Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Βαθύτερη ύφεση προβλέπει για το 2012 το αναθεωρημένο Μεσοπρόθεσμο – Θα αγγίξει το 5,3% - Στο 0,3% η κάμψη του ΑΕΠ το 2013 – Η Ελλάδα έχει να "δει" θετικό πρόσημο στον ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ από το β' τρίμηνο του 2008

Βαθύτερη ύφεση προβλέπει για το 2012 το αναθεωρημένο Μεσοπρόθεσμο –  Θα αγγίξει το 5,3% - Στο 0,3% η κάμψη του ΑΕΠ το 2013 – Η Ελλάδα έχει να
Σε μεγαλύτερη ύφεση οδηγεί τη χώρα το δεύτερο Μνημόνιο, αφού τα μέτρα λιτότητας που ελήφθησαν στις αρχές του έτους είχαν σαν αποτέλεσμα η ελληνική οικονομία να συρρικνωθεί κατά 6,2% στο πρώτο τρίμηνο του 2012.
Το εντυπωσιακό αυτό ποσοστό κάμψης του ελληνικού ΑΕΠ έχει εντείνει τις ανησυχίες στα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών ότι η ύφεση θα είναι το ίδιο έντονη όπως και το 2011.
Ήδη στο νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠ∆Σ) που έχουν ξεκινήσει να καταρτίζουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους προβλέπει  μεγαλύτερη πτώση του ΑΕΠ για φέτος. Αυτή θα ξεπεράσει το 5% και εφόσον δεν υπάρξουν αναπτυξιακά μέτρα από τη νέα κυβέρνηση θα φθάσει στο 5,2% με 5,3%.
Πρόκειται για την χειρότερη πρόβλεψη που έχει γίνει μέχρι τώρα αναφορικά με το φετινό μέγεθος της ύφεσης στην χώρα μας. Η αμέσως κοντινότερη είναι αυτή του ΙΟΒΕ με τον Γενικό Διευθυντή του Ιδρύματος Γιάννη Στουρνάρα να την τοποθετεί στο 5%.
Η Τρόικα από την πλευρά της, στις εκθέσεις για την ελληνική οικονομία που εξέδωσαν  πρόσφατα Ε.Ε. και ΔΝΤ κάνουν λόγο για ύφεση 4,7% το 2012 με σημαντικό όμως τον κίνδυνο επιδείνωσης.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το περιβάλλον της οικονομίας προέρχεται ήδη από ένα καταστροφικό τελευταίο τρίμηνο του 2011 που η υποχώρηση του ΑΕΠ έφθασε στο 7% ακινητοποιώντας έτσι και την τελευταία ικμάδα παραγωγικής δραστηριότητας στην χώρα μας.
Η Ελλάδα έχει να δει θετικό πρόσημο στον ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ της από το δεύτερο τρίμηνο του 2008 και όπως φαίνεται ούτε το 2013, αφού το αναθεωρημένο Μεσοπρόθεσμο προβλέπει ύφεση 0,3% για το 2013.
Δεν αποκλείεται ωστόσο η ύφεση του χρόνου να είναι πολύ μεγαλύτερη αφού στο υπουργείο Οικονομικών δεν μπορούν να προσδιορίσουν την επίπτωση που θα έχουν στον ρυθμό επιβράδυνσης της ελληνικής οικονομίας τα μέτρα των 11,6 δις. ευρώ ή 5,5% του ΑΕΠ που έχει ζητήσει η Τρόικα για την διετία 2013 – 2014.  Και τα οποία επιμερίζονται σε 7 δις. ευρώ για το 2013 και 4 δις. ευρώ για το 2014.
Για τα ελληνικά νοικοκυριά βαθύτερη ύφεση σημαίνει μεγαλύτερη ανεργία και μικρότεροι μισθοί προκειμένου να καλυφθεί η απώλεια των φορολογικών εσόδων και οι μεγαλύτερες δαπάνες για τον προϋπολογισμό που συνεπάγονται από μία τέτοια περίπτωση.   
Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών θεωρούν σχεδόν σίγουρο ότι οι εκπρόσωποι της Τρόικας θα θέσουν θέμα νέων συμπληρωματικών μέτρων για το 2012 για να διασφαλιστούν οι στόχοι του  δεύτερου Μνημονίου και να περιοριστούν οι αποκλίσεις εσόδων στον φετινό προϋπολογισμό.
Η τεχνική αντιπροσωπεία της Τρόικας από τις προβολές που έχει κάνει στα έσοδα εκτιμά ότι ο προϋπολογισμός θα παρουσιάσει  στο τέλος του χρόνου υστέρηση τουλάχιστον 2 δις. ευρώ στις εισπράξεις, στέλνοντας έτσι πολύ νωρίς  προειδοποιητικά μηνύματα για πρόσθετα μέτρα στους επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών.
Έτσι στα μέτρα των 11,6 δις. ευρώ θα πρέπει να προστεθούν και οι  απώλειες εσόδων από την ύφεση κάτι που σημαίνει ότι οι παρεμβάσεις που θα προβλέπει τελικά το αναθεωρημένο Μεσοπρόθεσμο για την επόμενη διετία θα είναι πολύ μεγαλύτερες.
Η προηγούμενη κυβέρνηση έχει ήδη δεσμευθεί για ένα πρώτο «μενού» μέτρων το οποίο δεν αποκλείεται να διευρυνθεί με τον ερχομό της Τρόικας.
Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου είχε συμφωνήσει για : νέες απολύσεις εργαζομένων, κλείσιμο φορέων και πιθανότατα ΔΕΚΟ,  νέες μισθολογικές μειώσεις ( ειδικά μισθολόγια), περικοπές στην παιδεία, περαιτέρω μείωση των αμυντικών δαπανών, παρεμβάσεις στα οικονομικά των δήμων , νέες περικοπές στην υγεία και αλλαγές   στον φόρο εισοδήματος Φυσικών και Νομικών Προσώπων αλλά και στην φορολογία Κεφαλαίου.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης