Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Γιούνκερ: Ξεπέρασε τις προσδοκίες η προσπάθεια της Ελλάδος – Ρέν: Έρχονται και αρνητικές εκπλήξεις στα stress tests - Έρχονται νέα μέτρα στην Ελλάδα;

Γιούνκερ: Ξεπέρασε τις προσδοκίες η προσπάθεια της Ελλάδος – Ρέν: Έρχονται και αρνητικές εκπλήξεις στα stress tests - Έρχονται νέα μέτρα στην Ελλάδα;
(upd2)Η προσπάθεια που κατέβαλλε η Ελλάδα έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες της Ευρώπης ανέφερε μεταξύ άλλων χθες ο πρόεδρος του Eurogroup κ.  Γιούνκερ.
Σε ανάλογο κλίμα και οι δηλώσεις του επιτρόπου Όλι Ρέν ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η χώρα λαμβάνει μέτρα για μεταρρυθμίσεις στην οικονομία...
Σημειώνεται ότι τον Αύγουστο η Ελλάδα θα αξιολογηθεί ώστε να λάβει την δεύτερη δόση του δανείου.
Ωστόσο η ΕΕ πιέζει την Ελλάδα σε τομείς που έχουν υπάρξει καθυστερήσεις να επισπευστούν ειδικά στα βασικά αγκάθια όπως το εργασιακό και ασφαλιστικό.
Ενώ το ενδιαφέρον του Eurogroup επικεντρώθηκε μεταξύ των άλλων στην πορεία της Ελλάδας σήμερα στο ecofin θα αποφασισθεί αν θα ανακοινωθούν και σε ποια μορφή τα stress tests  ωστόσο ο Ρέν χθες ανέφερε ότι οι αγορές θα πρέπει να προετοιμασθούν και για κάποιες εκπλήξεις μάλλον αρνητικές.
Ωστόσο έσπευσε να τονίσει ότι οι τράπεζες γενικά είναι ισχυρές.

Ανησυχίες για πρόσθετα μέτρα


Η σημαντική περιστολή των δαπανών μείωσε 46% το  έλλειμμα του προϋπολογισμού παρά την «τρύπα» των 3,8 δις. ευρώ στα έσοδα δημιουργώντας νέες ανησυχίες για λήψη πρόσθετων μέτρων.Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, τα καθαρά τακτικά έσοδα αυξήθηκαν μόλις 7,2% έναντι ετήσιου στόχου 13,7% και διαμορφώθηκαν στα 23,8 δις. ευρώ και με επιστροφές φόρων να είναι μειωμένες 7,5% έναντι στόχου ετήσιας αύξησης 3%. Αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών εστιάζουν το πρόβλημα στην αδυναμία ενίσχυσης των εσόδων από το ΦΠΑ και εκτιμούν ότι θα υπάρξει αναστροφή του κλίματος κατά το τρέχον δίμηνο Ιουλίου –Αυγούστου, οπότε και θα αρχίσουν να εισρέουν τα έσοδα από τη δεύτερη αύξηση του φόρου (23% από 21%) που ενεργοποιήθηκε από 1ης Ιουλίου.
Η μεγάλη μείωση του ελλείμματος κατά 46% έναντι ετήσιου στόχου 39,5% ήτοι στα 9.645 εκατ. ευρώ με ετήσιο στόχο 18.691 εκατ. ευρώ επιτυγχάνεται από τη μεγάλη περιστολή των δαπανών σε συνδυασμό με το πάγωμα πληρωμών (όπως ΦΠΑ, που άρχισαν να πληρώνονται από το δεύτερο εξάμηνο και για ποσά μέχρι 30.000 ευρώ) στα 30,1 δις. ευρώ από 34,6 δις. ευρώ πέρυσι, δηλαδή σε ποσοστό υπερδιπλάσιο 12,8% του ετήσιου στόχου 5,5%. Οι πρωτογενείς δαπάνες μειώθηκαν 12,7% (24,4 δις.) έναντι ετήσιου στόχου μείωσης κατά 5,4% (54,86 δις.), ενώ οι δαπάνες για τόκους είναι μειωμένες 13,3% (5.731 εκατ.) έναντι ετήσιας πρόβλεψης για αύξηση 5,6% (13,02 δις. ευρώ).

Αναφορικά με το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων οι δαπάνες περιορίστηκαν 39,8% (έναντι στόχου μείωσης 4%) και τα έσοδα μειώθηκαν 40,2% (στόχος αύξησης 59,6%) φθάνοντας στα 3.695 εκατ. (6.140 εκατ. πέρυσι) και στα 384 εκατ. (642 εκατ. πέρυσι).

Ecofin


Στις 23 Ιουλίου θα ανακοινωθούν συγκεντρωτικά αποτελέσματα των stress tests των ευρωπαϊκών τραπεζών, ενώ ανά κάθε τράπεζα ξεχωριστά τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν δύο εβδομάδες αργότερα, όπως προκύπτει από δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, στο περιθώριο της συνεδρίασης του Ecofin.
«Η Κομισιόν είναι έτοιμη να δράσει άμεσα, σε περίπτωση που μια τράπεζα ζητήσει βοήθεια», δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο επίτροπος Ρεν.
Ωστόσο, φλέγοντα θέματα, όπως η επιβολή τραπεζικού φόρου, αλλά και η επιβολή φόρου στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές πήραν εισιτήριο να συζτηθούν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.


Διαδικασίες υπερβολικού ελλείμματος για Κύπρο, Δανία, Βουλγαρία, Φινλανδία

Ξεκίνησε σήμερα τις διαδικασίες υπερβολικού ελλείμματος σε βάρος άλλων τεσσάρων χωρών μελών της, η ΕΕ,  της Κύπρου, της Δανίας, της Φινλανδίας και της Βουλγαρίας, αυξάνοντας με αυτό τον τρόπο το συνολικό αριθμό των κρατών σε 24 από τις συνολικά 27. Αυτές οι τέσσερις χώρες προστίθενται στον κατάλογο των 20 χωρών σε βάρος των οποίων έχουν ήδη ξεκινήσει διαδικασίες υπερβολικού ελλείμματος.  Μόνο το Λουξεμβούργο στη ζώνη του ευρώ και η Σουηδία και η Εσθονία εκτός της ευρωζώνης, εξακολουθούν να διαφεύγουν των διαδικασιών αυτών. Οι διαδικασίες για υπερβολικό έλλειμμα έχουν στόχο χώρες που το δημοσιονομικό τους έλλειμμα υπερβαίνει το όριο του 3% του ΑΕΠ, που προβλέπεται από το ευρωπαϊκό σύμφωνο σταθερότητας. "Οι διαδικασίες ξεκίνησαν για τη Βουλγαρία, την Κύπρο, τη Δανία και τη Φινλανδία" στη διάρκεια συνόδου των υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες, δήλωσε ευρωπαϊκή πηγή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης