Τελευταία Νέα
Ελλάδα

«Στεγνώνουν» και από το ΦΠΑ οι ελληνικές επιχειρήσεις – Το ΥΠΟΙΚ «παγώνει» τις διαδικασίες για την ταχεία επιστροφή του Φόρου – «Βουτιά» 10% στα δημόσια έσοδα τον Απρίλιο

«Στεγνώνουν» και από το ΦΠΑ οι ελληνικές επιχειρήσεις – Το ΥΠΟΙΚ «παγώνει» τις διαδικασίες για την ταχεία επιστροφή του Φόρου – «Βουτιά» 10% στα δημόσια έσοδα τον Απρίλιο
Σοβαρά προβλήματα ρευστότητας αναμένεται να δημιουργήσει σε χιλιάδες επιχειρήσεις χθεσινή απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, με την οποία «παγώνουν» οι διαδικασίες για την ταχεία επιστροφή του ΦΠΑ.
Ενώ προεκλογικά ο Παντελής Οικονόμου είχε εξαγγείλει την άμεση επιστροφή του φόρου - δημιουργώντας έτσι αίσθημα ανακούφισης στον επιχειρηματικό κλάδο -  χθεσινή εγκύκλιος, η οποία εστάλη σε όλες τις εφορίες, «φρενάρει» την δέσμευση του αναπληρωτή υπουργού.   
Σε λιτό ύφος, η εγκύκλιος αναφέρει ότι για την υλοποίηση της απόφασης, ταχείας επιστροφής ΦΠΑ απαιτούνται συγκεκριμένες ενέργειες της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων καθώς και η έκδοση νέας υπουργικής απόφασης.
Έως ότου εκδοθεί η νέα υπουργική απόφαση οι επιστροφές ΦΠΑ θα γίνονται με βάση την προηγούμενη διαδικασία.
Με άλλα λόγια, μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο σε πολικό πεδίο και το οποίο μετά το αποτέλεσμα των εκλογών παραμένει ρευστό και μέχρι ότου σχηματιστεί νέα κυβέρνηση η επιστροφή του ΦΠΑ θα γίνεται με το παλιό καθεστώς, το οποίο προβλέπει:
·         Για πιστωτικά υπόλοιπα ΦΠΑ μέχρι του ποσού των 30.000 ευρώ να δίνονται χωρίς έλεγχο
·         Για ποσά ΦΠΑ άνω των 30.000 ευρώ να προηγείται προσωρινός ή τακτικός φορολογικός έλεγχος
Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο χρονοβόρο σύστημα το οποίο είχε οδηγήσει σε τραγικές καθυστερήσεις επιστροφής του φόρου σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που έφθαναν μέχρι και τα 2 χρόνια.
Ακολούθησε συνάντηση του Παντελή Οικονόμου με τις εξαγωγικές επιχειρήσεις που πλήττονταν ιδιαίτερα από την αυτή την διαδικασία και στην οποία καταγράφηκε  ότι συσσωρευμένες  οφειλές ΦΠΑ που καλούνταν να επιστρέψει  άμεσα το  Δημόσιο ήταν πολύ μεγαλύτερες από το ποσό των 3 δισ. ευρώ.
Εάν στο ποσό αυτό συνυπολογιστούν και τα χρέη των 6 δις. ευρώ που οφείλει το κράτος, σε κατασκευαστικές, φαρμακευτικές και άλλες εταιρίες οι οποίες συνεργάζονται με το Δημόσιο, τότε τα κεφάλαια κίνησης που στερείται η επιχειρηματική κοινότητα ξεπερνούσαν τα 9 δις. ευρώ!
Πρόκειται για ένα ποσό το οποίο εάν δινόταν εφάπαξ θα «ζέσταινε» την τσέπη των επιχειρηματιών,  θα αποκτούσε ρευστότητα η αγορά, θα αποκτούσε ώθηση η οικονομία και θα έμπαιναν τα πρώτα θεμέλια της ανάπτυξης.
Η ελληνική αγορά έχει ανάγκη από τέτοιου είδους ενέσεις ρευστότητας  αφού το περιβάλλον της οικονομίας προέρχεται ήδη από ένα καταστροφικό τελευταίο τρίμηνο του 2011 που η υποχώρηση του ΑΕΠ έφθασε στο 7% ακινητοποιώντας έτσι και την τελευταία ικμάδα παραγωγικής δραστηριότητας στην χώρα μας.
Η Ελλάδα έχει να δει θετικό πρόσημο στον ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ της από το δεύτερο τρίμηνο του 2008 και όπως φαίνεται ούτε το 2013 θα μπορέσει να συμβεί κάτι τέτοιο αφού το ΔΝΤ και η ΕΕ τοποθετεί τον πήχη ανάπτυξης από το 2014.
Το 2012 πάντως η κάμψη που θα σημειώσει το ΑΕΠ, εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 5%.
Για τα ελληνικά νοικοκυριά βαθύτερη ύφεση σημαίνει μεγαλύτερη ανεργία και μικρότεροι μισθοί προκειμένου να καλυφθεί η απώλεια των φορολογικών εσόδων και οι μεγαλύτερες δαπάνες για τον προϋπολογισμό που συνεπάγονται από μία τέτοια περίπτωση. Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, "βουτιά" 10% σε σχέση με τον περσινό μήνα σημείωσαν τα δημόσια έσοδα τον Απρίλιο με την μεγαλύτερη πτώση να καταγράφεται στις εισπράξεις από τον ΦΠΑ οι οποίες υποχώρησαν κατά 13,5%.
Πέραν της φοροδιαφυγής, παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών συνδυάζουν την υποχώρηση των εσόδων με την ύφεση και με το νέο «κύμα» λουκέτων στην αγορά.
Τα πρώτα στοιχεία με την πορεία των εισπράξεων δείχνουν ότι τον περασμένο μήνα τα καθαρά έσοδα ήταν μειωμένα κατά 10,2% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2011.
Τα έσοδα από ΦΠΑ των Δ.Ο.Υ. μειώθηκαν κατά 13,5% και των Τελωνείων κατά 12%. Τα συνολικά έσοδα προ επιστροφών φόρων είναι μειωμένα κατά 13,4%.
Η προεκλογική πρόταση Παντελή Οικονόμου για τις επιστροφές ΦΠΑ:
·         Επιστροφές ΦΠΑ μέχρι του ποσού των 30.000 ευρώ γίνονται χωρίς έλεγχο.
·         Για ποσά πιστωτικού ΦΠΑ από 30.000 έως 100.000 ευρώ να γίνεται δειγματοληπτικός έλεγχος.
·         Επιστροφές ΦΠΑ άνω των 100.000 ευρώ, να γίνονται μόνο μετά από μετά από φορολογικό έλεγχο.


Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης