Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Με ρήτρα ΑΕΠ τα νέα μέτρα λιτότητας του Μνημονίου - Τι προβλέπει εμπιστευτικό σχέδιο πρότασης του Υπ. Οικονομικών προς την Τρόικα - «Παγώνουν» οι αυξήσεις στις αντικειμενικές τιμές και οι μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια;

   Με ρήτρα ΑΕΠ τα νέα μέτρα λιτότητας του Μνημονίου - Τι προβλέπει εμπιστευτικό σχέδιο πρότασης του Υπ. Οικονομικών προς την Τρόικα - «Παγώνουν» οι αυξήσεις στις αντικειμενικές τιμές και οι μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια;
Νέο Μνημόνιο με μικρότερο «Γολγοθά» μέτρων για τα επόμενα τρία χρόνια αλλά και ρήτρες για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, προβλέπει «εμπιστευτικό» σχέδιο πρότασης του υπουργείου Οικονομικών για την αναθεώρηση του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής.
Το σχέδιο αυτό πρόκειται να παρουσιάσει η ελληνική πλευρά στους αξιωματούχους της Τρόικας που θα έρθουν μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου στην Ελλάδα, και εφόσον δεν προκύψει κάποιο άλλο γεγονός που θα ακυρώνει το ταξίδι τους στην χώρα μας.

Για την ώρα τα ανώτερα κλιμάκια σε Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον έχουν ενημερωθεί για το σχέδιο αυτής της πρότασης από τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Ζανιά, τον οποίο τα δύο τελευταία χρόνια έχουν γνωρίσει πολύ καλά από τις διαπραγματεύσεις για το πρώτο και το δεύτερο Μνημόνιο.
Κατά τις πληροφορίες, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τα στελέχη της Τρόικας ο πρώην επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, ανέπτυξε τις προτάσεις των πολιτικών κομμάτων για επαναδιαπραγμάτευση των όρων του Μνημονίου μαζί με το ενδεχόμενο της παράτασης - έστω και «σιωπηρής» - της δημοσιονομικής εξυγίανσης.
Η κουβέντα επεκτάθηκε και στα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν το 2013 και τα οποία δεν πρέπει να υπερβαίνουν το ύψος των 3,5 δις. ευρώ έναντι 7 δις. ευρώ που είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Σύμφωνα με το σχέδιο, τα μέτρα θα έχουν ρήτρα ΑΕΠ που θα απαγορεύει τη λήψη πρόσθετων παρεμβάσεων στην οικονομία σε περίπτωση που η ύφεση είναι μεγαλύτερη από ένα όριο και πάνω.
Οι ξένοι αν και δεν έκαναν κάποιο σχόλιο περί αλλαγής του στρατηγικού σχεδιασμού του Μνημονίου εντούτοις γνωρίζουν πολύ καλά ότι η «συνταγή» της σκληρής προσαρμογής που εφάρμοσαν στην Ελλάδα, οδήγησε σε οικονομικό αδιέξοδο τους πολίτες αφού πρώτα εξαφάνισε την οικονομική δραστηριότητα της χώρας.
Από το δεύτερο τρίμηνο του 2008 και για τα επόμενα που ακολούθησαν μέχρι και σήμερα η Ελλάδα σύρονταν όλο πιο βαθιά στην ύφεση κλείνοντας έτσι μία πενταετία συνεχούς οικονομικής επιβράδυνσης. Η κάμψη του ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο του 2012 άγγιξε το 6,2%, προειδοποιώντας ότι η οικονομική επιβράδυνση θα είναι το ίδιο έντονη, όπως και το 2011.
Ανεπίσημα μέχρι τώρα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών μιλούσαν για ύφεση 5,2% με 5,3% το 2013, εκτιμήσεις τις οποίες ήρθε να επιβεβαιώσει έκθεση του ΟΟΣΑ που δόθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην δημοσιότητα.
Ενδεχόμενο, το οποίο έχει θορυβήσει την Τρόικα η οποία είναι «ανοικτή» σε μέτρα ανάσχεσης της ύφεσης αλλά και μετάθεσης σε μεταγενέστερο χρόνο εκείνων που οδηγούν σε επιδείνωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα.
Έτσι δεν αποκλείεται μέτρα, όπως είναι η απόφαση για μία νέα αναθεώρηση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων να «παγώσει» για τα επόμενα δύο χρόνια με τρία χρόνια ή και για περισσότερα , μέχρι ότου μπορέσει να πάρει «τα πάνω του» ο χώρος της κτηματαγοράς, ο οποίος έχει «νεκρώσει» τα τελευταία χρόνια.
Ο προϋπολογισμός έχει φθάσει να έχει μηδενικές εισροές εσόδων από τους φόρους στις μεταβιβάσεις των ακινήτων (κληρονομιές, δωρεές, γονικές παροχές κλπ.) εξαιτίας των έκτακτων εισφορών που επικρέμαται πάνω από τους υποψήφιους αγοραστές αλλά και της έλλειψης χρηματοδότησης από τις τράπεζες. Οι οποίες λόγω των οξυμένων προβλημάτων ρευστότητας που αντιμετωπίζουν έχουν «παγώσει» την δανειοδότηση προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
Προς αναστολή είναι πολύ πιθανό να οδηγηθεί και η υπάρχουσα συμφωνία για μείωση κατά 12%των ειδικών μισθολογίων από την οποία είχε προϋπολογιστεί μία εξοικονόμηση δαπανών της τάξης των 360 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με το δεύτερο Μνημόνιο η περικοπή στους μισθών των στρατιωτικών, των αστυνομικών, των λιμενικών, των πυροσβεστών, των δικαστικών λειτουργών, των ιατρών του ΕΣΥ, των πανεπιστημιακών, των καθηγητών ΤΕΙ, των ερευνητών, των ιατροδικαστών και των διπλωματικών υπαλλήλων είναι προγραμματισμένη για την 1η Ιουλίου του 2012.
Όμως οι συνέπειες που θα έχει μία νέα πτώση της κατανάλωσης στα έσοδα από τους φόρους συναλλαγών και κυρίως στις εισπράξεις του Φ.Π.Α. λόγω της μείωσης της εγχώριας ζήτησης, δεν αποκλείεται να οδηγήσει στην επανεξέταση αυτού του μέτρου. Καλά πληροφορημένες πηγές επισημαίνουν ότι και η έκθεση με τις περικοπές στις δαπάνες που έχει ετοιμάσει το ΚΕΠΕ, απουσιάζουν οι αναφορές για νέες μισθολογικές μειώσεις.
Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι τα εισπρακτικά « κενά» που δημιουργούνται στο Μνημόνιο μπορούν να δοθούν λύσεις από άλλες πηγές εσόδων όπως είναι από τον περιορισμός της φοροδιαφυγής και της είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών που ξεπερνούν τα 45 δις. ευρώ.
Με τα έσοδα από την φοροδιαφυγή και τα ληξιπρόθεσμα και με τη συνέχιση της πειθαρχίας στις δαπάνες αξιωματούχοι στην οδό Νίκης θεωρούν εφικτό τον στόχο για έλλειμμα 13,5 δις ευρώ ή 6,6% του ΑΕΠ από 7,3% που εκτιμά η Τρόικα. Επιπλέον, το πρωτογενές έλλειμμα (σ.σ. εκτός τόκων), δηλαδή των υπουργείων, των Περιφερειών, των Δήμων, των Κοινοτήτων, των Νοσοκομείων και των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης, αναμένεται να διαμορφωθεί σε 272 εκατ. ευρώ ή 0,1% του ΑΕΠ. Πρόκειται για το βασικό σενάριο του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Προγράμματος που έχουν ετοιμάσει στο υπουργείο Οικονομικών και θα περιμένουν τον ερχομό της Τρόικας για τα υπόλοιπα σενάρια με την εξέλιξη των μακροοικονομικών μεγεθών και στα οποία θα ενσωματώνονται και οι αποφάσεις για τα νέα μέτρα.

M. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης