Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Στις 26 Ιουλίου ξεκινάει ο έλεγχος της τρόικα για την δεύτερη δόση

Στις 26 Ιουλίου ξεκινάει ο έλεγχος της τρόικα για την δεύτερη δόση
Στις 26 Ιουλίου ξεκινάει ο πρώτος ουσιαστικός έλεγχος της τρόικας για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης των 9 δις. ευρώ περίπου ενάμισι μήνα μετά.
Η πολυπληθής ομάδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ φθάνει στην Αθήνα στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας, όπου και θα παραμείνει μέχρι τις 6 Αυγούστου. Κατά την δυο εβδομάδων επίσκεψη της αναμένεται να κάνει φύλλο και φτερό τον προϋπολογισμό, προκειμένου να διαπιστώσει αν βαίνει καλώς ή όχι η πορεία του Προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.
Στη συνέχεια, και το αργότερο μέχρι τις 15 Αυγούστου αναμένεται η απόφαση του ΔΝΤ και θα ακολουθήσει η έκθεση αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Εκοφίν από τις Βρυξέλλες. Περί τα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου αναμένεται η εκταμίευση της δεύτερης δόσης των 9 δις. ευρώ του δανείου διευκρίνισε ο υπουργός εκφράζοντας και την ικανοποίησή του για τις θετικές δηλώσεις των κοινοτικών αξιωματούχων και συγκεκριμένα του προέδρου του Eurogroup κ. Γιουνκέρ ως προς την εφαρμογή του προγράμματος εξυγίανσης της ελληνικής οικονομίας. Η τρίτη δόση, επίσης 9 δις. ευρώ θα ζητηθεί το Δεκέμβριο. Συνολικά, προβλέπεται ότι το 2010 θα εκταμιευθούν υπό τη μορφή δανείων 38 δις. ευρώ συμπεριλαμβανομένων και των 20 δις. ευρώ που έχουν ήδη δοθεί στην Ελλάδα.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου διατύπωσε και τις επιφυλάξεις της Ελλάδας αναφορικά με την πρόταση της Κομισιόν για πάγωμα των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων σε περιπτώσεις χωρών λέγοντας "Θέλουμε οποιεσδήποτε προτάσεις σε αυτή την κατεύθυνση να έχουν ορισμένα χαρακτηριστικά: να είναι ισορροπημένες, να μπορούν να έχουν εφαρμογή χωρίς διάκριση σε όλα τα κράτη-μέλη και όχι σε ορισμένα κράτη-μέλη". Η ομάδα δράσης της οποίας προεδρεύει ο Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ προτείνει κυρώσεις, που αφορούν στην παρακράτηση των αγροτικών επιδοτήσεων και στην αναστολή των χρηματοδοτήσεων του Ταμείου Συνοχής, με στόχο την ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας.
Ερωτηθείς για τη γερμανική πρόταση περί ελεγχόμενης πτώχευσης (δυνατότητα έξωσης μίας χώρας από την ευρωζώνη σε περίπτωση συνεχούς μη συμμόρφωσης με τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας δήλωσε ότι δεν είναι επικίνδυνη για την Ελλάδα, εφόσον η χώρα κάνει αυτά που πρέπει να κάνει και ακολουθεί το Πρόγραμμα στο οποίο δεσμεύτηκε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης