Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Παπακωνσταντίνου: Αξιολογούμε τις προσφορές στις τράπεζες με διαφάνεια – Νανόπουλος: Στον χρόνο τους οι συγχωνεύσεις

 Παπακωνσταντίνου: Αξιολογούμε τις προσφορές στις τράπεζες με διαφάνεια – Νανόπουλος: Στον χρόνο τους οι συγχωνεύσεις
(upd4)Έχουμε προτρέψει τις τράπεζες να προχωρήσουν σε κινήσεις αναδιάρθρωσης του κλάδου τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Γ Παπακωνσταντίνου στο πλαίσιο εκδήλωσης της Eurobank για την οικονομία.
Πρόσφατα το δημόσιο δέχθηκε οικονομική προσφορά για την ΑΤΕ και το ΤΤ από την τράπεζα Πειραιώς και την πρόταση αυτή το ελληνικό δημόσιο την εξετάζει με την δέουσα προσοχή με στόχο την διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος αλλά και την βιωσιμότητα των τραπεζών που ελέγχει το ελληνικό δημόσιο.
Η διαδικασία θα είναι απόλυτα διαφανής τόνισε εμφατικά ο υπουργός οικονομικών
Από την πλευρά του ο Ν Νανόπουλος διευθύνων σύμβουλος της Eurobank τόνισε αναφερόμενος στα deals, τις συγχωνεύσεις και τις εξαγορές ότι οι ελληνικές θα προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση τον κατάλληλο αναλαμβάνοντας η κάθε μια τις δικές τις ευθύνες.
Στο πλαίσιο της παρουσίασης που πραγματοποίησε η Eurobank με θέμα η ελληνική οικονομία και το πρόγραμμα σταθερότητας ο υπουργός οικονομικών Γ Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε στις προκλήσεις της οικονομίας και στο έργο που έχει παραχθεί.
Αρχίζουμε και βλέπουμε φως στο βάθος του τούνελ δήλωσε χαρακτηριστικά όταν πριν μήνες η χώρα βρισκόταν στο χείλος του γκρεμού και έφθασε στο σημείο μηδέν καθώς η χώρα όδευε σε default.
Η κοινωνία έχει υποστεί πολύ σκληρά μέτρα αναγνώρισε ο Γ Παπακωνσταντίνου αλλά αυτά τα μέτρα ήταν απαραίτητα ώστε η χώρα να ανακτήσει την χαμένη της εμπιστοσύνη.
Το τελευταίο διάστημα μια μεγάλη αλλαγή συντελείται οι ξένοι που έως πρότινος εκτιμούσαν τα χειρότερα για την Ελλάδα και την οικονομία αρχίζουν και αντιμετωπίζουν τα πράγματα πιο ψύχραιμα αναγνωρίζοντας ότι η χώρα μπορεί να ανταπεξέλθει.
Η Ελλάδα θα λάβει πρωτοβουλίες ώστε να αντιμετωπίσει όλες τις προκλήσεις και να κερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών τόνισε μεταξύ των άλλων ο Γ Παπακωνσταντίνου.
Θα υπάρξει ένα ευρύ φάσμα αποκρατικοποιήσεων όχι με εισπρακτικά κριτήρια.
Αναφερόμενος στις τράπεζες τόνισε θα αποδειχθεί μέσα από τα tests προσημείωσης ότι οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να τα καταφέρουν. Τα τεστ κοπώσεως οι ελληνικές τράπεζες τα περνούν επισήμανε ο υπουργός οικονομικών.
Ο Ν Νανόπουλος διευθύνων σύμβουλος της Eurobank τόνισε ότι ο εκσυγχρονισμός μιας νοσούσης οικονομίας χρειάζεται χρόνο και επιμονή.
Στο πλαίσιο πρωτοβουλίας που έχει αναλάβει η Eurobank στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για τις προοπτικές της οικονομίας και των τραπεζών στις μελέτες που έχει εκπονήσει έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι παρά τις έντονες αμφισβητήσεις και το κλίμα κινδυνολογίας, που καλλιεργήθηκε το εγχείρημα των διαρθρωτικών αλλαγών είναι εφικτό να αποδώσει τα αναμενόμενα.
Αν η χώρα κερδίσει την εμπιστοσύνη σε βάθος χρόνου θα επιτρέψουν και στην Ελλάδα αλλά και στις τράπεζες να ξαναβγούν στις διεθνείς χρηματαγορές.
Από την πλευρά του ο Αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank κ Ν Καραμούζης επισήμανε ότι η έξοδος από την τρέχουσα κρίση δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την αναγέννηση των ιδιωτικών ξένων και εγχώριων επενδύσεων. Η Ελλάδα χρειάζεται ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο ενώ πρέπει να δείξουμε εμπιστοσύνη στην χώρας μας.

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία του κ. Νανόπουλου:
Θα ήθελα να ξεκινήσω τη σημερινή σύντομη παρέμβασή μου με τη διαπίστωση – με την οποία πιστεύω ότι θα συμφωνήσουν οι περισσότεροι μέσα σε αυτήν την αίθουσα – ότι τους τελευταίους μήνες έχει πραγματοποιηθεί στη χώρα μας μια κοσμογονία αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που πριν ένα εξάμηνο φαίνονταν αδιανόητες.  Έτσι, από το χείλος του γκρεμού που βρισκόμασταν στην αρχή του χρόνου, σήμερα, ύστερα από την υπογραφή του Μνημονίου και την ένταξή μας στο Μηχανισμό Στήριξης των €110 δισ. είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση.  Παράλληλα, τα πρώτα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής αρχίζουν να αποδίδουν συνολικά, παρά την υστέρηση στην είσπραξη του ΦΠΑ, ενώ ολοκληρώνονται σταδιακά μεταρρυθμίσεις τεράστιας εμβέλειας όπως στο ασφαλιστικό και στην αγορά εργασίας.  Και γι’ αυτό αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους τους εμπλεκόμενους και κυρίως σε σας και το επιτελείο σας Κύριε Υπουργέ.  Και για πρώτη φορά μετά από μήνες αμφισβητήσεων και διασυρμού διαβάζουμε θετικά ακόμα και κολακευτικά σχόλια και αναλύσεις στα διεθνή μέσα ενημέρωσης.
Παρά τα όποια θετικά βήματα, καλό θα είναι να παραμείνουμε προσγειωμένοι στην εξαιρετικά δύσκολη πραγματικότητα.  Αυτό που διασφάλισε η χώρα μας είναι ένα πλαίσιο ασφάλειας, ένα δίχτυ προστασίας, που μας δίνει το αναγκαίο χρονικό περιθώριο ώστε να απεμπλακούμε από τις πιέσεις των αγορών και να εργαστούμε σκληρά και με σχέδιο για να σταθεροποιήσουμε την οικονομία μας και να την βάλουμε ξανά σε μια νέα, βιώσιμη αναπτυξιακή τροχιά.
Όμως έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε για να επιτύχουμε τους στόχους μας, και θα πρέπει να ενεργήσουμε χωρίς καθυστερήσεις, παρεκκλίσεις ή παλινωδίες.  Ο μετασχηματισμός και ο εκσυγχρονισμός μιας νοσούσης οικονομίας χρειάζονται χρόνο και επιμονή.  Το ίδιο χρειάζεται και η καταπολέμηση των στρεβλώσεων και των παρωχημένων αντιλήψεων.  
Και αυτήν τη στιγμή, εκτός από τα κατάλληλα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, είναι απαραίτητο να υλοποιήσουμε σημαντικές ως και ανατρεπτικές παρεμβάσεις στη λειτουργία του Δημόσιου Τομέα, οι οποίες στην ουσία ανταποκρίνονται στις δεσμεύσεις μας που περιέχονται στο Μνημόνιο.  Και αυτές οι παρεμβάσεις και αλλαγές αφορούν σε ένα ευρύτατο φάσμα τομέων, από την ενεργοποίηση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, την εκλογίκευση της διαδικασίας προμηθειών και τον εξορθολογισμό στη λειτουργία των ΔΕΚΟ και των ΟΤΑ, μέχρι την πιο σύγχρονη και αποτελεσματική λειτουργία όλων των δημόσιων υπηρεσιών.
Η Τράπεζά μας, από την υπογραφή του Μνημονίου και την ένταξη της χώρας μας στο Μηχανισμό Στήριξης, έχει προβεί σε μια σειρά εσωτερικών αναλύσεων και αξιολογήσεων των δυνατοτήτων της οικονομίας μας. Το βασικό συμπέρασμά μας είναι ότι παρά τις έντονες διεθνείς αμφισβητήσεις και το κλίμα κινδυνολογίας που καλλιεργήθηκε, το εγχείρημα της δημοσιονομικής προσαρμογής και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων είναι εφικτό και μπορεί να αποδώσει το αναμενόμενο αποτέλεσμα – ακόμα και πέραν του αρχικού σχεδιασμού.
Τις αναλύσεις και εκτιμήσεις μας, που περιέχονται στις μελέτες που θα είναι διαθέσιμες για όλους, παρουσιάσαμε με μεθοδικότητα προς διεθνείς τράπεζες και θεσμικούς παράγοντες αλλά και σε συναντήσεις με πελάτες μας.  Διαπίστωσή μας είναι ότι υπάρχει μια σημαντική πιθανότητα ενός «ευνοϊκού σεναρίου» για έξοδο από την κρίση, το οποίο και υποστηρίζουμε.
Όπως προκύπτει από τις αναλύσεις μας, οι λόγοι που δικαιολογούν αισιοδοξία, όσον αφορά στην επίτευξη των στόχων είναι αρκετοί.  Πρώτον, ο σχεδιασμός της δημοσιονομικής προσαρμογής είναι εμπροσθοβαρής και περιέχει αυτό που θα λέγαμε «μαξιλάρια». Δηλαδή προβλέπει ότι η μείωση του ελλείμματος θα είναι μεγαλύτερη από ότι προβλέπουν οι δεσμεύσεις μας, υποθέτοντας βέβαια ότι ενδεχομένως να υπάρξουν αρνητικές αποκλίσεις.  Δεύτερον, με το νέο φορολογικό νόμο που ενισχύει τα αντικειμενικά κριτήρια, δίνονται σημαντικές δυνατότητες για τη μείωση της φοροδιαφυγής και την αύξηση των εσόδων.  
Έτσι, αναδεικνύεται το πραγματικό μέγεθος του ΑΕΠ της χώρας, και βελτιώνεται ο λόγος του δημόσιου χρέους προς ΑΕΠ.  Τρίτον, με δεδομένη τη σπατάλη και τη κακοδιαχείριση στο δημόσιο τομέα, υπάρχουν σημαντικά περιθώρια εξοικονόμησης δαπανών στον τομέα της υγείας, στις ΔΕΚΟ και στους ΟΤΑ. Τέταρτον, η βελτίωση στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας σε συνδυασμό με την ευνοϊκότερη διεθνή συγκυρία, αλλά και το γεγονός ότι η αρνητική επίπτωση στις καταναλωτικές δαπάνες αφορά περισσότερο στις εισαγωγές, και όχι τόσο στην εγχώρια παραγωγή, σημαίνουν ότι η ύφεση ίσως να είναι λιγότερο οδυνηρή από ότι είχε αρχικά προβλεφθεί.  Πέμπτον, οι ιδιωτικοποιήσεις και τα σχήματα παραχώρησης, εφ’ όσον υιοθετηθούν αξιοποιώντας τα περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου, είναι σε θέση να δώσουν περαιτέρω ώθηση στη δημοσιονομική εξυγίανση.  Όλες αυτές οι εκτιμήσεις επιβεβαιώνονται κατ’ αρχήν από τα θετικά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου, που πρόσφατα ανακοινώθηκαν και ελέγχθηκαν από την «τρόικα».
Ήρθε λοιπόν η ώρα Κύριε Υπουργέ, να χτίσουμε πάνω σ’ αυτές τις πρώτες θετικές επιδόσεις και να στρέψουμε το ενδιαφέρον και τις ενέργειές μας στην υπόθεση της ανάπτυξης.  Μιας ανάπτυξης που θα μας βγάλει από την κρίση και θα δώσει προοπτική και όραμα στους έλληνες πολίτες.  Μιας ανάπτυξης θεμελιωμένης σε διαφορετικό πρότυπο από ότι στο παρελθόν, με γνώμονα την εξωστρέφεια, την ποιότητα, την αξιοποίηση των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων της χώρας μας και την διεύρυνση της παραγωγικής μας βάσης, και με πρωταγωνιστή έναν ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα, σύγχρονο και δυναμικό.  
Βασική προϋπόθεση είναι η εδραίωση ενός θετικού επενδυτικού και αναπτυξιακού κλίματος σε συνδυασμό με τη σταθεροποίηση της οικονομίας και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις προοπτικές αλλά και στην αξιοπιστία της.  Γι’ αυτό και δεν θα πρέπει να παρασυρόμαστε από ανυπόστατες φήμες ή από υποκειμενικές απόψεις και ατεκμηρίωτες αναλύσεις, που συχνά παρακινούνται από σκοπιμότητες, υποτιμώντας τις επίσημες φωνές ή τις όποιες θετικές εξελίξεις.  Η αξιοπιστία και η εμπιστοσύνη, εφόσον εμπεδωθούν  θα επιτρέψουν σε βάθος χρόνου στη χώρα μας, αλλά και στο τραπεζικό μας σύστημα, να επιστρέψουν στις διεθνείς αγορές, αποκαθιστώντας τη ρευστότητα στην οικονομία μας, και ενισχύοντας τις αναπτυξιακές της δυνατότητες.  Για όλα αυτά χρειάζεται μεν χρόνος, αλλά πρωτίστως χρειάζεται συνέπεια μεταξύ έργων, και λόγων, όπως αυτή αποτυπώθηκε το τελευταίο χρονικό διάστημα.  
Παράλληλα, είναι απαραίτητο να ανατρέψουμε όλους τους παράγοντες που αποτελούν τροχοπέδη στην αναπτυξιακή διαδικασία όπως η γραφειοκρατία, η πολυπλοκότητα, ή ο έντονα παρεμβατικός χαρακτήρας του κρατικού μηχανισμού, που ελέγχει και προσδιορίζει τα πάντα.  
Μιλάμε συχνά για κίνητρα που είναι αναγκαία για την ανάπτυξη, όταν είναι αποδεδειγμένο με βάση τη διεθνή εμπειρία ότι το μεγαλύτερο κίνητρο για επενδύσεις και οικονομική δραστηριότητα είναι οι χαμηλοί και σταθεροί φορολογικοί συντελεστές, σε ένα θεσμικό πλαίσιο χωρίς εκπλήξεις και ανατροπές.  Κυρίως δε, όταν όλες οι χώρες στην ευρύτερη περιφέρειά μας έχουν υιοθετήσει εξαιρετικά ευνοϊκά φορολογικά καθεστώτα.
Το ζητούμενο είναι το πώς τοποθετείται η χώρα μας στο διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον προσέλκυσης επενδύσεων.  Πώς θα αξιοποιήσει τα στρατηγικά της πλεονεκτήματα και τις προνομιακές της σχέσεις;  Πώς θα αναδείξει την ελκυστικότητα του νέου σταθερότερου περιβάλλοντος που διαμορφώνεται για την οικονομία μας;  Πώς ανακόπτεται παράλληλα η τάση για μεταφορά εγχώριας δραστηριότητας σε γειτονικές χώρες; Πώς προσελκύονται διεθνή επενδυτικά κεφάλαια, αλλά και ελληνικά επιχειρηματικά κεφάλαια που το τελευταίο εξάμηνο  εγκατέλειψαν τη χώρα, και πώς διοχετεύονται σε παραγωγικές δραστηριότητες;  Πώς αξιοποιούνται αποτελεσματικά οι πόροι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα διαρθρωτικά της ταμεία και πως απεγκλωβίζονται και ενεργοποιούνται υφιστάμενες επενδυτικές προτάσεις που έχουν εμπλακεί στα γρανάζια των εγκριτικών διαδικασιών;  Τέλος, όπως κινητοποιείται και ο Έλληνας μικροεπενδυτής ή μικρομεσαίος επιχειρηματίας που θα πιστέψει ξανά στις δυνατότητες της οικονομίας μας.
Βούληση υπάρχει καθώς και ένας επιχειρηματικός κόσμος, έτοιμος να αναλάβει πρωτοβουλίες όπως και τις ευθύνες που του αναλογούν. Παράλληλα και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει αποδείξει ότι είναι ικανό και πρόθυμο να στηρίξει την αναπτυξιακή αυτή προσπάθεια.  Εξάλλου, από την φύση του το τραπεζικό σύστημα δεν μπορεί να ευημερήσει αν η οικονομία στην οποία λειτουργεί δεν αναπτύσσεται.  Και δείγμα της ευρωστίας του είναι ότι ξεπέρασε χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα τις συνέπειες της διεθνούς χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κρίσης, παραμένοντας σταθερό και προσηλωμένο στην εξυπηρέτηση των πελατών του, ανταποκρινόμενο με ευθύνη στις απαιτήσεις της συγκυρίας.  Όσον αφορά στις όποιες στρατηγικές αποφάσεις καλούνται να λάβουν οι ελληνικές τράπεζες, είμαι βέβαιος ότι θα το πράξουν τον κατάλληλο χρόνο αναλαμβάνοντας η καθεμία τις δικές της ευθύνες, τόσο απέναντι στο εσωτερικό τους κοινό, όσο και απέναντι στην οικονομία και κοινωνία ευρύτερα. Σε κάθε περίπτωση, το ζητούμενο είναι, η ευρωστία και η περαιτέρω βελτίωση της αποτελεσματικότητας  του συστήματος, καθώς και η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις προοπτικές του για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.
Στη Eurobank από την αρχή της διεθνούς κρίσης τοποθετηθήκαμε στο θέμα της ανάπτυξης με συγκεκριμένες προτάσεις αλλά και πρωτοβουλίες και συνεργασίες με φορείς σε καίριους τομείς όπως ο τουρισμός, οι εξαγωγές και η μεταποίηση.  Θα εξακολουθήσουμε να στηρίζουμε με αίσθημα ευθύνης αλλά και με όλες μας τις δυνάμεις αυτή την προσπάθεια, ως τη μόνη βιώσιμη διέξοδο για ανάταξη και ανόρθωση της χώρας μας.  Παράλληλα βέβαια, στηρίζουμε με κατανόηση και ευελιξία τους πελάτες μας που αντιμετωπίζουν δυσκολίες λόγω της κρίσης, ώστε να ξεπεράσουν όσο πιο ανώδυνα γίνεται τις δυσμενείς συνέπειες.
Είναι στο χέρι μας να διαμορφώσουμε συλλογικά τις προϋποθέσεις ώστε η ελληνική οικονομία να πραγματοποιήσει ένα αναπτυξιακό άλμα και να αποφέρουν καρπούς οι σημερινές θυσίες όλων των Ελλήνων.  Σ’ αυτή τη μεγάλη πρόκληση είναι απαραίτητος ο καλός συντονισμός μεταξύ πολλών φορέων, παραγόντων και συντελεστών,  αλλά και η εδραίωση μιας κουλτούρας που να προάγει και να εξάρει την ποιότητα, τον υγιή ανταγωνισμό, την καινοτομία και την εξωστρέφεια και να επιβραβεύει αυτούς που παράγουν και αναλαμβάνουν τον επιχειρηματικό κίνδυνο.  Συμπερασματικά λοιπόν προκύπτει ότι το τετράπτυχο των προϋποθέσεων για την έξοδο από την κρίση είναι: η πιστή εφαρμογή των όρων του Μνημονίου, η αποκατάσταση της αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης, η πρόσβαση στις διεθνείς αγορές και ασφαλώς η δημιουργία ισχυρής αναπτυξιακής δυναμικής.
Είμαστε σήμερα πολύ μακριά από το σημείο «μηδέν» όπου είχαμε βρεθεί πριν από μερικούς μήνες. Η πορεία που διανύσαμε στο μικρό αυτό χρονικό διάστημα και η αποφασιστικότητα με την οποία προωθήθηκαν και ολοκληρώθηκαν μείζονος σημασίας νομοθετικές και θεσμικές πρωτοβουλίες, μας δίνουν τη δυνατότητα να προσβλέπουμε σε συνέχιση αυτής της θετικής πορείας. Τώρα πια - έχοντας πετύχει αυτό που φάνταζε ακατόρθωτο - ξέρουμε ότι μπορούμε. Μπορούμε να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα, το βήμα της ανάπτυξης που χρειάζεται και περιμένει η χώρα και η ελληνική κοινωνία.

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία του κ. Καραμούζη:
Η σημερινή εκδήλωση με θέμα : « Η Ελληνική Οικονομία & το Πρόγραμμα Σταθερότητας»  εντάσσεται στην πρωτοβουλία που έχει αναλάβει η Eurobank EFG εδώ και περίπου δύο μήνες, να παρουσιάσει στις διεθνείς τράπεζες, στους διεθνείς θεσμικούς επενδυτές, στους μεγάλους ιδιώτες πελάτες και στα μέσα ενημέρωσης,
τις απόψεις μας για τις προοπτικές, τις προκλήσεις, τις ευκαιρίες, τους κινδύνους και τις απειλές αναφορικά με την Ελληνική Οικονομία και το τραπεζικό σύστημα.
Αναγνωρίζουμε τη δύσκολη κατάσταση που κληρονόμησε η σημερινή κυβέρνηση με τη μεγάλη δημοσιονομική εκτροπή, το έλλειμμα διεθνούς αξιοπιστίας, την απώλεια ανταγωνιστικότητας.
Αναγνωρίζουμε τις σημαντικές προσπάθειες και δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελληνική Κυβέρνηση, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, για την υλοποίηση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ενός σκληρού, αλλά αναγκαίου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, σημαντικών μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών που εκκρεμούσαν για χρόνια.
Αναγνωρίζουμε επίσης, τόσο τις δυσκολίες και τους κινδύνους υλοποίησης του προγράμματος, όσο και την πιθανή κόπωση της κοινωνίας με τα μέτρα και τις προσαρμογές, ιδιαίτερα αν δεν γίνουν εμφανή σύντομα η αναπτυξιακή προοπτική και τα οφέλη που θα προκύψουν για την κοινωνία από την εξυγίανση της οικονομίας και της δημοσιονομικής κατάστασης.
Η χώρα βρίσκεται για μήνες αντιμέτωπη με ένα πρωτόγνωρο κύμα  αμφισβήτησης τόσο της αξιοπιστίας της, όσο και των προοπτικών της οικονομίας της, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης αμφισβήτησης των αγορών, της βιωσιμότητας της Ευρωζώνης και του Ευρώ.
Στο πλαίσιο αυτό, έχει διαμορφωθεί μία έντονα αρνητική εικόνα διεθνώς για την Ελλάδα και τις προοπτικές της, ένα κλίμα ανησυχίας στην εγχώρια αγορά, εξελίξεις που αν δεν αντιστραφούν σύντομα, υπονομεύουν το μέλλον και τις προοπτικές της χώρας.
Ένας σημαντικός αριθμός διεθνών αναλυτών, επενδυτών, τραπεζών, θεσμικών επενδυτών, μέσων ενημέρωσης και σχολιαστών εκτιμούν ακόμα και σήμερα ότι υπάρχουν υψηλές πιθανότητες η Ελλάδα να αποτύχει στην υλοποίηση της προσπάθειας προσαρμογής και να αναγκαστεί τελικά σε ρύθμιση ή και διαγραφή χρεών, εξέλιξη που κατά τη γνώμη μας θα είναι καταστρεπτική για τη χώρα και την οικονομία της.
Η ομάδα των οικονομολόγων της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών και Προβλέψεων του ομίλου Eurobank EFG, υπό την ευθύνη του καθηγητή κυρίου Γκίκα Χαρδούβελη και με τη συμβολή του καθηγητή κ. Δημήτρη Μαλλιαρόπουλου και των οικονομολόγων μας κ.κ. Πλάτωνα Μονοκρούσου και Αναστασίου Αναστασάτου, προετοίμασε μια ολοκληρωμένη μελέτη  για τις προοπτικές της Ελληνικής οικονομίας στα νέα δεδομένα.
Ιδιαίτερη αναφορά και ανάλυση γίνεται στη μελέτη σε σειρά θετικών  παραγόντων που η διεθνής αγορά τείνει είτε να αγνοεί, είτε να υποτιμά τη σημασία τους, με αποτέλεσμα να έχει διαμορφώσει μια υπερβολικά αρνητική εικόνα για τις προοπτικές της χώρας και κυρίως για την εξέλιξη του δημοσίου χρέους.  Στη μελέτη υποστηρίζουμε:
Πρώτον, ότι η διεθνής αγορά παραγνωρίζει ότι υπό ορισμένες συγκεκριμένες προϋποθέσεις, η Ελλάδα μπορεί αφενός να εξέλθει από τη σημερινή κρίση χωρίς ρύθμιση ή διαγραφή χρεών και αφετέρου να διαμορφώσει μία ισχυρή και ζωντανή οικονομία, να μετατρέψει δηλαδή την κρίση σε ευκαιρία,
Δεύτερον, ότι δεν υπάρχουν ούτε κίνητρα ούτε οφέλη για μια μελλοντική διαγραφή χρέους από κανέναν από τους εμπλεκόμενους και έχοντες συμφέρον, το Ελληνικό κράτος, την ΕΚΤ, τους επενδυτές κατόχους Ελληνικού χρέους, τον ιδιωτικό τομέα, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, και ότι με την πάροδο του χρόνου τα κίνητρα για μη διαγραφή χρέους γίνονται ισχυρότερα.
Τρίτον, ότι το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της χώρας είναι σημαντικά μικρότερο από τις εκτιμήσεις της αγοράς, άρα και ευκολότερα αντιμετωπίσιμο.
Και Τέταρτον, ότι καθοριστικό παράγοντα για την έξοδο από την κρίση αποτελεί η διαμόρφωση υψηλών ρυθμών ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας (πάνω από 3%) και η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων στον προϋπολογισμό, κυρίως όμως, το πρώτο.  Αν αυτό επιτευχθεί, η μείωση του λόγου δημοσίου χρέους προς ΑΕΠ είναι ταχύτατη, ο οποίος μπορεί να μειωθεί και κάτω του 80% το 2020, στοιχείο που ακούγεται εντυπωσιακό αλλά απόλυτο επιτεύξιμο.
Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι, το ενδιαφέρον της κοινωνίας και της πολιτείας πρέπει να επικεντρωθεί ως πρωταρχική προτεραιότητα στη διαμόρφωση ευνοϊκών συνθηκών και κατάλληλου περιβάλλοντος για την οικονομική ανάπτυξη και την επιχειρηματικότητα, κάτι για το οποίο θα σας μιλήσει εκτενέστερα ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου μας, κύριος Νικόλαος Νανόπουλος.
Πάντως, δεν θα βγούμε από την κρίση αν συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση με 11 συνεχόμενα τρίμηνα αρνητικής μεταβολής των ιδιωτικών επενδύσεων και με συνεχιζόμενο και εντεινόμενο το κύμα φυγής των ξένων επενδύσεων και σύντομα και κάποιων Ελληνικών.
Χρειαζόμαστε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο που δεν θα στηρίζεται στην κατανάλωση και τον γιγαντισμό του Δημοσίου τομέα, αλλά στην ολόπλευρη ανάπτυξη της οικονομικής εξωστρέφειας και την άνθιση των ιδιωτικών και ξένων επενδύσεων.  Εκτιμώ ότι, την άποψη αυτή συμμερίζεται η συντριπτική πλειοψηφία του επιχειρηματικού κόσμου.
Είναι η ώρα να τολμήσουμε με τομές, πολιτικές και ρηξικέλευθες πρωτοβουλίες πέρα και πάνω από τα στερεότυπα δεκαετιών που μας έφεραν εδώ, χωρίς να παραμένουμε δέσμιοι αντιλήψεων και νοοτροπιών που οδήγησαν τη χώρα σε αδιέξοδο και διεθνή διασυρμό.  
Χρειαζόμαστε να παραδεχθούμε τελικά τα αυτονόητα, δηλαδή ότι έξοδος από την τρέχουσα κρίση δεν μπορεί να υπάρξει
χωρίς τη διαμόρφωση ενός φιλικού περιβάλλοντος για την επιχειρηματικότητα,
χωρίς τη διαμόρφωση ενός διεθνούς ανταγωνιστικού φορολογικού πλαισίου για το επιχειρηματικό κεφάλαιο,
χωρίς την αναγέννηση των ιδιωτικών, ξένων και εγχώριων επενδύσεων,
χωρίς μία νέα αναπτυξιακή πορεία εξωστρέφειας με στόχους και χρονοδιάγραμμα,
χωρίς την ποιοτική αναβάθμιση του ευρύτερου Δημοσίου τομέα, με μικρότερο αλλά αποτελεσματικότερο κράτος.
Είναι επίσης πια σε όλους κατανοητό ότι, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να ασκούμε κοινωνική πολιτική με δανεικά, αλλά ο νέος ενάρετος κύκλος κοινωνικής δικαιοσύνης θα προκύψει από τη βελτίωση της ανάπτυξης, της απασχόλησης, της αποτελεσματικότερης παροχής του κοινωνικού μισθού από το κράτος.
Για την προώθηση των απόψεών μας για την Ελληνική οικονομία, η Τράπεζά μας έχει ήδη οργανώσει παρουσιάσεις σε μεγάλες διεθνείς τράπεζες και θεσμικούς επενδυτές στο Λονδίνο, στο Άμστερνταμ, στο Μιλάνο, στο Παρίσι,  στη Φρανκφούρτη, στο Βουκουρέστι και στη Βαρσοβία καθώς και σε μεγάλους ιδιώτες πελάτες της Τράπεζας, στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Συνεχίζουμε την προσπάθειά μας με τη σημερινή εκδήλωση, με παρουσιάσεις σε στελέχη διεθνών μέσων ενημέρωσης και με επισκέψεις στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Άπω Ανατολή στις αρχές του φθινοπώρου.
Είναι θετικό ότι την πρωτοβουλία μας ακολούθησαν πρόσφατα και άλλες Ελληνικές τράπεζες, εξέλιξη που ενισχύει σοβαρά την προσπάθεια ενημέρωσης του διεθνούς και εγχώριου επενδυτικού κοινού, με στόχο την εξισορρόπηση των αρνητικών απόψεων που επικρατούν διεθνώς.
Σε κάθε περίπτωση,  οι παρευρισκόμενοι στις παρουσιάσεις υποδέχτηκαν τις εκτιμήσεις και προβλέψεις μας με προβληματισμό αλλά με μεγάλο ενδιαφέρον και έχουμε ένα διαρκή διάλογο και επικοινωνία μαζί τους.
Αυτή η προσπάθεια ενημέρωσης, πληροφόρησης και επιρροής του διεθνούς επενδυτικού κοινού, των διεθνών μέσων ενημέρωσης, του διεθνούς τραπεζικού συστήματος, πρέπει να συνεχιστεί και να ενταθεί, και κυρίως να αποτελέσει σημαντικό στρατηγικό κομμάτι της επικοινωνιακής πολιτικής της χώρας σε μονιμότερη βάση.
Κλείνοντας, ως υπεύθυνος για τη ρευστότητα, τους εταιρικούς και μεγάλους ιδιώτες πελάτες του ομίλου μας θέλω να σας ευχαριστήσω για την εμπιστοσύνη που μας δείξατε κάτω από δύσκολες και αντίξοες συνθήκες.
Για εμάς, πέρα από αμοιβές, αξιώματα και θέσεις, η μεγαλύτερη επιτυχία,- η δική μας ηθική αναγνώριση είναι να απολαμβάνουμε καθημερινά την εμπιστοσύνη και την εκτίμηση των πελατών μας, τη δική σας εμπιστοσύνη.
Να σας διαβεβαιώσω ότι εκτιμούμε τη σχέση που έχουμε  διαμορφώσει, τη συνεργασία που έχουμε αναπτύξει, τους κοινούς δρόμους που έχουμε χαράξει και τις επιτυχίες που έχουμε μοιραστεί  στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.  Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε αυτή τη συνεργασία δίπλα σας.
Παρά τις αντικειμενικές σοβαρές δυσκολίες των τελευταίων 3 ετών και κυρίως του τελευταίου έτους, καταβάλαμε κάθε προσπάθεια να συνεργαστούμε μαζί σας για να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις της κρίσης, για την οποία το τραπεζικό σύστημα δεν έχει την ευθύνη.  Ζημιώθηκε, όπως και εσείς, από τη δημοσιονομική εκτροπή και την αναξιοπιστία του κράτους.
Είμαστε βέβαιοι ότι, η Ελλάδα έχει τις δυνατότητες να εξέλθει από την τρέχουσα σοβαρή κρίση, ισχυρότερη, με υγιέστερη οικονομία.  Απαιτείται όμως, ως βασική προϋπόθεση, να δείξουμε όλοι μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στη χώρα μας, να πορευθούμε μαζί στη διαμόρφωση των συνθηκών για την έξοδο της χώρας από την κρίση.
Είναι τελικά ευθύνη όλων μας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης