Τελευταία Νέα
Ελλάδα

«Μαύρη τρύπα» 2 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό απειλεί το Μνημόνιο - Πρόβλημα με το σύστημα απογραφής δημοσίων υπαλλήλων

«Μαύρη τρύπα» 2 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό απειλεί το Μνημόνιο - Πρόβλημα με το σύστημα απογραφής δημοσίων υπαλλήλων
(upd)Στα 2 δις. ευρώ αναμένεται να διαμορφωθεί στο τέλος του έτους η «μαύρη τρύπα» του προϋπολογισμού.
Αυτό εκτιμούν ανώτεροι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζοντας ότι ο φετινός προϋπολογισμός θα κλείσει με υστέρηση εσόδων 1-1,2 δις. ευρώ και υπέρβαση δαπανών άνω του 1 δις. ευρώ...
Η τελευταία θα καλυφθεί από το αποθεματικό 10% στις δαπάνες, οι οποίες κατά πως φαίνεται θα συρρικνωθούν κι άλλο, μαζί με το ΠΔΕ από όπου θα κόψουν άλλα 500 εκατ. ευρώ (συνολικά 1 δις. ευρώ), για να αντιμετωπιστεί η μεγάλη απειλή των εσόδων.
Τα δημόσια έσοδα συνεχίζουν να χωλαίνουν γεγονός που προκαλεί ανησυχίες στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ο οποίος  την περασμένη εβδομάδα σε σύσκεψη που είχε με τους δύο γενικούς γραμματείς του υπουργείου, Ηλία Πλασκοβίτη  Δημήτρη Γεωργακόπουλο τον επικεφαλή του ΣΔΟΕ  Γιάννη Καπελέρη και άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες , αναζητήθηκαν τρόποι ενδυνάμωσης των εσόδων.

Αναλυτικότερα:

1. Φοροδιαφυγή. Την περίοδο αυτή, το ΣΔΟΕ ρίχνει το βάρος του στα σκάφη αναψυχής. Ήδη, αρκετοί ιδιοκτήτες έσπευσαν από μόνοι τους να εκτελωνίσουν τα σκάφη που εμφάνιζαν επαγγελματικά. Το κίνημα της δήλωσης των σκαφών αναμένεται να αποδώσει κάμποσα εκατομμύρια ευρώ κατά τις εκτιμήσεις των αρμοδίων υπηρεσιών του υπουργείου. Βαρύτητα δίνεται στα νησιά και στις τουριστικές παραθαλάσσιες περιοχές όπου παρατηρείται πάρτι μη έκδοσης αποδείξεων, ενώ ο τακτικός έλεγχος επικεντρώνονται στις μεγάλες υποθέσεις που παραγράφονται τέλη του έτους.

2. Αποδείξεις. Οι φόβοι για εξασθένιση του κινήματος στρέφει σε νέα μέτρα την πολιτική ηγεσία του υπουργείου.   Σε πρώτη φάση εξετάζουν την ενεργοποίηση του μέτρου της συνυπευθυνότητας για τους καταναλωτές. Σε δεύτερη φάση διερευνούν το διπλασιασμό του κινήτρου για αποδείξεις από επαγγελματίες με υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής (υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, γιατροί, δικηγόροι κ.ά.), την αύξηση του μπόνους 10% για πρόσθετες αποδείξεις άνω των 15.000 ευρώ, κάλυψη κατά 100% του αφορολογήτου με αποδείξεις. Η αύξηση των προστίμων αποτελεί ένα μέτρο που δεν ενδείκνυται κατά τους αρμόδιους παράγοντες του υπουργείου, καθώς κάθε χρόνο από το σύνολο των βεβαιωθέντων προστίμων εισπράττεται μόλις το 0,7%, ενώ δεν αποκλείουν οριστικά την ανάκληση της άδειας άσκησης επαγγέλματος έναντι όσων επαγγελματιών συνεχίζουν να φοροδιαφεύγουν.

3. Εφορίες. Η αναδιοργάνωση των υπηρεσιών, που μετατίθεται για τον Σεπτέμβριο, αποτελεί το μεγάλο αγκάθι του υπουργείου Οικονομικών καθώς υπάρχουν Έφοροι που δεν έχουν αντικατασταθεί αλλά και Δ.Ο.Υ  που δουλεύουν με αναπληρωτές.

4. Δαπάνες. Αλλαγές στη διοίκηση των υπουργείων και των φορέων περιλαμβάνει το σχέδιο εξορθολογισμού των δράσεων στον τομέα των δαπανών. Αυτό θα τεθεί υπόψη των αρμοδίων στις συναντήσεις που ξεκινούν τη Δευτέρα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, στα πλαίσια της κατάρτισης του προϋπολογισμού του 2011.  Ακόμα και η πρόβλεψη για υπέρβαση κατά 1 δις. ευρώ των δαπανών από τα ταμεία ΟΑΕΕ και ΟΑΕΔ θα καλυφθεί από το αποθεματικό του 10%, όπως σημείωνε αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου.

Πρόβλημα με το σύστημα απογραφής δημοσίων υπαλλήλων

Η μεγάλη προσέλευση δημοσίων υπαλλήλων, περίπου 20.000 , κατά τις 11 το πρωί έθεσε εκτός λειτουργίας το ηλεκτρονικό σύστημα της απογραφής. Μέχρι τις 10:00 π.μ.  είχαν εγγραφεί 77.000 δημόσιοι υπάλληλοι . Το σύστημα αναμένεται να αντικατασταθεί  εντός της ημέρας



Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης