Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Τα τρία αγκάθια που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση λίγο πριν την έλευση της Τρόικα

 Τα τρία αγκάθια που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση λίγο πριν την έλευση της Τρόικα
Τα Ασφαλιστικά Ταμεία, οι ημιυπαίθριοι και τα ενεργειακά είναι τα τρία ζητήματα που εστιάζει το οικονομικό επιτελείο, λίγο πριν την έλευση της τρόικας την Κυριακή στην Αθήνα.
Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου και ο υφυπουργός Φίλιππος Σαχινίδης στην πρώτη σύσκεψη που είχαν με τον υπουργό Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδο και τον υφυπουργό Γιώργο Κουτρουμάνη εξέτασαν εκτενώς τις υπερβάσεις δαπανών που εμφανίζουν τα Ταμεία και δη ο ΟΑΕΕ, ο οποίος από τα τέλη Ιουνίου έχει απορροφήσει το 70% της ετήσιας δαπάνης των 900 εκατ. ευρώ. Εχουμε τα μαξιλάρια μας" είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος μετά τη σύσκεψη με το οικονομικό επιτελείο αναφερόμενος προφανώς στο αποθεματικό του 10% του προϋπολογισμού.
Οι δαπάνες υγείας του ΙΚΑ εκτιμάται ότι ισορροπούν, καθώς πλέον παρατηρείται μείωση 13% της φαρμακευτικής δαπάνης, ενώ στον ΟΑΕΕ και στον ΟΓΑ διαπιστώνεται πως υπάρχουν περιθώρια εξεύρεσης νέων πόρων. Οσο για τις ασφαλιστικές εισφορές υπολογίζουν απώλειες περίπου 80 εκατ. ευρώ το μήνα από τη μείωση κατά 110.000 των ασφαλισμένων. Εξέλιξη, που ανησυχεί το οικονομικό επιτελείο καθώς προσβλέπει σε έσοδα 1,2 δις. ευρώ φέτος και 2 δις. του χρόνου από την εισφοροδιοφυγή και τη μείωση των δαπανών υγείας.
Στη δεύτερη σύσκεψη το επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών συζήτησε εκτενώς με την υπουργό Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη το ζήτημα των ημιυπαίθριων και συγκεκριμένα τη μη ανταπόκριση των ιδιοκτητών. Οσο για το ζήτημα της ενέργειας, στο οποίο θα εστιάσει καταρχήν το τεχνικό κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που φθάνει αύριο στην Αθήνα και δευτερευόντως η τρόικα που πιάνει δουλειά από τη Δευτέρα το πρωί συζητήθηκε κυρίως η αναμόρφωση της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρισμού. Με τις αλλαγές που προωθούνται αναμένεται να αυξηθεί η χονδρική τιμή προς όφελος των ιδιωτών. Τις προσεχείς ημέρες αναμένονται οι προτάσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για τον εξορθολογισμό της χονδρικής τιμής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης