξεις θα είναι πολλές.
Όμως στην περίπτωση που υπάρξει συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ θα συμβούν δύο παράδοξα γεγονότα.
Θα διαθέτουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία αλλά δεν θα διαθέτουν πλειοψηφία στην κοινωνία.
Το αντιμνημονιακό μένος θα ξεπεράσει κάθε προηγούμενο και δεν θα είναι δυνατό τα δύο κόμματα με ποσοστά 43% με 44% να θεωρούν ότι διαθέτουν την πλειοψηφία στην κοινωνία.
Τόσο στην ΝΔ όσο και στο ΠΑΣΟΚ υποστηρίζουν ότι όσο πλησιάζουμε στην 6η Μαΐου τόσο οι πολίτες θα αξιολογούν πιο νηφάλια την κατάσταση.
Θεωρούν ότι οι ψηφοφόροι που ψήφισαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στις προηγούμενες εκλογές κατά ένα μέρος τους θα επανέλθουν και το στηρίζουν στην λογική ότι τα 2 παραδοσιακά κόμματα εξουσίας έχουν κυβερνητική πρόταση.
Ωστόσο τα 2 κόμματα εξουσίας έχουν μεν κυβερνητικές προτάσεις οι οποίες όμως μας οδήγησαν σε αδιέξοδο σε χρεοκοπία.
Η κοινωνία είναι θυμωμένη είναι οργισμένη και δεν θα συγχωρέσει το ΠΑΣΟΚ που οδήγησε την Ελλάδα στο μνημόνιο και δεν θα συγχωρέσει και την ΝΔ που ψήφισε το μνημόνιο ενώ θα τιμωρήσει το ΛΑΟΣ.
Το επιχείρημα σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι ότι αν δεν υπάρξει κυβέρνηση και κυριαρχήσει η ακυβερνησία το χάος παντού θα είναι γεγονός.
Όμως το κομβικό ερώτημα είναι αν η ΝΔ ως πρώτο κόμμα απέχει πολύ από την αυτοδυναμία και συγκεντρώσει ποσοστό κάτω από 25% είναι προφανές ότι δεν θα μπορεί να ζητήσει νέα εκλογική αναμέτρηση.
Τότε θα πρέπει να διερευνήσει κατ΄  εντολή Παπούλια του προέδρου της Δημοκρατίας αν σχηματίσει κυβέρνηση.
Αν το ΠΑΣΟΚ αποδεχθεί να στηρίξει κυβέρνηση ΝΔ με πρωθυπουργό τον Α. Σαμαρά θα έχουμε κυβέρνηση η οποία όμως δεν θα έχει την πλειοψηφία της κοινωνίας.
Θα είναι μια κυβέρνηση μειοψηφίας που θα οξύνει τον θυμό και την αντιμνημονιακή αντίδραση.
Στο παρελθόν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ μπορούσαν να συγκεντρώσουν ποσοστά 43%, 45% έως 48% και εκ των πραγμάτων είχαν πλειοψηφία στην κοινωνία.
Τώρα και τα 2 κόμματα δεν συγκεντρώνουν 45% ή βρίσκονται κάπου εκεί κοντά άρα η κυβέρνηση που θα σχηματιστεί – αν σχηματιστεί – δεν θα εκφράζει την πλειοψηφία.

Τα πιθανά σενάρια της πολυκομματικής βουλής….

Σενάριο 1ο:
Με Βουλή 10 κομμάτων, η ΝΔ συγκεντρώνει 23,5% και παίρνει 113 έδρες και ακολουθεί με επτά μονάδες διαφορά το ΠΑΣΟΚ, το οποίο φτάνει το 16,5% και τις 44 έδρες. Τέσσερα κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ανεξάρτητοι Έλληνες, ΔΗΜΑΡ)  κινούνται μεταξύ 8% και 11%, με το τρίτο κόμμα να παίρνει 30 έδρες, ενώ τέσσερα ακόμη (Χρυσή Αυγή, ΛΑΟΣ, Οικολόγοι Πράσινοι, Δημοκρατική Συμμαχία) κινούνται στην περιοχή του 3% έως 5%.
Σε αυτό το σενάριο, η Νέα Δημοκρατία αν και μακριά από την αυτοδυναμία, αποτελεί το μόνο κόμμα που καθορίζει τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης, λόγω των επιπλέον 50 εδρών που της ''χαρίζει'' ο εκλογικός νόμος Παυλόπουλου. Σε αυτή την περίπτωση, η συγκυβέρνηση με ΠΑΣΟΚ θα δώσει πλειοψηφία 157 εδρών, σε ποσοστό όμως 40%.
Σε Βουλή 8 κομμάτων, με τις ίδιες διαφορές, η κυβερνητική πλειοψηφία ανεβαίνει στις 165 έδρες, πάντα σε περίπτωση που συνεργαστούν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Φυσικά, η ΝΔ θα βρίσκεται σε αδιαμφισβήτητη θέση ισχύος.
Σενάριο 2ο
Σε Βουλή 10κομματική και σε περίπτωση που τα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, κόντρα στις ανεξάρτητες δημοσκοπήσεις, καταφέρουν να συγκεντρώσουν μαζί περί το 45%, η ΝΔ αγγίζει το 26% και φτάνει τις 119 έδρες, ενώ το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί με 7 μονάδες διαφορά, στο 19% και 51 έδρες. Το τρίτο κόμμα σε αυτό το σενάριο θα πάρει 10% και 27 έδρες.
Σε οκτακομματική Βουλή πάλι, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αυξάνουν την κυβερνητική πλειοψηφία σε 125 + 55 έδρες και περνούν πλέον στην περιοχή των 170-180 εδρών, κοντά δηλαδή στα όρια της αυξημένες πλειοψηφίας που απαιτείται για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Σενάριο 3ο
Στην λιγότερο πιθανή από όλες περίπτωση που ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ξεπεράσουν όλες τις προβλέψεις και σημειώσουν σχετικά υψηλά ποσοστά, μπορούμε να μιλήσουμε για οκτακομματική Βουλή. Μια πρωτιά της τάξεως του 28,5% δίνει στη ΝΔ 129 έδρες, με το ΠΑΣΟΚ να ακολουθεί με 18% και 50 έδρες. Στο 12% και τις 33 έδρες το τρίτο κόμμα.

Ο ρόλος των μικρών κομμάτων

Περίπτωση μεγάλου ποσοστού σε κόμματα εκτός Βουλής
Παραδοσιακά, τα κόμματα εκτός Βουλής λαμβάνουν γύρω στο 4% συνολικά. Στο περιβάλλον πολιτικής ρευστότητας που διεξάγονται όμως οι εκλογές αυτές, δεν αποκλείεται τα πολύ μικρά κόμματα να συγκεντρώσουν ακόμα και 10%.
Σε αυτή την περίπτωση, το άθροισμα των δύο μεγάλων κομμάτων θα πρέπει να είναι 36,3% για να μπορέσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση.
Περίπτωση να μην μπορούν να συγκυβερνήσουν ΠΑΣΟΚ - ΝΔ
Υπό «κανονικές συνθήκες», όπως τις περιγράφουν οι δημοσκοπήσεις , πλέον, τα δύο κόμματα, ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, θα μπορέσουν να συνεργαστούν χωρίς τη βοήθεια τρίτου κόμματος μόνο αν συγκεντρώσουν από 37,17% και πάνω, ανάλογα πάντα με το ποσοστό των κομμάτων εκτός Βουλής.
Περίπτωση αυτοδυναμίας
Για να μπορεί ένα κόμμα να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση θα πρέπει να συγκεντρώσει τουλάχιστον 151 έδρες. Αν τα κόμματα εκτός Βουλής έχουν 4% τότε το πρώτο κόμμα δεν θα έχει 151 βουλευτές με λιγότερο από 38,78%.
Περίπτωση πολυκομματικής Βουλής
Όσο περισσότερα κόμματα μπουν στη Βουλή, οκτώ και δέκα, τόσο θα μειωθεί το ποσοστό των κομμάτων εκτός Βουλής. Το γεγονός αυτό θα ανέβαζε το απαιτούμενο ποσοστό που θα έπρεπε να συγκεντρώσουν τα δύο μεγάλα κόμματα για να συγκυβερνήσουν.
Περίπτωση συγκυβέρνησης όπου δεν συμμετέχει το πρώτο κόμμα
Όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δώσει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του πρώτου κόμματος για να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας, υπάρχει πάντα η εκδοχή να μην συμφωνήσει με ένα από τα υπόλοιπα κόμματα σε κάποιο πρόγραμμα. Τότε, ο αρχηγός του δεύτερου κόμματος παίρνει διερευνητική εντολή.
Θα πρέπει τα δικά του ποσοστά αθροιστικά με των πρόθυμων μικρότερων να αγγίξουν από 37,57% μέχρι 38,78%, αν τα κόμματα εκτός Βουλής θα έχουν ποσοστά από 4% μέχρι 7%.
Περίπτωση συγκυβέρνησης κομμάτων της Αριστεράς
Η συγκεκριμένη συγκυβέρνηση θα είναι δύσκολο να πραγματοποιηθεί, αλλά όχι απίθανο. Αν η Κοινωνική Συμφωνία της Λούκας Κατσέλη μπει στη Βουλή, ή αν συμπράξουν τα κόμματα της ευρύτερης Αριστεράς με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, τότε ίσως σχηματιστεί η πρώτη κυβέρνηση συνεργασίας αριστερών κομμάτων στην ελληνική ιστορία.
Περίπτωση ακυβερνησίας
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει διερευνητική εντολή στους αρχηγούς των τριών πρώτων κομμάτων. Σε περίπτωση που δεν σχηματιστεί κυβέρνηση που να μπορεί να εξασφαλίσει την εμπιστοσύνη της Βουλής, τότε καλεί όλα τα κόμματα και καταβάλλει τελευταία προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης. Αν δεν ευοδωθεί, τότε προκηρύσσει εκλογές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης