Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Μεγαλώνει ο κατάλογος των εταιρειών που δηλώνουν έτοιμες για την επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή – Δεν ανακοινώνονται τα σχέδια αλλά επιβεβαιώνεται ότι όλοι το περιμένουν

Μεγαλώνει ο κατάλογος των εταιρειών που δηλώνουν έτοιμες για την επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή – Δεν ανακοινώνονται τα σχέδια αλλά επιβεβαιώνεται ότι όλοι το περιμένουν
Παρότι ελάχιστες εταιρείες έχουν δημοσιοποιήσει τα σχέδια έκτακτης ανάγκης για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, αρκετές εργάζονται πάνω σε αυτά για μήνες.
Στις προετοιμασίες για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ φέρεται πως συμμετέχουν οι μεγαλύτερες τράπεζες και ασφαλιστικές της Γαλλίας, οι Credit Agricole, BNP Paribas, Societe Generale και η  ΑΧΑ, οι γερμανικές τράπεζες και ασφαλιστικές, όπως η Commerzbank, υπογραμμίζοντας ότι πιθανή έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα δημιουργούσε νομικά και πρακτικά προβλήματα για τις τράπεζες τα οποία θα επισκίαζαν τα σχετικά προφανή τεχνικά ζητήματα για την αντιμετώπιση του νέου νομίσματος.
Εκτός από τις ταξιδιωτικές εταιρείες, που βλέπουν τα ελληνικά νησιά να μην επηρεάζονται από κοινωνικές αναταραχές που ενδεχομένως να προκληθούν, τα γενικότερα σχέδια έκτακτης ανάγκης εκτείνονται πολύ πιο πέρα από την μετακίνηση τουριστών. Οι ευρωπαϊκές εταιρείες δίνουν νέα έμφαση σε ευρύτερα ερωτήματα για το τι μπορεί να σημαίνει για αυτές μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ. Για παράδειγμα, η βρετανική εταιρεία ηλεκτρικών ειδών, Dixons κάνει λόγο για  προσωρινό κλείσιμο ορισμένων  ελληνικών  της υποκαταστημάτων μέχρι να αναπροσαρμοστούν  οι τιμές σε περίπτωση εξόδου της  χώρας μας  από το ευρώ.
Ο Christoph Franz, διευθύνων σύμβουλος της γερμανικής αεροπορικής εταιρείας Lufthansa, είναι επίσης ξεκάθαρος στο ότι μια ελληνική έξοδος θα είχε ευρείες συνέπειες. "Η επίπτωση της αποχώρησης από την ευρωζώνη έχει δραματικές επιδράσεις σε άλλες εξελίξεις στην Ε.Ε., οι οποίες στη συνέχεια θα έχουν επίσης επιπτώσεις στην Lufthansa”, είπε.
Ο Pierre Pringuet, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ποτών Pernod Ricard, λέει ότι το ευρώ δεν θα καταστραφεί. “Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ευρώπης έχουν αποδείξει ότι μπορούν να διαχειριστούν την κρίση χρέους μέχρι σήμερα και τους έχω εμπιστοσύνη για το μέλλον”, δήλωσε.
Παράλληλα, ο γενικός διευθυντής της Lloyd’s, Richard Ward είπε σε συνέντευξη του ότι η ασφαλιστική αγορά ετοιμάζει σχέδια έκτακτης ανάγκης για την πιθανότητα να καταρρεύσει το ευρώ
Όπως αποκάλυψε πρόσφατα η Wall Street Journal, ακόμα και οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης ετοιμάζουν τα σχέδια τους για την επόμενη μέρα μιας πιθανής διάσπασης του ευρώ. Η κεντρική τράπεζα της Ιρλανδίας έχει τα δικά τους μηχανήματα τύπωσης χρημάτων, ενώ οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες που δεν διαθέτουν μηχανές, αναθέτουν σε μια ιδιωτική εταιρεία, την De La Rue, να τυπώσει τα χαρτονομίσματα που τους υπαγορεύει η ΕΚΤ. Πάντως η επιστροφή σε ένα εθνικό νόμισμα μόνο απλή δεν είναι, καθώς σύμφωνα με τους υπολογισμούς χρειάζονται τουλάχιστον έξι μήνες για να δημιουργηθεί και να τυπωθεί ένα νέο νόμισμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης