Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Στα 8,4 δις. ευρώ τα έσοδα από το ΦΠΑ στο α’ εξάμηνο - Τι σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών

Στα 8,4 δις. ευρώ τα έσοδα από το ΦΠΑ στο α’ εξάμηνο - Τι σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών
Αγκομαχούν τα έσοδα από το ΦΠΑ, καθώς στο πρώτο εξάμηνο του έτους ανήλθαν στα 8,4 δις. ευρώ έναντι στόχου 8,7 δις. ευρώ.
Η πορεία των εσόδων από το ΦΠΑ προβληματίζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, το οποίο αναμένει σημαντική βελτίωση από τον τρέχοντα μήνα και δίνει εντολές εξόρμησης των φοροελεγκτικών μηχανισμών προς πάσα κατεύθυνση.

Η αύξηση του ΦΠΑ στο 23% από 21% τον Ιούλιο δημιουργεί προσδοκίες στους επιτελείς της οδού Νίκης –αν και φοβούνται ενδεχόμενη μείωση της κατανάλωσης.
Πάντως, το αρνητικό κλίμα του πρώτου τριμήνου έχει αναστραφεί και από τη μείωση του 9,1% τον Ιανουάριο, τον Ιούνιο σημειώθηκε αύξηση 1,5%, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου κατά την ενημέρωση των Επιτροπών της Βουλής για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού και του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής. Σύμφωνα με πληροφορίες, σωρευτικά στο πρώτο εξάμηνο τα παραγόμενα έσοδα ΦΠΑ φθάνουν στα 6,4 δις. ευρώ και είναι πολύ υψηλότερα κατά 5,5 δις. ευρώ έναντι των μόλις 900 εκατ. ευρώ πέρυσι.
Η βελτίωση των εσόδων από ΦΠΑ, καθώς και από τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης καυσίμων, ποτών και τσιγάρων, η απόδοση της επέκτασης
του λογιστικού προσδιορισμού και η είσπραξη του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων και του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας που έχουν καθυστερήσει αναμένεται να ενισχύσουν τα έσοδα κατά 2 δις. ευρώ στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. Διάστημα, κατά το οποίο προσβλέπουν σε περαιτέρω εξοικονόμηση δαπανών κατά 4,15 δις. ευρώ από την κατάργηση των επιδομάτων Χριστουγέννων και αδείας σε δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους, τη μείωση της ενδιάμεσης κατανάλωσης, τη μείωση του ΠΔΕ και την εισφορά ΛΑΦΚΑ.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός το Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής προβλέπει καθαρά έσοδα 24.149 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο, δηλαδή υπολείπονται κατά 353 εκατ. ευρώ, καθώς έχουν κλείσει στα 23.976 εκατ. Το βάρος έπεσε στις δαπάνες που μειώθηκαν 4,08 δις. ευρώ παραπάνω στα 30.129 εκατ. με στόχο 34.208 εκατ. ευρώ. Το έλλειμμα δε υπερκεράστηκε κατά 3,75 δις. ευρώ καθώς περιορίστηκε στα 9.645 εκατ. με στόχο 13.397 εκατ. ευρώ.

news@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης