Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Τρόικα: “Αγκάθι” του πληθωρισμού τα καρτέλ

Τρόικα: “Αγκάθι” του πληθωρισμού τα καρτέλ
“Αγκάθι” αποτελούν σύμφωνα με την Τρόικα τα καρτέλ που δρουν στην ελληνική αγορά, η οποία προτείνει το σπάσιμο αυτών των ολιγοπωλίων. Κατά τις πληροφορίες το θέμα αυτό εξετάστηκε στη συνάντηση που είχε το κλιμάκιο της Τρόικας με την Υπουργό Οικονομίας Λ. Κατσέλη, στη διάρκεια της οποίας επισημάνθηκε ακόμη ότι στη διατήρηση των τιμών συμβάλλουν οι μικρομεσσαίες επιχείρησεις.
Όπως ισχυρίστηκαν οι εμπειρογνώμονες των διεθνών οργανισμών η “μαρίδα” των επιχειρήσεων που λειτουργεί στην Ελλάδα, προκειμένου να πατάξει ή να περιορίσει το υψηλό λειτουργικό κόστος διατηρεί σε υψηλά επίπεδα τις τιμές των προϊόντων. Η συγκεκριμένη τιμολογιακή πολιτική επιδρά αρνητικά στον πληθωρισμό, ο οποίος τον Ιούνιο διατηρήθηκε στα επίπεδα του 5,2% και εμφανίζει ισχυρές ανοδικές τάσεις και τον Ιούλιο. Η τρόικα αναμένει μικρότερο αριθμό μείωσης της οικονομικής δραστηριότητας από ότι αρχικά είχε εκτιμηθεί με το μέγεθος της ύφεσης να φτάνει 3-3,2% για φέτος.
Τέλος, στη συνάντηση εξετάστηκε και η πρόοδος των έργων του ΕΣΠΑ. Ήδη το ΥΠΟΙΑΝ παρακολουθεί την πορεία 97 μεγάλων έργων, τα δέκα εκ των οποίων παρακολουθούνται στενά με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Έμφαση επιπλέον δόθηκε στις ιδιωτικές επενδύσεις και στον νέο αναπτυξιακό νόμο ο οποίος σύμφωνα με κύκλους του Υπουργείου Οικονομίας θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2011 (Σε δημόσια διαβούλευση θα τεθούν οι διατάξεις τον Αύγουστο).
Αύριο το κλιμάκιο της Τρόικας θα συναντηθεί με τον Γ. Παπακωνσταντίνου και τη Λ. Κατσέλη, όπου και οι δύο υπουργοί θα ερωτηθούν για την κατάσταση της πραγματικής οικονομίας.

Μάριος Χριστοδούλου

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης