Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Αυστηρό μήνυμα του Draghi της ΕΚΤ προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις - Μειώστε τις σπατάλες και προχωρήστε με τις μεταρρυθμίσεις για να σταθεροποιηθούν και οι τράπεζες - Προσωρινά τα έκτακτα μέτρα - Παραμένουν οι κίνδυνοι για την οικονομία

tags :
Αυστηρό μήνυμα του Draghi της ΕΚΤ προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις - Μειώστε τις σπατάλες και προχωρήστε με τις μεταρρυθμίσεις για να σταθεροποιηθούν και οι τράπεζες - Προσωρινά τα έκτακτα μέτρα - Παραμένουν οι κίνδυνοι για την οικονομία
(upd8)Νέο, αυστηρό μήνυμα προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να προχωρήσουν στην υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, ώστε να σταθεροποιήσουν και την κατάσταση των ευρωπαϊκών τραπεζών, έστειλε από τη Βαρκελώνη ο διοικητής της ΕΚΤ, M. Draghi, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Ωστόσο, ο ίδιος αρνήθηκε να σχολιάσει τις πολιτικές εξελίξεις τόσο σε Ελλάδα, όσο και Γαλλία, με αφορμή τις κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις της Κυριακής.
"Οι κυβερνήσεις πρέπει να προχωρήσουν με τις μεταρρυθμίσεις, ώστε να σταθεροποιήσουν και τις τράπεζες", τόνισε χαρακτηριστικά. "Οι κυβερνήσεις πρέπει να προχωρήσουν στην αύξηση της παραγωγικότητάς τους και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας τους", πρόσθεσε. Ωστόσο, ο Draghi κατέστησε σαφές πως το μεγάλο ζητούμενο για τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είναι να κόψουν τις σπατάλες και όχι τις επενδυτικές δαπάνες.
"Για να έρθει η ανάπτυξη πρέπει να κάνουμε πιο ανταγωνιστικές τις οικονομίες της ευρωζώνης. Γι' αυτο χρειάζονται μεταρρυθμίσεις. Πρέπει απαραίτητα να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης", επανέλαβε με έμφαση για να προσθέσει "Αναμφισβήτητα πρέπει να αποκαταστήσουμε την αναπτυξιακή δυναμική στην Ευρώπη".
"Οι μηχανισμοί στήριξης της Ευρωζώνης είναι χρήσιμοι αλλά δεν υποκαθιστούν την αναγκαιότητα δημοσιονομικής προσαρμογής", συνέχισε και πρόσθεσε "Πρέπει να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας. Πως; Από ιδιωτικές επενδύσεις κυρίως".
Τα έκτακτα μέτρα της ΕΚΤ είναι προσωρινά, επανέλαβε, χαρακτηρίζοντας όμως πρώιμη κάθε συζήτηση για τη λήξη των εν λόγω μέτρων.
Παράλληλα, προειδοποίησε πως παραμένουν οι κίνδυνοι για την ευρωπαϊκή οικονομία. Ωστόσο, εκτίμησε πως θα ανακάμπτει σταδιακά στη διάρκεια του έτους.
Αναφερόμενος στην απόφαση της ΕΚΤ να διατηρήσει αμετάβλητα στο 1% τα επιτόκια, διεμήνυσε πως δεν υπήρξε καμία συζήτηση στους κύκλους της τράπεζας για το ενδεχόμενο μείωσής τους.
Εστιάζοντας στις πράξεις μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης της ΕΚΤ (LTROs) o τραπεζίτης παρατήρησε πως "Χρειάζονται ακόμη χρόνο τα κεφάλαια των LTROs, ώστε να φανούν οι θετικές συνέπειες στην πραγματική οικονομία". "Τα LTROs βοήθησαν στο να αποφευχθεί ο κίνδυνος μεγάλου πιστωτικού κραχ στην Ευρώπη", παραδέχθηκε. Ο Draghi, αναγνώρισε, παράλληλα πως από τον Ιανουάριο, οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν εμφανίσει σημάδια ενίσχυσης της καταθετικής τους βάσης.
Ο τραπεζίτης υπεραμύνθηκε της πολιτικής δημοσιονομικής προσαρμογής, εξηγώντας πως "Μπορεί τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής να πλήττουν προσωρινά την ανάπτυξη, αλλά μακροπρόθεσμα την υποστηρίζουν". Ταυτόχρονα παραδέχθηκε πως οι αναταραχές στις αγορές ομολόγων πλήττουν τη δυναμική της ανάπτυξης.
"Είναι απαραίτητη η δημοσιονομική πειθαρχία στην ευρωζώνη. Το outlook έχει γίνει περισσότερο αβέβαιο", δεν παρέλειψε να διευκρινίσει.
Κληθείς να σχολιάσει την κατάσταση της Ιταλίας και της Ισπανίας, των επόμενων δύο χωρών που απειλεί επικίνδυνα η κρίση χρέους, σημείωσε χαρακτηριστικά:
"Η Ιταλία έχει κάνει εξαιρετική πρόοδο στις προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής. Ταυτόχρονα, αναγνωρίζουμε τις προσπάθειες της ισπανικής κυβέρνησης. Είναι απαραίτητες όμως για την αποφυγή πιστωτικού κραχ".
Ο τραπεζίτης παραδέχθηκε πως στην ευρωζώνη υπάρχουν τεράστιες διαφορές μεταξύ των χωρών... "Η ΕΚΤ πρέπει να γεφυρώσει αυτές τις διαφορές", τόνισε.
Αναφερόμενος στην πορεία διαμόρφωσης του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, εκτίμησε πως θα υποχωρήσει κάτω από το 2% στις αρχές του 2013.

Nωρίτερα το www.bankingnews.gr ανέφερε:

Αμετάβλητο στο 1% άφησε το βασικό επιτόκιο της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της, όπως ανέμεναν αγορές και αναλυτές.

Ο Draghi θα ρίξει και πάλι το μπαλάκι στις κυβερνήσεις για τις μεταρρυθμίσεις και την ανάπτυξη – Εν αναμονή των στοιχείων για τα LTROs

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η διαμόρφωση του γερμανικού πληθωρισμού στο 2% τον περασμένο μήνα έδωσε  περισσότερα περιθώρια στην ευρωτράπεζα να διατηρήσει τη χαλαρή νομισματική πολιτική, καθώς οι αντιπληθωριστικές φωνές έχουν αρχίσει να κοπάζουν. Σύμφωνα με τους ίδιους ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Mario Draghi εμφανίσθηκε την περασμένη εβδομάδα πιο επιφυλακτικός για την προοπτική της οικονομίας της Ευρωζώνης, πυροδοτώντας τη φημολογία ότι μπορεί να χαλαρώσει περαιτέρω τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η ισοτιμία του ευρώ συνέχισε σήμερα να υποχωρεί έναντι του δολαρίου --διαμορφώθηκε στα 1,3138 δολάρια με πτώση 0,11%-- λόγω των στοιχημάτων ότι ο Draghi θα δώσει στη συνέντευξη τύπου ενδείξεις για τη λήψη και νέων μέτρων ώθησης της οικονομίας για να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους της Ευρωζώνης. Παράλληλα, αναμένονται και οι εκτιμήσεις για τις επιδράσεις που είχαν τα προγράμματα των φθηνών 3ετών δανείων, των LTROs στην πραγματική οικονομία.
Το γεγονός όμως ότι το ΔΣ της ΕΚΤ συνεδριάζει σήμερα στην Βαρκελώνη αποτελεί σύμφωνα με κάποιους ένδειξη ότι η ΕΚΤ αναγνωρίζει πως εάν η Ισπανία βυθιστεί περισσότερο μέσα στην κρίση χρέους και αποκλειστεί πλήρως από τις αγορές τότε η Ευρωζώνη θα βρεθεί μπροστά σε ένα πραγματικά δυσεπίλυτο πρόβλημα. Για το λόγο αυτό εκτιμούν πως ο Draghi θα υιοθετήσει σήμερα μια διφορούμενη ρητορική για τις κινήσεις της ΕΚΤ στο προσεχές διάστημα με μη συμβατικά μέτρα πολιτικής.
Σύμφωνα με την Goldman Sachs, η ΕΚΤ θα πρέπει να έχει περισσότερες ενδείξεις ότι η οικονομική κατάσταση στην Ευρωζώνη πράγματι επιδεινώνεται, ώστε να σκεφτεί επιπλέον μέτρα χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής. Μάλιστα προσθέτει πως «σε σύγκριση με τις αρχές του έτους η ΕΚΤ φαίνεται τώρα να είναι πιο ανήσυχη για τις προοπτικές ανάπτυξης».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης