Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Την ρευστότητα από τα έντοκα προσπαθεί να διατηρήσει το Υπουργείο Οικονομικών - Αίτημα προς την Τρόικα να μην περιοριστεί από τώρα το πρόγραμμα εσωτερικού δανεισμού - Αυξήθηκαν οι ανάγκες για επιχορήγηση των ασφαλιστικών Ταμείων

Την ρευστότητα από τα έντοκα προσπαθεί να διατηρήσει το Υπουργείο Οικονομικών - Αίτημα προς την Τρόικα να μην περιοριστεί από τώρα το πρόγραμμα εσωτερικού δανεισμού - Αυξήθηκαν οι ανάγκες για επιχορήγηση των ασφαλιστικών Ταμείων
Με τα διαθέσιμα του ελληνικού δημοσίου να φθάνουν οριακά έως το τέλος Ιουνίου και με την αβεβαιότητα που υπάρχει σε πολιτικό πεδίο στο υπουργείο Οικονομικών καταγράφεται έντονος προβληματισμός για το αν πρέπει να περιορισθούν οι εκδόσεις εντόκων γραμματίων που προβλέπει το δεύτερο Μνημόνιο.
Πρόκειται για την συμφωνία που είχε κάνει η προηγούμενη κυβέρνηση με την Τρόικα, βάσει της οποίας το ελληνικό δημόσιο είχε δεσμευτεί από το 2012 για ένα μικρότερο πρόγραμμα εκδόσεων εντόκων γραμματίων ( σ.σ. κάτω από 25 δις. ευρώ) προκειμένου να περιοριστούν οι πληρωμές των τόκων.
Τουλάχιστον κατά 2 δις. ευρώ θα πρέπει να μειωθεί το ύψος των εντόκων γραμματίων που θα δημοπρατεί σε τριμηνιαία βάση ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους ( ΟΔΔΗΧ) για να μπορέσει να «ανασάνει» ο προϋπολογισμός.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η υπηρεσιακή κυβέρνηση θα ζητήσει την έγκριση της Τρόικας για να μην «πέσει» στο δεύτερο τρίμηνο κάτω από τα 12 δισ. ευρώ που αντλεί έως τώρα το Δημόσιο από τις δημοπρασίες εντόκων γραμματίων. Υπολογίζει έτσι να εξοικονομήσει άμεσα ρευστότητα 2 δισ. ευρώ που την έχει απόλυτη ανάγκη.
Ήδη ο προϋπολογισμός επιβαρύνεται με αυξημένους τόκους φέτος από τις εκδόσεις των εντόκων γραμματίων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι πληρωμές τόκων για τις εκδόσεις εντόκων φέτος ανήλθαν σε 302 εκατ. ευρώ στο πρώτο τετράμηνο από 183 εκατ. ευρώ πέρυσι στην ίδια περίοδο, σημειώνοντας δηλαδή αύξηση κατά 119 εκατ. ευρώ ή κατά 65%.
Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στο μεγάλο όγκο των εκδόσεων των εντόκων γραμματίων φέτος σε σύγκριση με τις αρχές του 2011 και όχι τόσο στα επιτόκια τα οποία παραμένουν περίπου στα ίδια επίπεδα. Από την στιγμή όμως που το πολιτικό σκηνικό παραμένει ρευστό, οι συνθήκες διεξαγωγής των δημοπρασιών θα είναι ιδιαίτερα δύσκολες οπότε μοιραία θα αποτυπωθούν και στα επιτόκια.
Για την ώρα όμως αυτό είναι το τελευταίο πράγμα που ενδιαφέρει τους επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών που θεωρούν ότι πρέπει να παρακάμψουν την συγκεκριμένη Μνημονιακή δέσμευση.
Οι επαναληπτικές εκλογές έχουν καθυστερήσει την εκταμίευση των δόσεων του δανείου. Ένα δις. ευρώ αναμένει η χώρα μας από τον δόση του Μάιου ( πήρε 4,2 δις. ευρώ έναντι 5,2 δις. ευρώ κανονικά) έπειτα από τις αντιρρήσεις ορισμένων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων (Γερμανίας, Φινλανδίας, Ολλανδίας και Αυστρίας), που ζητούσαν ακόμα και το «πάγωμα» της δόσης. Το υπόλοιπο ποσό θα το πάρει η Ελλάδα εν ευθέτω χρόνο.
Η καθυστέρηση όμως αυτή ασκεί ήδη ισχυρές πιέσεις στα κρατικά ταμεία. Τέλος Ιουνίου θα αρχίσουν να μπαίνουν σε κίνδυνο οι πληρωμές για μισθούς και συντάξεις στο Δημόσιο. Αυτή τη στιγμή το μόνο το οποίο κάνουν οι τεχνοκράτες του Γενικού Λογιστηρίου είναι να βάζουν στο συρτάρι κάθε ένταλμα πληρωμής, από την στιγμή που τα ασφαλιστικά Ταμεία «ρουφάνε» με αμείωτη ένταση τις εγκεκριμένες για φέτος επιχορηγήσεις. Οι περισσότεροι ασφαλιστικοί οργανισμού έχουν ήδη υπερβεί το 50% της επιχορήγησης και ακόμη δεν έχει βγει ο Μάιος…
Τα πρόσθετα κονδύλια που παίρνουν τα Ταμεία από τον προϋπολογισμό κατευθύνονται για την πληρωμή συντάξεων από την στιγμή που οι περισσότερες επιχειρήσεις στην Ελλάδα έχουν αφυδατωθεί εξαιτίας της κρίσης αδυνατώντας έτσι να πληρώσουν τις προβλεπόμενες εισφορές.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης