Τελευταία Νέα
Ελλάδα

«Ραβασάκια» σε χιλιάδες οφειλέτες του Δημοσίου ετοιμάζεται να αποστείλει η Εφορία – Στο «μάτι» οι φορολογούμενοι με χρέη έως 3.000 ευρώ – Πιθανή νέα παράταση στην ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα

«Ραβασάκια» σε χιλιάδες οφειλέτες του Δημοσίου ετοιμάζεται να αποστείλει η Εφορία – Στο «μάτι» οι φορολογούμενοι με χρέη έως 3.000 ευρώ – Πιθανή νέα παράταση στην ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα
«Ραβασάκια» σε χιλιάδες φορολογούμενους που οφείλουν ακόμη και μικροποσά στην Εφορία ετοιμάζεται να αποστείλει το υπουργείο Οικονομικών σε μια προσπάθεια να ανακοπεί η πτωτική πορεία των εσόδων τον Μάιο.
Η μαζική αποστολή αυτών των ειδοποιητηρίων στους οφειλέτες γίνεται σε μια στιγμή κατά την οποία τα βεβαιωμένα και ανείσπρακτα έσοδα του κράτους υπερβαίνουν τα 45 δισ. ευρώ, οι δε φορολογούμενοι, λόγω πολιτικής αβεβαιότητας, μεταθέτουν για αργότερα την πληρωμή των οφειλών τους.
Με τα «ραβασάκια» που θα στείλουν οι Εφορίες και τα Τελωνεία οι φορολογούμενοι καλούνται να τακτοποιήσουν άμεσα τα χρέη που έχουν προς το Δημόσιο και ειδοποιούνται ότι, σε διαφορετική περίπτωση, θα βρεθούν αντιμέτωποι με κατασχέσεις εισοδημάτων, όπως μισθοί, συντάξεις, ενοίκια, επιδοτήσεις κ.λπ., και περιουσιακών στοιχείων, όπως ακίνητα, ΙΧ αυτοκίνητα κ.λπ. Στο στόχαστρο βρίσκονται κυρίως οι φορολογούμενοι με χρέη έως 3.000 ευρώ!
Σημειώνεται ότι τα φυσικά πρόσωπα που χρωστούν ποσά μέχρι 10.000 ευρώ και οι επιχειρήσεις που οφείλουν μέχρι 75.000 ευρώ στο Δημόσιο, εφόσον τα χρέη αυτά έχουν βεβαιωθεί και έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα μέχρι και τις 29-2-2012 στις Δ.Ο.Υ. και τα Τελωνεία, μπορούν να υπαχθούν στην ευνοϊκή ρύθμιση που βρίσκεται ακόμη σε ισχύ και προβλέπει είτε την εφάπαξ εξόφληση με απαλλαγή από το 100% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής είτε την τμηματική καταβολή, σε μηνιαίες δόσεις, οι οποίες κυμαίνονται από 2 έως 24 και υπό προϋποθέσεις μπορεί να φθάσουν μέχρι και τις 60, με ταυτόχρονη απαλλαγή από το 25% έως και το 90% των προσαυξήσεων. Το συνολικό ποσό κάθε δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 100 ευρώ.
Σε περίπτωση καθυστέρησης καταβολής μιας δόσης της ρύθμισης έχει ως συνέπεια την επιβάρυνση της δόσης αυτής με 1% προσαύξηση για κάθε μήνα καθυστέρησης. Με την υποβολή της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση θα πρέπει να καταβληθεί και η πρώτη δόση.
Η προθεσμία για την υπαγωγή στη συγκεκριμένη ρύθμιση λήγει κανονικά στις 31 Μαϊου 2012, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο να δοθεί εκ νέου παράταση.
Όπως έχει ήδη αποκαλύψει το bankingnews.gr το ύψος των ληξιπρόθεσμων χρεών ανέρχεται σήμερα στα 45,1 δις. ευρώ ( σ.σ. τέλη Απριλίου) ενώ στο ποσό αυτό δεν περιλαμβάνονται και οι διαγραφές χρεών ύψους 16,8 δις. ευρώ που έχουν γίνει σε φόρους και τέλη από το 2003 μέχρι και το 2010.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης