Τελευταία Νέα
Ελλάδα

H Τρόικα ανησυχεί... και ανησυχεί σοβαρά για το αποτέλεσμα των εκλογών – Η μόνη ενημέρωση την οποία ζητά να έχει είναι για τα «γκάλοπ» των δημοσκοπήσεων! Άκρα του τάφου σιωπή στο Γενικό Λογιστήριο από τα τεχνικά κλιμάκια!

H Τρόικα ανησυχεί... και ανησυχεί σοβαρά για το αποτέλεσμα των εκλογών – Η μόνη ενημέρωση την οποία ζητά να έχει είναι για τα «γκάλοπ» των δημοσκοπήσεων! Άκρα του τάφου σιωπή στο Γενικό Λογιστήριο από τα τεχνικά κλιμάκια!
Σε… αναμμένα κάρβουνα κάθεται η Τρόικα η οποία περιμένει πως και πως το βράδυ της 6ης Μαΐου για να μάθει τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ελλάδα.
Πηγές που πρόσκεινται στον υπουργό Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη αναφέρουν στο «bankingnews» ότι οι ξένοι το μόνο για το οποίο ζητούν να έχουν ενημέρωση το τελευταίο διάστημα είναι για τα «γκάλοπ» των δημοσκοπήσεων. Για το πιο κόμμα παίρνει «κεφάλι» στην πρόθεση ψήφου, τον αριθμό των κομμάτων που μπαίνουν στο ελληνικό κοινοβούλιο αλλά και άλλα «καυτά» προεκλογικά ντεσού.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και τα τεχνικά κλιμάκια που μέχρι πρότινος ζητούσαν επίμονα στοιχεία για την πορεία του προϋπολογισμού και των άλλων βασικών μεγεθών της οικονομίας, σταμάτησαν την τελευταία εβδομάδα την ασφυκτική πίεση προς τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών και του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους - δείγμα της ανησυχίας που έχει η Τρόικα για το μετεκλογικό τοπίο.
Σύμφωνα με τον υφιστάμενο προγραμματισμό οι ελεγκτές της Ε.Ε. και του ΔΝΤ πρόκειται να φτάσουν στην Αθήνα στο διάστημα μεταξύ 19 και 21 Μαΐου. Θα είναι ένα ταξίδι «αστραπή» των ξένων προκειμένου να γνωριστούν με το νέο οικονομικό επιτελείο. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει ο πρώτος έλεγχος στο πλαίσιο της νέας δανεικής σύμβασης για την πρόοδο της Ελλάδας στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.
Αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνει ότι η Τρόικα θα αναβάλλει το ταξίδι της στην Ελλάδα μόνο σε περίπτωση που υπάρξει μετεκλογική αβεβαιότητα στην Ελλάδα και η χώρα μας οδηγηθεί σε δεύτερο γύρο εκλογικής αναμέτρησης εφόσον δεν υπάρξει αυτοδυναμία ή εγκαταλειφθεί πλήρως το σενάριο μετεκλογικής συνεργασίας μεταξύ Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ.
Πρόκειται για ένα σενάριο το οποίο απεύχονται οι αξιωματούχοι σε Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον οι οποίοι θεωρούν ότι έχουν δώσει πολλά χρήματα στην Ελλάδα , είτε από το πρώτο πακέτο διάσωσης (σ.σ. έχει λάβει 73 δισ. ευρώ) είτε από το δεύτερο και θα πρέπει να φανεί συνεπής στις υποχρεώσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί.
Από την άλλη όμως σε περίπτωση που η αντιπροσωπεία της Ε.Ε. και του ΔΝΤ κρίνει κατά τον έλεγχο που θα διενεργήσει τον Ιούνιο ότι η Αθήνα δεν έχει εκπληρώσει αυτές τις υποχρεώσεις της τότε είναι πολύ πιθανόν να δοθεί εντολή για τη μη καταβολή των υπολοίπων ποσών του δανείου προς την χώρα μας.
Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα από το πρώτο δάνειο των 110 δις. ευρώ έχει ακόμη ένα ταμειακό υπόλοιπο 37 δις. ευρώ. Μέρος αυτών των χρημάτων που αντιστοιχούν σε ένα ποσό 6 δις. ευρώ διεκδικεί να αποσπάσει η Αθήνα για να μπορέσει να καλύψει τις εσωτερικές της υποχρεώσεις που έχει σε κατασκευαστικές και φαρμακευτικές εταιρίες, προμηθευτές του Δημοσίου κλπ.
Το ποσό από το πρώτο δάνειο αλλά και οι άλλες δόσεις από το δεύτερο των 130 δις. ευρώ τελούν υπό το νέο «τσεκ – απ» που θα έρθει να κάνει η Τρόικα και το οποίο θα εστιαστεί στα νέα μέτρα 7% του ΑΕΠ που θα πρέπει να έχουν προσδιοριστεί από τη νέα κυβέρνηση με σκοπό να περιληφθούν στο νέο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πρόγραμμα που θα εκτείνεται ως το 2016.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης