Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Συμφωνία ΥΠΟΙΚ- Τρόικα: Νωρίτερα με νόμο οι διαρθρωτικές αλλαγές

Συμφωνία ΥΠΟΙΚ- Τρόικα: Νωρίτερα με νόμο οι διαρθρωτικές αλλαγές
Σε νέο διαγωνισμό για την πρόσληψη ορκωτών ελεγκτών/λογιστών που θα αναλάβουν τον έλεγχο των δαπανών των νοσοκομείων, προχωρά η κυβέρνηση, ενώ υπογράφει κείμενο συμφωνίας με την Τρόικα που μπορεί να φέρνει νωρίτεραμε ορισμένα διαρθρωτικά μέτρα, όπως το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων και το ενιαίο μισθολόγιο.
Σήμερα, πρώτη μέρα του κλιμακίου της Τρόικας στην Αθήνα συναντήθηκε με τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, ενώ το απόγευμα οι ελεγκτές της Τρόικας θα συναντηθούν με τον διοικητή της ΤτΕ, Γ. Προβόπουλο. Αύριο οι εμπειρογνώμονες της ΕΚΤ, του ΔΝΤ και της ΕΕ θα συναντηθούν με την Υπουργό Οικονομίας Λ. Κατσέλη, όπου κατά τη διάρκεια της συνάντησης θα συζητηθεί το θέμα του πληθωρισμού που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα αγκάθια για την πορεία υλοποίησης του μνημονίου. Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο ο πληθωρισμός σκαρφάλωσε στο 5,2%.
Αλλα τέτοιου είδους αγκάθια είναι οι δαπάνες για τα νοσοκομεία, για τους ΟΤΑ, όπως και το θέμα των ελλειμματικών ΔΕΚΟ και η υστέρηση των φορολογικών εσόδων.
Νωρίτερα το www.bankingnews.gr είχε μεταδώσει το θέμα για το που θα εστιαστούν οι παρατηρήσεις της Τρόικας.

Τρόικα: Ξεκινά από σήμερα το stress test για την ελληνική οικονομία - Ποιοι τομείς μπαίνουν το μικροσκόπιο


Κρατικά έσοδα, προβληματικές ΔΕΚΟ,  δαπάνες νοσοκομείων, ασφαλιστικών ταμείων και ΟΤΑ θα βρεθούν μαζί με την αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος στο μικροσκόπιο της τρόικας, κλιμάκιο της οποίας ξεκινά από αύριο νέο έλεγχο στο πρόγραμμα εφαρμογής του Μνημονίου.
Το «τεστ αντοχής» της ελληνικής οικονομίας θα διαρκέσει μέχρι τις 6 Αυγούστου.
Θα ακολουθήσει  η πρώτη επίσημη έκθεση προόδου για την Ελλάδα το περιεχόμενο της  οποίας θα ανάψει  το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης του δανείου ύψους 9 δισ. ευρώ.
Στο υπουργείο Οικονομικών επικρατούσε πυρετός τις δύο τελευταίες εβδομάδες εν όψει του πιο κρίσιμου τεστ από τους ελεγκτές του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.  
Μπορεί η κυβέρνηση να έχει  ήδη εισπράξει τις πρώτες θετικές αντιδράσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ (εκθέσεις), με τις όποιες επιφυλάξεις συνοδεύονται αυτές (Ασφαλιστικό), οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών  δεν εφησυχάζουν, καθώς δεν μπορεί να είναι απόλυτα βέβαιοι για τις απαιτήσεις της τρόικας...
Κατά τις πληροφορίες το ενδιαφέρον των ελεγκτών της τρόικας θα εστιασθεί:
* Στις ελλειμματικές ΔΕΚΟ, τα χρέη των οποίων πιέζουν αφόρητα τον κρατικό προϋπολογισμό. Από τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα στοιχεία προκύπτει πως από τα συσσωρευμένα χρέη των ΔΕΚΟ επιβαρύνουν κατά 0,8% του ΑΕΠ φέτος  το δημοσιονομικό έλλειμμα και κατά 5% του ΑΕΠ το ήδη πελώριο δημόσιο χρέος. Μόνο από τα χρέη του ΟΣΕ που αναλαμβάνει το Δημόσιο η επιβάρυνση προσεγγίζει τα 10 δισ. ευρώ.  Τραγική είναι η οικονομική κατάσταση και στους συγκοινωνιακούς φορείς  οι οποίοι κάλυψαν το 73,4% των αναγκών τους από το πρώτο εξάμηνο έχοντας εισπράξει ήδη 181 εκατ. ευρώ έναντι 247 εκατ. του Προγράμματος. Η πιο ενδεικτική της κρίσιμης κατάστασης που επικρατεί στον τομέα των επιχορηγούμενων φορέων είναι η περίπτωση του ΟΑΣΑ που εμφανίζει αδυναμία δανεισμού.
*Στα χρέη των νοσοκομείων, των ασφαλιστικών ταμείων και  των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με τις υπερβάσεις δαπανών σε αυτούς του τομείς να είναι δεδομένη. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους κάνουν λόγο για υπέρβαση 1 δισ. ευρώ κυρίως από τον ΟΑΕΕ και τον ΟΑΕΔ. Αξίζει να καταγραφεί ότι στο πρώτο εξάμηνο ο ΟΑΕΕ έχει αντλήσει το 70% της συνολικής ετήσιας επιχορήγησης του Προγράμματος, ήτοι 630 εκατ. ευρώ επί συνόλου 900 εκατ. ευρώ.
* Στην υστέρηση των φορολογικών εσόδων. Ο εισπρακτικός μηχανισμός εμφανίζει μεγάλες αδυναμίες και καταπώς φαίνεται έως σήμερα είναι πολύ δύσκολο να πάρει μπροστά. «Η τρόικα δεν έλαβε υπόψη της την ύφεση και τώρα πιέζει για ενεργοποίηση του εισπρακτικού μηχανισμού», σημείωνε αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών. Τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου καταδεικνύουν το πρόβλημα. Τα καθαρά έσοδα αυξάνουν με ρυθμό μόλις 7,2% στο πρώτο εξάμηνο έναντι ετήσιου στόχου 13,7%. Η υστέρηση υπολογίζεται στα 3,8 δισ. ευρώ, αφού αντλήθηκαν μόλις 23,8 δισ. ευρώ έναντι ετήσιου στόχου 55,1 δισ. ή 27,6 δισ. στο εξάμηνο.
*Στην αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος  μετά και την ολοκλήρωση των stress tests.
*Στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων
* Στην επιτάχυνση του ΕΣΠΑ.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης