Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Τις προσωπικές τους καταθέσεις εγγυώνται οι επιχειρηματίες για να διατηρήσουν ανοικτές τις γραμμές πίστωσης

Τις προσωπικές τους καταθέσεις εγγυώνται οι επιχειρηματίες για να διατηρήσουν ανοικτές τις γραμμές πίστωσης
Η οικονομική αιμορραγία έχει φθάσει σε τέτοιο βαθμό, που ακόμη και οι επιχειρήσεις που ηγούνται στους κλάδους τους είναι έτοιμες να εκποιήσουν περιουσιακά στοιχεία -εντός και εκτός Ελλάδας- τα οποία δημιούργησαν με υψηλό κόστος τις δύο τελευταίες δεκαετίες, ενώ αρχίζουν και συζητήσεις για συνενώσεις εταιρειών από ομοειδείς κλάδους προκειμένου να επιβιώσουν.
Ωστόσο, το πιο δυσάρεστο για τις κερδοφόρες εισηγμένες είναι οι αποφάσεις των διοικητικών συμβουλίων αφενός να μη διανείμουν μέρισμα το 2011, προκειμένου να διαφυλάξουν πολύτιμη ρευστότητα, και αφετέρου να προχωρήσουν σε μειώσεις μισθών αλλά και σε νέο γύρο απολύσεων εντός του 2012.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του www.bankingnews.gr, οι περισσότερες εισηγμένες προβλέπουν ότι η κατάσταση στην οικονομία θα επιδεινώνεται καθ' όλη τη διάρκεια του 2012. Τα πρώτα σημάδια σταθεροποίησης αναμένονται από τον Σεπτέμβριο του 2013.
Η έλλειψη ρευστότητας έχει φθάσει σε τέτοιο σημείο, ώστε για να μπορέσει μια επιχείρηση να λάβει γραμμή πίστωσης, θα πρέπει να εγγυηθεί τις προσωπικές του καταθέσεις είτε ο βασικός μέτοχος της επιχείρισης είτε να δεσμευθούν τα ταμειακά της διαθέσιμα. Οπως εξηγούν στο www.bankingnews.gr στελέχη εισηγμένων-εξαγωγικών εταιρειών, είναι πράγματι απογοητευτικό να αυξάνονται οι παραγγελίες των εξαγωγών και οι ελληνικές επιχειρήσεις να ξεμένουν από ρευστότητα, καθώς αδειάζουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα και αδυνατούν να αντλήσουν κεφάλαια κίνησης.
Σχεδόν 1 δισ. ευρώ αφαιρέθηκε από τα ταμειακά διαθέσιμα των εισηγμένων το 2011, σε σύγκριση με το 2010, στην προσπάθειά τους να αναχαιτίσουν την οικονομική αιμορραγία που προκάλεσε η 4η διαδοχική χρονιά ύφεσης στην Ελλάδα. Από τα στατιστικά στοιχεία που επεξεργάστηκε η Beta ΑΧΕΠΕΥ, προκύπτει ότι η οικονομική λαίλαπα έχει προκαλέσει την αφαίμαξη των ταμειακών διαθεσίμων ακόμη και σε εταιρείες που για πολλά χρόνια εμφάνιζαν ανάπτυξη.
Υπάρχει η αίσθηση στον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας ότι σιγά σιγά προωθείται ένα είδος ξεκαθαρίσματος, αφού προοδευτικά γίνονται περισσότερο προφανείς οι περιπτώσεις επιχειρηματικής εγκατάλειψης εταιρειών. Είναι αξιοσημείωτο ότι οι υγιείς και κερδοφόρες εισηγμένες, που δεν ξεπερνούν τις 30 σε σύνολο 265, έχουν διακόψει από το β΄ εξάμηνο του 2011 την προμήθεια προϊόντων σε πελάτες τους που δεν είχαν τη δυνατότητα να προκαταβάλουν την αξία των παραγγελιών και μάλιστα σε διάστημα 30 ή και 60 ημερών. Για τις υπόλοιπες εταιρείες που συνεχίζουν να λειτουργούν, η παραμονή στην αγορά είναι μια μάχη με τον χρόνο, καθώς ο βαθμός δυσκολίας στην επιβίωση της πραγματικής οικονομίας έχει αυξηθεί κατακόρυφα.
Το 2012 είναι η χρονιά που θα αποκαλυφθεί ολόκληρη η εικόνα της κατάρρευσης επιχειρήσεων από πολλούς κλάδους της ελληνικής βιομηχανίας. Μέχρι και το τέλος του 2011 κατεβλήθησαν προσπάθειες από τις τράπεζες να διασωθούν οι επιχειρήσεις που θα μπορούσαν να παράγουν προϊόντα έστω και υπό το βάρος δανειακών υποχρεώσεων. Τώρα όμως όλα έχουν κριθεί. Τη φετινή χρονιά, υποστηρίζουν πολλοί επιχειρηματίες, θα δούμε ιστορικές εταιρείες να αφανίζονται και ακόμη περισσότερες να εισέρχονται στον λαβύρινθο της χρεοκοπίας, μέσω του άρθρου 99, απ όπου ελάχιστες θα καταφέρουν να επανακάμψουν.
Εν μέσω κρίσης, πάντως, τα Ελληνικά Πετρέλαια ήταν αυτά που παρουσίασαν το μεγαλύτερο ύψος ταμειακών διαθεσίμων στις 31 Δεκεμβρίου 2011, καθώς αυτά ανήλθαν στα 985,486 εκατ. ευρώ έναντι 595,757 εκατ.
το 2010 (+65,42%). Μεγάλη άνοδο παρουσίασε και η τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν με ταμειακά διαθέσιμα 333,935 εκατ. από 67,070 εκατ. το 2010, η Μotor Oil που κατέγραψε αύξηση σε ποσοστό 128,7%, εμφανίζοντας κεφάλαια ύψους 126,091 εκατ. ευρώ, ενώ εξίσου μεγάλη άνοδο (283%) κατέγραψε η Ελβάλ με ταμειακά διαθέσιμα 59,795 εκατ. ευρώ το 2011 έναντι 15,634 εκατ. ευρώ το 2010. Ακολούθησε σε ποσοστιαία άνοδο η Coca-Cola 3Ε, με ταμειακά διαθέσιμα πέρυσι στα 476,1 εκατ. ευρώ από 326,1 εκατ. ευρώ το 2010.

Aνέστης Ντόκας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης