Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Θορυβημένη η Τρόικα από τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ελλάδα - Στον "αέρα" το νέο Μνημόνιο - Η «ατζέντα» με όλα τα ανοικτά ζητήματα που παραλαμβάνει η νέα κυβέρνηση (;) - Μείζον θέμα για το νέο οικονομικό επιτελείο τα ομόλογα ξένου δικαίου

Θορυβημένη η Τρόικα από τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ελλάδα - Στον
Προβληματισμένα είναι σε Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον τα ανώτερα στελέχη της Τρόικας με το χθεσινό αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα που θέτει σε κίνδυνο το νέο Μνημόνιο.
Η νέα πολυκομματική Βουλή και η πρόταση του Αντώνη  Σαμαρά  (σ.σ. ως πρόεδρος του πρώτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος) για αλλαγή των μέτρων του  Μνημονίου  το οποίο θα επιδιώξει να καταγγείλει από την πλευρά του ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ  Αλέξης Τσίπρας, έχουν θορυβήσει τους αξιωματούχους  της Ε.Ε. και του ΔΝΤ.
Η Τρόικα, η οποία από την πρώτη μέρα που κηρύχθηκαν οι εκλογές κάθονταν σε αναμμένα κάρβουνα  έρχεται  τώρα αντιμέτωπη με την μεγαλύτερη πολιτική της φοβία.
Το  τελευταίο πράγμα που θα ήθελαν οι ξένοι στην Αθήνα ήταν η εγκαθίδρυση ενός κλίματος πολιτικής αβεβαιότητας  στην χώρα μας που θα δημιουργούσε σοβαρό πρόβλημα στα κέντρα λήψης αποφάσεων για την εφαρμογή των σκληρών όρων του Μνημονίου.
Τι θα ήθελε; Αν όχι από τη Δευτέρα, το αργότερο μέχρι την Τρίτη η χώρα να έχει νέα κυβέρνηση για την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει υπογράψει η προηγούμενη κυβέρνηση.
Και όπως είπε λίγο πριν από την μάχη των εκλογών ο Φίλιππος Σαχινίδης  σε στενό του συνεργάτη το μέγεθος των ζητημάτων που παραμένουν σε εκκρεμότητα και τα οποία πρέπει να ρυθμιστούν είναι πάρα πολλά.
Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να επιλύσει άμεσα το θέμα της μη αποδοχής του PSI από μία μερίδα επενδυτών που δεν εντάχθηκαν στο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Το ύψος των ομολόγων αυτών μαζί με τα δάνεια των ΔΕΚΟ που έμειναν εκτός PSI ανέρχονται στα 6,4δις. ευρώ.
Πρόκειται για μια πάρα πολύ σημαντική απόφαση με σημαντικές  νομικές και πολιτικές επιπτώσεις και η οποία θα πρέπει να ληφθεί από τη νέα κυβέρνηση σε συνεργασία  με τους Ευρωπαίους εταίρους.
Αυτή θα πρέπει να ληφθεί άμεσα καθώς στις 15 Μαΐου λήγουν ομόλογα αξίας 450 εκατ. ευρώ που υπάγονται σε ξένο δίκαιο και δεν έχουν ενταχθεί στο PSI. Ακολουθεί στις 13 Σεπτεμβρίου η λήξη δανείου του ΟΣΕ ύψους 190 εκατ. ευρώ και στις 21 Δεκεμβρίου του 2012  θα πρέπει να καλυφθεί ένα ακόμη δάνειο του ίδιου Οργανισμού, ύψους 250 εκατ. ευρώ.
Παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο μίας  νέας πρότασης προς τους ομολογιούχους που δεν εντάχθηκαν  εθελοντικά στην αναδιάρθρωση του χρέους, η οποία θα προβλέπει «κούρεμα» των ομολόγων τους κατά 53,5%. Όσο δηλαδή και στο PSI, αλλά χωρίς να δίνονται τα πλεονεκτήματα του PSI.
Δηλαδή, τα ομόλογα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (EFSF), η ρήτρα ΑΕΠ στο ύψος του επιτοκίου και το δικαίωμα της ίσης μεταχείρισης στους όρους αποπληρωμής των νέων ομολόγων με εκείνους της αποπληρωμής των δανείων από τον επίσημο τομέα (Ευρωζώνης και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο).
Εφόσον βέβαια ολοκληρωθεί και το τελευταίο κομμάτι από το «πάζλ» του PSI, ο νέος υπουργός Οικονομικών θα πρέπει να ρυθμίσει το θέμα της αποζημίωσης των μικρο –ομολογιούχων  από τους οποίους  έχουν ασκηθεί δεκάδες προσφυγές στα δικαστήρια. Για την αναπλήρωση αυτών των απωλειών υπάρχει προεκλογική δέσμευση του Αντώνη Σαμαρά.
Οι όροι ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών αποτελεί το δεύτερο κεφαλαιώδες ζήτημα που παραμένει σε εκκρεμότητα  και το οποίο η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να συζητήσει με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την άμεση εκταμίευση των υπολοίπων 25 δισ.  ευρώ  που έχουν  ανάγκη τα πιστωτικά ιδρύματα. Όσο το ζήτημα αυτό παραμένει σε  εκκρεμότητα  δεν θα μπορεί το τραπεζικό σύστημα να αποκαταστήσει τη λειτουργία του και να χορηγεί ρευστότητα στην οικονομία.
Έχει προηγηθεί ένα μεταβατικό σχήμα χρηματοδότησης των τραπεζών, με τη μεταφορά 18 δισ. ευρώ από τα ομόλογα του EFSF-  ποσό που εξασφαλίζει  στις τέσσερις μεγάλες τράπεζες την ελάχιστη απαιτούμενη κεφαλαιακή επάρκεια. Να σημειωθεί ότι η Τρόικα έχει ζητήσει την επίσπευση των διαδικασιών ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών.
Ψηλά στην «ατζέντα» του νέου υπουργού Οικονομικών βρίσκεται και η  συμφωνία που έκανε με την Τρόικα η προηγούμενη κυβέρνηση για μέτρα 11,6 δις. ευρώ ή 5,5% του ΑΕΠ για την περίοδο 2013 – 2014. Αυτά επιμερίζονται σε 7 δις. ευρώ για το 2013 και 4 δις. ευρώ για το 2014.
Αυτό σημαίνει ότι η νέα κυβέρνηση θα αναγκαστεί από πολύ νωρίς να προχωρήσει στη λήψη πολύ σκληρών αποφάσεων για μην διακοπεί η χρηματοδότηση της Αθήνας από τον μηχανισμό της Τρόικας.
Επομένως οι προεκλογικές υποσχέσεις για αναπλήρωση των εισοδηματικών απωλειών που έταζαν προεκλογικά τα επιτελεία των δύο μεγάλων κομμάτων  από σήμερα κιόλας είναι πολύ πιθανόν να ακυρωθούν. Αντί για τέτοιου είδους παροχές η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να επαναπροσδιορίσει την πολιτική της και να συμπλεύσει με τις δεσμεύσεις του Μνημονίου.  
Έτσι στο βασικό «μενού» των πρώτων αποφάσεων του Ιουνίου που είναι υποχρεωμένη να λάβει περιλαμβάνονται: Απολύσεις εργαζομένων, κλείσιμο φορέων και πιθανότατα ΔΕΚΟ, μισθολογικές μειώσεις ( ειδικά μισθολόγια) , περικοπές στην παιδεία, «ψαλίδισμα» των λειτουργικών δαπανών, περαιτέρω μείωση των αμυντικών δαπανών, παρεμβάσεις στα οικονομικά των δήμων και νέες γενναίες περικοπές στην υγεία.
Τα 3,2 δισ. ευρώ αναμένεται να προέλθουν  από περικοπές των ειδικών μισθολογίων, το κλείσιμο και τις συγχωνεύσεις φορέων, καθώς και τις αποχωρήσεις περίπου 15.000 υπαλλήλων έως το τέλος του 2012. Τα 6,3 δισ. ευρώ θα αφορούν μέτρα μείωσης των κοινωνικών δαπανών και της φαρμακευτικής δαπάνης. Ενώ, ανοικτό είναι το ενδεχόμενο για νέες μειώσεις» στις συντάξεις. Επίσης, ποσό 2,1  δισ. ευρώ περίπου θα προέλθει από τις περικοπές κοινωνικών επιδομάτων.
Επίσης σημαντικά έσοδα αναμένουν στο υπουργείο Οικονομικών και από τις παρεμβάσεις που θα γίνουν σε φορολογικό πεδίο με την κατάρτιση του νέου Εθνικού φορολογικού Συστήματος. Το σχετικό νομοσχέδιο θα πρέπει να είναι έτοιμο έως το τέλος Ιουνίου.
Αυτό θα προβλέπει αλλαγές οι οποίες θα αφορούν τον Φόρο εισοδήματος Φυσικών και Νομικών Προσώπων την φορολογία Κεφαλαίου και τον ΦΠΑ. Μεταξύ των μέτρων  που εξετάζονται είναι η εξάλειψη όλων των φορολογικών εξαιρέσεων και ειδικών καθεστώτων φορολόγησης εισοδήματος και ΦΠΑ,  την ενοποίηση των φόρων στην ακίνητη περιουσία και αντικατάσταση από ένα μόνιμο Τέλος αλλά και κατάργηση των ευνοϊκών φορολογικών ρυθμίσεων κατά την  μεταβίβαση της περιουσίας. Θα περικοπούν κάθε είδους φοροαπαλλαγές που ισχύουν ,όπως για μεταβιβάσεις, γονικές παροχές, κληρονομιές και δωρεές ακινήτων.
Ανάμεσα σε αυτά είναι και η ανατροπή της κλίμακας της φορολογίας εισοδήματος που προβλέπει ότι τα 8 κλιμάκια που υπάρχουν σήμερα, μάλλον θα περιοριστούν στα 5. Παράλληλα, ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής θα «πέσει» στο 40% από 45% σήμερα, ενώ το αφορολόγητο θα παραμείνει στα 5.000 ευρώ.
Η Τρόικα αναμένει επίσης το σχέδιο για το κλείσιμο των 200 εφοριών μέσα στο 2012 αλλά και την απόφαση για την εφαρμογή μίας νέας  αύξησης έως τον Ιούνιο  στις αντικειμενικές αξίες για να ευθυγραμμιστούν σε μεγαλύτερο βαθμό προς τις τιμές της αγοράς.  Επίσης, έτοιμες θα πρέπει να είναι μέχρι τον Ιούνιο και δεκάδες άλλες δράσεις σε τομείς όπως είναι  των επενδύσεων, της απελευθέρωσης αγοράς  προϊόντων , της υγείας, των φαρμάκων, των κλειστών επαγγελμάτων  με την απελευθέρωση 30 νέων μέχρι τον Σεπτέμβριο
Σε πιο διαρθρωτικό επίπεδο μέσα στον Ιούνιο θα πρέπει να είναι έτοιμη η έκθεση με τις περικοπές δαπανών  που θα γίνουν το 2013 και το 2014 με στόχο την εξοικονόμηση δαπανών τουλάχιστον 6 δις. ευρώ δις ευρώ ή 3% του ΑΕΠ. Για τις περικοπές δαπανών το Υπουργείο Οικονομικών έχει ζητήσει την συνδρομή του ΚΕΠΕ.

Η «ατζέντα» με τις εκκρεμότητες της νέας κυβέρνησης


1.            Ολοκλήρωση PSI για τα ομόλογα ξένου δικαίου και δάνεια των ΔΕΚΟ ύψους 6,4 δις. ευρώ

2.            Επίσπευση των διαδικασιών ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών

3.            Εκταμίευση των υπολοίπων 25 δις. ευρώ για τις ανάγκες των τραπεζών

4.            Ρύθμιση  του θέματος  των μικρο –ομολογιούχων

5.            Κατάρτιση νέου Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Προγράμματος ( 2012 – 2016)

6.            Αποφάσεις για μέτρα 11,6 δις. ευρώ τη διετία 2013 - 2014

7.            Σχέδιο εξοικονόμησης δαπανών ύψους  6 δις. ευρώ με την συνδρομή του ΚΕΠΕ

8.            Νέο φορολογικό νομοσχέδιο

9.            Αύξηση αντικειμενικών τιμών ακινήτων

10.          Νέο κύμα απελευθέρωσης κλειστών επαγγελμάτων

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης