Ζημίες ύψους 107,8 εκατ. ευρώ εμφάνισε το πρώτο τρίμηνο του έτους η Alpha Bank, ως συνέπεια της σημαντικής επιδεινώσεως της οικονομικής
δραστηριότητας. Ο Δείκτης Καθυστερήσεων διαμορφώθηκε στο 14,9% και ο Δείκτης Καλύψεως Καθυστερήσεων, συμπεριλαμβανομένων των εξασφαλίσεων, στο 122%. Στο 9,6% η κεφαλαιακή επάρκεια και στο 7,2% το core Tier I.
δραστηριότητας. Ο Δείκτης Καθυστερήσεων διαμορφώθηκε στο 14,9% και ο Δείκτης Καλύψεως Καθυστερήσεων, συμπεριλαμβανομένων των εξασφαλίσεων, στο 122%. Στο 9,6% η κεφαλαιακή επάρκεια και στο 7,2% το core Tier I.
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η τράπεζα:
Τα καθαρά αποτελέσματα ανήλθαν σε ζημίες 107,8 εκατ., επηρεασμένα κυρίως από την παρατεταμένη ύφεση της Ελληνικής Οικονομίας, η οποία εφέτος συρρικνώνεται για πέμπτο συνεχές έτος, με τη μείωση του ΑΕΠ να καταγράφεται στο 6,2% το α΄ τρίμηνο του 2012.
Το καθαρό έσοδο τόκων ανήλθε σε Ευρώ 408 εκατ., καταγράφοντας μείωση 5% σε ετήσια βάση, ως συνέπεια της ετήσιας μειώσεως του δανειακού χαρτοφυλακίου μας κατά Ευρώ 1,9 δισ., καθώς και του υψηλότερου κόστους χρηματοδοτήσεως. Σε τριμηνιαία βάση, το καθαρό έσοδο τόκων μειώθηκε κατά Ευρώ 45,1 εκατ. ως συνέπεια της επιβαρύνσεως του κόστους των καταθέσεων, του υψηλότερου κόστους χρηματοδοτήσεως, καθώς και του συντομότερου ημερολογιακά τριμήνου.
Τα καθαρά έσοδα από προμήθειες ανήλθαν σε Ευρώ 64,5 εκατ., παρουσιάζοντας μείωση κατά 7,7% σε ετήσια βάση, λόγω της μειώσεως της ζητήσεως τραπεζικών προϊόντων και υπηρεσιών. Τα αποτελέσματα χρηματοοικονομικών πράξεων ανήλθαν σε Ευρώ -17,7 εκατ., ενώ τα λοιπά έσοδα διαμορφώθηκαν σε Ευρώ 11,5 εκατ.
Το λειτουργικό κόστος μειώθηκε κατά 3,3% σε ετήσια βάση, σε Ευρώ 264,8 εκατ., με τον δείκτη κόστους προς έσοδα να διαμορφώνεται σε 56,8%. Οι δαπάνες Προσωπικού μειώθηκαν κατά 1,9% και ανήλθαν σε Ευρώ 130,9 εκατ., κυρίως εξαιτίας αποχωρήσεων Προσωπικού στην Ελλάδα λόγω συνταξιοδοτήσεως. Τα Γενικά και Διοικητικά έξοδα περιορίσθηκαν κατά 5% και ανήλθαν σε Ευρώ 111 εκατ., σύμφωνα με το πρόγραμμα εξορθολογισμού των δαπανών. Το λειτουργικό κόστος στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 2,4% και διαμορφώθηκε σε Ευρώ 191,9 εκατ., ενώ
στη Νοτιοανατολική Ευρώπη μειώθηκε κατά 5,8% και ανήλθε σε Ευρώ 70,7 εκατ.
Τα υπό διαχείριση κεφάλαια πελατών ανήλθαν σε Ευρώ 30,1 δισ., ενώ τα υπόλοιπα των καταθέσεων ανήλθαν σε Ευρώ 27,9 δισ. Οι καταθέσεις στην Ελλάδα διαμορφώθηκαν σε Ευρώ 22,1 δισ., μειωμένες κατά 6,7% σε επίπεδο τριμήνου, καθώς ένα μέρος των πελατών μετέφερε τις καταθέσεις του εκτός Ελλάδος, συνεπεία της αυξημένης αβεβαιότητας, ενώ παράλληλα οι επιχειρήσεις προσάρμοσαν τα ταμειακά τους αποθέματα σε περιβάλλον μειωμένης ρευστότητας. Στη Νοτιοανατολική Ευρώπη τα υπόλοιπα των καταθέσεων διαμορφώθηκαν σε Ευρώ 5,3 δισ., ουσιαστικά αμετάβλητα από το τέλος Δεκεμβρίου. Τέλος, τα υπόλοιπα του Private Banking ανήλθαν σε Ευρώ 1,9 δισ., ενώ τα αμοιβαία κεφάλαια διαμορφώθηκαν σε Ευρώ 0,8 δισ., αμφότερα επηρεασμένα από τις δυσμενείς χρηματοοικονομικές συνθήκες.
Οι χορηγήσεις προ απομειώσεων μειώθηκαν κατά 3,7% και διαμορφώθηκαν σε Ευρώ 48,9 δισ., έναντι Ευρώ 50,8 δισ. στο τέλος Μαρτίου 2011. Η εξέλιξη αυτή προήλθε από τη μείωση των χορηγήσεων στην Ελλάδα κατά 3,1% και τη μείωση του δανειακού χαρτοφυλακίου μας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη κατά 4,7%. Κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, επιτύχαμε στοχευμένη μείωση των υπολοίπων του δανειακού μας χαρτοφυλακίου κατά Ευρώ 879 εκατ., προερχόμενη κυρίως από δάνεια μεγάλων επιχειρήσεων.
Οι προβλέψεις απομειώσεως αυξήθηκαν κατά 23,2% σε ετήσια βάση σε Ευρώ 320,7 εκατ., τα οποία, ως ποσοστό του μέσου όρου των χορηγήσεων, αντιστοιχούν σε 260 πόντους. Ο δείκτης καθυστερήσεων του Ομίλου αυξήθηκε κατά 200 πόντους και ανήλθε σε 14,9%1 στο τέλος Μαρτίου 2012. Στην Ελλάδα, ο δείκτης καθυστερήσεων ανήλθε σε 15,1% (+200 πόντους), ενώ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη ο αντίστοιχος δείκτης
διαμορφώθηκε στο 14,1% (+160 πόντους). Οι σωρευτικές προβλέψεις διαμορφώθηκαν σε Ευρώ 3,1 δισ, ήτοι στο 6,4% του χαρτοφυλακίου των δανείων, σε σύγκριση με 4,8% τον Μάρτιο του 2011. Η κάλυψη των καθυστερήσεων ανήλθε σε 43%, ενώ, συμπεριλαμβανομένων των εξασφαλίσεων, ανήλθε σε 122%3.
Αναλυτικότερα:
Προσήλωση στην κεφαλαιακή ενδυνάμωση του Ισολογισμού
- Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας στο 9,6%2 και Δείκτης Κύριων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων (Core Tier I) στο 7,2%2, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα κεφάλαια από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας («ΤΧΣ») ύψους Ευρώ 1,9 δισ.
- Μείωση του Ενεργητικού μας κατά 10%, σε ετήσια βάση, σε Ευρώ 57,6 δισ., ως αποτέλεσμα κυρίως του PSI+, καθώς και της μειώσεως του δανειακού μας χαρτοφυλακίου κατά Ευρώ 1,9 δισ. Το ενεργητικό του Ομίλου διαμορφώνεται πλέον στα επίπεδα του α΄ τριμήνου του 2008.
- Αύξηση της χρηματοδοτήσεώς μας από Κεντρικές Τράπεζες κατά Ευρώ 0,5 δισ. το α΄ τρίμηνο, σε Ευρώ 22,4 δισ., μετά από μείωση των καταθέσεων στην Ελλάδα κατά Ευρώ 1,6 δισ. Το περιθώριο αντλήσεως περαιτέρω κεφαλαίων ανέρχεται σε Ευρώ 6,5 δισ., ενώ αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω κατά Ευρώ 1,9 δισ. με την εκταμίευση των Ομολόγων από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
- Το χαρτοφυλάκιο των Ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την εκκαθάριση των Oμολόγων συνολικά που ανταλλάχθησαν στο πλαίσιο του PSI+, ανέρχεται σε Ευρώ 0,8 δισ.3, ενώ η ονομαστική τους αξία ανέρχεται σε Ευρώ 2,1 δισ.
- Δείκτης καθυστερήσεων στο 14,9%1, με τις σωρευτικές προβλέψεις σε Ευρώ 3,1 δισ., αντανακλώντας έναν δείκτη καλύψεως των καθυστερήσεων 43%, ο οποίος, συμπεριλαμβανομένων των εξασφαλίσεων, διαμορφώνεται σε 122%.
- Μετά το τέλος του α΄ τριμήνου, η επιτυχής ολοκλήρωση της επαναγοράς υβριδικών τίτλων και τίτλων μειωμένης εξασφαλίσεως, στις αρχές Μαΐου, προσέθεσε Ευρώ 333 εκατ. στα Κύρια Βασικά Ίδια Κεφάλαιά μας και ενίσχυσε τον αντίστοιχο Δείκτη κατά 75 πόντους.
Η σημαντική επιδείνωση των λειτουργικών συνθηκών επηρέασε αρνητικά τη χρηματοοικονομική μας επίδοση
- Το καθαρό έσοδο τόκων ανήλθε σε Ευρώ 408 εκατ., μειωμένο κατά 5% σε ετήσια βάση, λόγω του αυξημένου κόστους χρηματοδοτήσεως.
- Το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο μειώθηκε κατά 20 πόντους το α΄ τρίμηνο, σε 2,8%.
- Η συνεχιζόμενη αυστηρή εφαρμογή του προγράμματος εξορθολογισμού των εξόδων περιόρισε το λειτουργικό κόστος κατά περίπου 3,3% σε ετήσια βάση.
- Ο δείκτης έξοδα προς έσοδα αυξήθηκε σε 56,8% από 49,6% το α΄ τρίμηνο του 2011, λόγω της μειώσεως των λειτουργικών εσόδων.
-Τα βασικά λειτουργικά έσοδα παρουσίασαν μείωση κατά 5,4% σε ετήσια βάση. Το αποτέλεσμα προ προβλέψεων ανήλθε σε Ευρώ 201,4 εκατ., έναντι Ευρώ 278,2 εκατ. το α΄ τρίμηνο του 2011.
-Τα καθαρά αποτελέσματα ανήλθαν σε ζημίες Ευρώ 107,8 εκατ. μετά από προβλέψεις για την κάλυψη πιστωτικού κινδύνου Ευρώ 320,7 εκατ. Οι προβλέψεις απομειώσεως, ως ποσοστό του μέσου όρου των χορηγήσεων, ανήλθαν σε 260 πόντους, σημειώνοντας αύξηση κατά 56 πόντους σε ετήσια βάση.
- H νέα διετής Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που υπεγράφη στις αρχές Μαΐου 2012 με τον Σύλλογο Προσωπικού, σε συνδυασμό με την αυξημένη πρόβλεψη μειώσεως του απασχολούμενου Προσωπικού εκ των αναμενόμενων αποχωρήσεων λόγω συνταξιοδοτήσεως, θα οδηγήσει σε ετήσια περιστολή κόστους που ισοδυναμεί με περίπου 10% των δαπανών Προσωπικού του 2011 στην Ελλάδα.
Ο πρόεδρος της Alpha Bank, Γιάννης Σ. Κωστόπουλος δήλωσε σχετικά με τα αποτελέσματα:
«Μετά τις απομειώσεις λόγω της συμμετοχής μας στο PSI+, έγινε το πρώτο γενναίο βήμα για την ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Η επόμενη καθοριστική ενέργεια σε αυτήν τη διαδικασία είναι η δημιουργία ενός πλαισίου ανακεφαλαιοποιήσεως, το οποίο θα διευκολύνει τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα και θα συντελέσει στη διατήρηση ενός αποτελεσματικού καταμερισμού πόρων εντός της Ελληνικής Οικονομίας. Η Alpha Bank παραμένει προσηλωμένη στο όραμά της να ηγηθούν οι ελληνικές τράπεζες της προσπάθειας για την οικονομική σταθεροποίηση και ανάκαμψη εντός του ενοποιημένου ευρωπαϊκού περιβάλλοντος, το οποίο παρέχει σαφώς τα μέγιστα οφέλη για το μέλλον της χώρας μας.»
Από την πλευρά του, ο Διευθύνων Σύμβουλος Δημήτριος Π. Μαντζούνης, δήλωσε:
«Στο παρόν δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, η Alpha Bank συνέχισε να επικεντρώνεται στις προτεραιότητές της, την αποκατάσταση της κεφαλαιακής της βάσεως μετά τη συμμετοχή μας στο PSI+, τη συνετή διαχείριση του κόστους, καθώς και τη διατήρηση της ρευστότητας. Παρά τις αντιξοότητες της περιόδου που προηγήθηκε, ενισχύσαμε τα Κύρια Βασικά Ίδια Κεφάλαιά μας κατά Ευρώ 333 εκατ. με την επιτυχή ολοκλήρωση της επαναγοράς των υβριδικών τίτλων, αλλά και των τίτλων μειωμένης εξασφαλίσεως, και υπογράψαμε νέα διετή επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας με τον Σύλλογο Προσωπικού προσαρμόζοντας την πολιτική των αποδοχών μας στις επικρατούσες συνθήκες.
Επιπλέον, ενισχύσαμε περαιτέρω το απόθεμα των προβλέψεων κατά Ευρώ 321 εκατ., ενώ το περιθώριο αντλήσεως περαιτέρω ρευστότητας από τις Κεντρικές Τράπεζες υπερβαίνει τα Ευρώ 6 δισ. Πρωταρχικό στόχο του Προσωπικού και των Μετόχων μας αποτελεί η θωράκιση της Τραπέζης, ώστε να αντεπεξέλθει στις νέες προκλήσεις.»
ΚΥΡΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
Η πολιτική αστάθεια συνεπιδρά στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ελλάδα κατά την προσπάθεια της δημοσιονομικής προσαρμογής
Η πολιτική αστάθεια που δημιουργήθηκε μετά τις εκλογές της 6 Μαΐου 2012 λόγω της δυσκολίας σχηματισμού Κυβερνήσεως και η προσφυγή σε νέες εκλογές την 17 Ιουνίου 2012, θέτουν σε κίνδυνο το Πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και διαρθρωτικών αλλαγών και τροφοδοτούν την αβεβαιότητα περί παραμονής της χώρας στην Ευρωζώνη. Οι αναπόφευκτες καθυστερήσεις στην είσπραξη εσόδων και στο πρόγραμμα των
ιδιωτικοποιήσεων αυξάνουν επιπλέον την πιθανότητα εκτροχιασμού του Μηχανισμού Στηρίξεως. Η προσδοκία δρομολογήσεως του 2ου Πακέτου Χρηματοοικονομικής Ενισχύσεως βελτίωσε αισθητά την οικονομική εμπιστοσύνη και οδήγησε σε αύξηση των καταθέσεων τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2012. Ωστόσο, οι αρνητικές πολιτικές εξελίξεις που ακολούθησαν επανέφεραν τις εκροές των καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα. Εντεύθεν, η ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων μεγαλυτέρων ελληνικών τραπεζών με Ομόλογα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητος (EFSF) ύψους Ευρώ 18 δισ., προκειμένου να ενισχυθεί ο Δείκτης συνολικών κεφαλαίων στο 8%, αναμένεται να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στο σύστημα. Η επίτευξη σχηματισμού Κυβερνήσεως στις εκλογές της 17 Ιουνίου θα επαναφέρει την οικονομική σταθερότητα, ενώ η προσήλωση στο Πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής αναμένεται να θέσει τις βάσεις για επαναφορά της Ελληνικής Οικονομίας σε πορεία αναπτύξεως.
Δείκτης Κύριων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων στο 7,2% λαμβάνοντας υπ’ όψιν τη διάθεση Ομολόγων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Αποκατάσταση του Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας στο 9,6%
Στις αρχές της εβδομάδας, οι τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες υπέγραψαν με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) τη σύμβαση προεγγραφής εν όψει της συμμετοχής του στην επικείμενη αύξηση κεφαλαίου του Ελληνικού Τραπεζικού Συστήματος. Παράλληλα, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προχώρησε στη διάθεση των αντίστοιχων κεφαλαίων με τη μορφή Ομολόγων EFSF στις εν λόγω τράπεζες, αυξάνοντας τα εποπτικά τους κεφάλαια. Ειδικότερα, το ΤΧΣ εισέφερε στην Alpha Bank ομόλογα ύψους Ευρώ 1,9 δισ., ενισχύοντας τον δείκτη Κύριων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων στο 7,2% και τον δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας στο 9,6%.
Επιπλέον, στα τέλη Απριλίου 2012, η Alpha Bank προέβη σε πρόσκληση προς τους κατόχους των υφιστάμενων τίτλων Βασικών Ιδίων κεφαλαίων (Tier Ι), των τίτλων Κύριων στοιχείων συμπληρωματικών Ιδίων Κεφαλαίων (Upper Tier II), καθώς και των τίτλων μειωμένης εξασφαλίσεως, για επαναγορά των τίτλων αυτών, 3 συνολικής εναπομείνασας αξίας Ευρώ 1 δισ. με καταβολή τοις μετρητοίς, προκειμένου να ενισχύσει την κεφαλαιακή της θέση. Με την ολοκλήρωση των προτάσεων και την κατά μέσον όρο αποδοχή τους σε ποσοστό ύψους 66% (Ευρώ 646 εκατ.), η Τράπεζα αναμένεται να ενισχύσει τα Κύρια Βασικά Ίδια Κεφάλαια (Core Tier I) κατά περίπου Ευρώ 333 εκατ. και τον αντίστοιχο Δείκτη κατά 75 μονάδες βάσεως το β΄ τρίμηνο του 2012.
Λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τη διάθεση των κεφαλαίων από το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ο Δείκτης Κύριων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων και ο Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας ενισχύονται σε 7,9% και 8,9% αντιστοίχως.
Η Τράπεζα παραμένει προσηλωμένη στο Επιχειρησιακό Σχέδιο που έχει ήδη καταθέσει στις εποπτικές Αρχές. Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της ασκήσεως διαχειρίσεως στοιχείων του Παθητικού, στρεφόμεθα στα υπόλοιπα μέτρα κεφαλαιακής ενισχύσεως, όπως η βελτιστοποίηση των σταθμισμένων στοιχείων του Ενεργητικού, καθώς και η αποεπένδυση στοιχείων του Ενεργητικού που δεν εμπίπτουν στον κύριο τομέα
εργασιών της Τραπέζης.
Η συρρίκνωση των καταθέσεων αντισταθμίζεται με την αύξηση της χρηματοδοτήσεως από Κεντρικές Τράπεζες
Στο τέλος Μαρτίου 2012, οι καταθέσεις μας ανήρχοντο σε Ευρώ 27,9 δισ., μειωμένες σε ετήσια βάση κατά 25,9% ή κατά Ευρώ 1,5 δισ. το α΄ τρίμηνο. Κύριοι λόγοι της εξελίξεως αυτής είναι η παρατεταμένη ύφεση στην Ελληνική Οικονομία, καθώς και μειωμένη εμπιστοσύνη στις αγορές, συνεπεία της πολιτικής αστάθειας. Η ανάκαμψη των καταθέσεών μας στην Ελλάδα τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2012, μετά τη συμφωνία για το
Δεύτερο Πρόγραμμα Χρηματοδοτικής Στηρίξεως, καθώς και της ολοκληρώσεως του PSI+, ανεστράφη μετά την αδυναμία σχηματισμού Κυβερνήσεως στις εκλογές της 6 Μαΐου 2012. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι τα υπόλοιπα των καταθέσεών μας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη παρέμειναν αμετάβλητα σε τριμηνιαία βάση και ανήλθαν σε Ευρώ 5,3 δισ.
Το περιθώριο αντλήσεως περαιτέρω ρευστότητας από τις Κεντρικές Τράπεζες υπερβαίνει τα Ευρώ 6 δισ. στο τέλος Μαρτίου 2012. Επιπλέον, η διάθεση Ευρώ 1,9 δισ. με τη μορφή Ομολόγων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω το συνολικό απόθεμα των τίτλων αναχρηματοδοτούμενων από τις Κεντρικές Τράπεζες ταυτόχρονα με την εστίασή μας στην απομόχλευση του Ισολογισμού μας, η οποία ανήλθε σε Ευρώ 0,9 δισ. το α΄ τρίμηνο. Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι υφίστανται περιορισμένες λήξεις Ομολογιακών εκδόσεών μας, αξίας μόλις Ευρώ 0,9 δισ.
Οργανική κερδοφορία επηρεασμένη αρνητικά από το εξαιρετικά δυσμενές επιχειρηματικό περιβάλλον
Το α΄ τρίμηνο του 2012, το αποτέλεσμα προ προβλέψεων και φόρων μειώθηκε κατά 27,6% σε ετήσια βάση και ανήλθε σε Ευρώ 201,4 εκατ. Το καθαρό έσοδο τόκων διαμορφώθηκε σε Ευρώ 408 εκατ., μειωμένο κατά 5% σε ετήσια βάση, ή κατά 10% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, κυρίως λόγω του υψηλότερου κόστους χρηματοδοτήσεως από Κεντρικές Τράπεζες, καθώς και της μειώσεως των υπολοίπων των δανείων μας. Η
ανωτέρω επίδοση, κατά το α΄ τρίμηνο του 2012, επηρεάσθηκε αρνητικά από τη σημαντική συρρίκνωση του θετικού περιθωρίου στις καταθέσεις όψεως και ταμιευτηρίου (από 79 πόντους το τέταρτο τρίμηνο του 2011 σε 25 πόντους το πρώτο τρίμηνο του 2012), λόγω της επιβραδύνσεως του Euribor (από 1,08% κατά μέσον όρο το δ΄ τρίμηνο του 2011 σε 0,54% το α΄ τρίμηνο του 2012), καθώς και του συντομότερου ημερολογιακά τριμήνου.
Η Τράπεζα, παραμένοντας προσηλωμένη στην αυστηρή εφαρμογή του προγράμματος περιορισμού των δαπανών, προχώρησε τον Μάιο του 2012 στην υπογραφή νέας διετούς Επιχειρησιακής Συλλογικής Συμβάσεως Εργασίας με τον Σύλλογο Προσωπικού, επαναπροσδιορίζοντας την πολιτική των αμοιβών της.
Η προκύπτουσα περιστολή των δαπανών προέρχεται κυρίως από τη μείωση των επιχειρησιακών επιδομάτων από 10% έως 20%. Ως αποτέλεσμα της προσαρμογής της πολιτικής αποδοχών για το 2012, αναμένεται μία επιπλέον μείωση των δαπανών Προσωπικού στην Ελλάδα κατά περίπου 6%, με βάση το 2011, ή κατά 10% λαμβάνοντας υπ’ όψιν την αυξημένη πρόβλεψη μειώσεως του απασχολούμενου Προσωπικού εκ των
αναμενόμενων αποχωρήσεων λόγω συνταξιοδοτήσεως.
Επιτάχυνση του ρυθμού αυξήσεως τoυ δείκτη καθυστερήσεων στην Ελλάδα ως συνέπεια της συνεχιζόμενης υφέσεως
Το α΄ τρίμηνο του 2012, ο δείκτης καθυστερήσεων διαμορφώθηκε σε 14,9%, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 200 πόντους, ως αποτέλεσμα της κατακόρυφης πτώσεως της οικονομικής δραστηριότητας με τη μείωση του ΑΕΠ να καταγράφεται στο 6,2% το α΄ τρίμηνο του 2012. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν την επίπτωση του PSI+ στα υπόλοιπα των χορηγήσεων με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, που ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2012, ο δείκτης καθυστερήσεων διαμορφώνεται σε 15,7%. Στην Ελλάδα, ο δείκτης καθυστερήσεων διαμορφώθηκε σε 15,1% στο τέλος Μαρτίου 2012, παρουσιάζοντας αύξηση 200 πόντους, ενώ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη ο δείκτης καθυστερήσεων διαμορφώθηκε σε 14,1%. Ο επιταχυνόμενος ρυθμός αυξήσεως των οφειλών σε καθυστέρηση οφείλεται στο συνεχώς επιδεινούμενο οικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα. Τα επιχειρηματικά δάνεια σε καθυστέρηση αυξήθηκαν στο 16,3% έναντι 13,8% στο τέλος του 2011, ενώ οι καθυστερήσεις από τα στεγαστικά δάνεια ανήλθαν στο 13,1% έναντι 12,2% και ο δείκτης καθυστερήσεων στην καταναλωτική πίστη διαμορφώθηκε σε 12,1% έναντι 9,9% το προηγούμενο τρίμηνο.
Έναντι της αυξανόμενης επιδεινώσεως της ποιότητας του χαρτοφυλακίου μας, ενισχύσαμε περαιτέρω το απόθεμα των προβλέψεων κατά Ευρώ 320,7 εκατ. το α΄ τρίμηνο. Ως αποτέλεσμα, το συνολικό απόθεμα των προβλέψεών μας διαμορφώθηκε σε Ευρώ 3,1 δισ. στο τέλος Μαρτίου 2012, που αντιστοιχεί σε δείκτη καλύψεως των καθυστερήσεων 43%1 (122% συμπεριλαμβανομένων των εξασφαλίσεων). Στο τέλος Μαρτίου 2012, ο δείκτης αποθέματος προβλέψεων ως προς το σύνολο δανειακού χαρτοφυλακίου αυξήθηκε σε 6,4%, έναντι 4,8% στο τέλος Μαρτίου 2011.
"Καταστροφική η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ"
Την ανάγκη, η κυβέρνηση που θα προκύψει από την εκλογική αναμέτρηση της 17ης Ιουνίου, να διασφαλίσει την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ επισήμανε η διοίκηση της Alpha Bank, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές που ακολούθησε την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου του 2012.
Κατά τη διοίκηση της Alpha Bank, θα πρέπει να αποτραπεί με κάθε τρόπο η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, καθώς τυχόν επιστροφή στη δραχμή θα οδηγήσει αυτόματα στην κατάρρευση των ελληνικών τραπεζών, καθώς το bank run δεν θα μπορεί να αποτραπεί.
Εστιάζοντας στο μείζον θέμα της ρευστότητας, η διοίκηση της Αlpha Bank επισήμανε πως η εξάρτηση της τράπεζας από την ΕΚΤ ανήλθε στο τέλος του πρώτου τριμήνου στα 22,4 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 0,5 δισ. ευρώ σε σχέση με το τέλος του 2011 εξαιτίας και της μείωσης κατά 1,6 δισ. ευρώ των καταθέσεων στο πρώτο τρίμηνο του 2012. Η αύξηση της χρήσης των κεφαλαίων από τον ELA στο πρώτο τρίμηνο του 2012 ήταν 3,8 δισ. ευρώ, στα 9,6 δισ. ευρώ συνολικά από 5,8 δισ. ευρώ στο τέλος του 2011.
www.bankingnews.gr
Τα καθαρά αποτελέσματα ανήλθαν σε ζημίες 107,8 εκατ., επηρεασμένα κυρίως από την παρατεταμένη ύφεση της Ελληνικής Οικονομίας, η οποία εφέτος συρρικνώνεται για πέμπτο συνεχές έτος, με τη μείωση του ΑΕΠ να καταγράφεται στο 6,2% το α΄ τρίμηνο του 2012.
Το καθαρό έσοδο τόκων ανήλθε σε Ευρώ 408 εκατ., καταγράφοντας μείωση 5% σε ετήσια βάση, ως συνέπεια της ετήσιας μειώσεως του δανειακού χαρτοφυλακίου μας κατά Ευρώ 1,9 δισ., καθώς και του υψηλότερου κόστους χρηματοδοτήσεως. Σε τριμηνιαία βάση, το καθαρό έσοδο τόκων μειώθηκε κατά Ευρώ 45,1 εκατ. ως συνέπεια της επιβαρύνσεως του κόστους των καταθέσεων, του υψηλότερου κόστους χρηματοδοτήσεως, καθώς και του συντομότερου ημερολογιακά τριμήνου.
Τα καθαρά έσοδα από προμήθειες ανήλθαν σε Ευρώ 64,5 εκατ., παρουσιάζοντας μείωση κατά 7,7% σε ετήσια βάση, λόγω της μειώσεως της ζητήσεως τραπεζικών προϊόντων και υπηρεσιών. Τα αποτελέσματα χρηματοοικονομικών πράξεων ανήλθαν σε Ευρώ -17,7 εκατ., ενώ τα λοιπά έσοδα διαμορφώθηκαν σε Ευρώ 11,5 εκατ.
Το λειτουργικό κόστος μειώθηκε κατά 3,3% σε ετήσια βάση, σε Ευρώ 264,8 εκατ., με τον δείκτη κόστους προς έσοδα να διαμορφώνεται σε 56,8%. Οι δαπάνες Προσωπικού μειώθηκαν κατά 1,9% και ανήλθαν σε Ευρώ 130,9 εκατ., κυρίως εξαιτίας αποχωρήσεων Προσωπικού στην Ελλάδα λόγω συνταξιοδοτήσεως. Τα Γενικά και Διοικητικά έξοδα περιορίσθηκαν κατά 5% και ανήλθαν σε Ευρώ 111 εκατ., σύμφωνα με το πρόγραμμα εξορθολογισμού των δαπανών. Το λειτουργικό κόστος στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 2,4% και διαμορφώθηκε σε Ευρώ 191,9 εκατ., ενώ
στη Νοτιοανατολική Ευρώπη μειώθηκε κατά 5,8% και ανήλθε σε Ευρώ 70,7 εκατ.
Τα υπό διαχείριση κεφάλαια πελατών ανήλθαν σε Ευρώ 30,1 δισ., ενώ τα υπόλοιπα των καταθέσεων ανήλθαν σε Ευρώ 27,9 δισ. Οι καταθέσεις στην Ελλάδα διαμορφώθηκαν σε Ευρώ 22,1 δισ., μειωμένες κατά 6,7% σε επίπεδο τριμήνου, καθώς ένα μέρος των πελατών μετέφερε τις καταθέσεις του εκτός Ελλάδος, συνεπεία της αυξημένης αβεβαιότητας, ενώ παράλληλα οι επιχειρήσεις προσάρμοσαν τα ταμειακά τους αποθέματα σε περιβάλλον μειωμένης ρευστότητας. Στη Νοτιοανατολική Ευρώπη τα υπόλοιπα των καταθέσεων διαμορφώθηκαν σε Ευρώ 5,3 δισ., ουσιαστικά αμετάβλητα από το τέλος Δεκεμβρίου. Τέλος, τα υπόλοιπα του Private Banking ανήλθαν σε Ευρώ 1,9 δισ., ενώ τα αμοιβαία κεφάλαια διαμορφώθηκαν σε Ευρώ 0,8 δισ., αμφότερα επηρεασμένα από τις δυσμενείς χρηματοοικονομικές συνθήκες.
Οι χορηγήσεις προ απομειώσεων μειώθηκαν κατά 3,7% και διαμορφώθηκαν σε Ευρώ 48,9 δισ., έναντι Ευρώ 50,8 δισ. στο τέλος Μαρτίου 2011. Η εξέλιξη αυτή προήλθε από τη μείωση των χορηγήσεων στην Ελλάδα κατά 3,1% και τη μείωση του δανειακού χαρτοφυλακίου μας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη κατά 4,7%. Κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, επιτύχαμε στοχευμένη μείωση των υπολοίπων του δανειακού μας χαρτοφυλακίου κατά Ευρώ 879 εκατ., προερχόμενη κυρίως από δάνεια μεγάλων επιχειρήσεων.
Οι προβλέψεις απομειώσεως αυξήθηκαν κατά 23,2% σε ετήσια βάση σε Ευρώ 320,7 εκατ., τα οποία, ως ποσοστό του μέσου όρου των χορηγήσεων, αντιστοιχούν σε 260 πόντους. Ο δείκτης καθυστερήσεων του Ομίλου αυξήθηκε κατά 200 πόντους και ανήλθε σε 14,9%1 στο τέλος Μαρτίου 2012. Στην Ελλάδα, ο δείκτης καθυστερήσεων ανήλθε σε 15,1% (+200 πόντους), ενώ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη ο αντίστοιχος δείκτης
διαμορφώθηκε στο 14,1% (+160 πόντους). Οι σωρευτικές προβλέψεις διαμορφώθηκαν σε Ευρώ 3,1 δισ, ήτοι στο 6,4% του χαρτοφυλακίου των δανείων, σε σύγκριση με 4,8% τον Μάρτιο του 2011. Η κάλυψη των καθυστερήσεων ανήλθε σε 43%, ενώ, συμπεριλαμβανομένων των εξασφαλίσεων, ανήλθε σε 122%3.
Αναλυτικότερα:
Προσήλωση στην κεφαλαιακή ενδυνάμωση του Ισολογισμού
- Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας στο 9,6%2 και Δείκτης Κύριων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων (Core Tier I) στο 7,2%2, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα κεφάλαια από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας («ΤΧΣ») ύψους Ευρώ 1,9 δισ.
- Μείωση του Ενεργητικού μας κατά 10%, σε ετήσια βάση, σε Ευρώ 57,6 δισ., ως αποτέλεσμα κυρίως του PSI+, καθώς και της μειώσεως του δανειακού μας χαρτοφυλακίου κατά Ευρώ 1,9 δισ. Το ενεργητικό του Ομίλου διαμορφώνεται πλέον στα επίπεδα του α΄ τριμήνου του 2008.
- Αύξηση της χρηματοδοτήσεώς μας από Κεντρικές Τράπεζες κατά Ευρώ 0,5 δισ. το α΄ τρίμηνο, σε Ευρώ 22,4 δισ., μετά από μείωση των καταθέσεων στην Ελλάδα κατά Ευρώ 1,6 δισ. Το περιθώριο αντλήσεως περαιτέρω κεφαλαίων ανέρχεται σε Ευρώ 6,5 δισ., ενώ αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω κατά Ευρώ 1,9 δισ. με την εκταμίευση των Ομολόγων από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
- Το χαρτοφυλάκιο των Ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την εκκαθάριση των Oμολόγων συνολικά που ανταλλάχθησαν στο πλαίσιο του PSI+, ανέρχεται σε Ευρώ 0,8 δισ.3, ενώ η ονομαστική τους αξία ανέρχεται σε Ευρώ 2,1 δισ.
- Δείκτης καθυστερήσεων στο 14,9%1, με τις σωρευτικές προβλέψεις σε Ευρώ 3,1 δισ., αντανακλώντας έναν δείκτη καλύψεως των καθυστερήσεων 43%, ο οποίος, συμπεριλαμβανομένων των εξασφαλίσεων, διαμορφώνεται σε 122%.
- Μετά το τέλος του α΄ τριμήνου, η επιτυχής ολοκλήρωση της επαναγοράς υβριδικών τίτλων και τίτλων μειωμένης εξασφαλίσεως, στις αρχές Μαΐου, προσέθεσε Ευρώ 333 εκατ. στα Κύρια Βασικά Ίδια Κεφάλαιά μας και ενίσχυσε τον αντίστοιχο Δείκτη κατά 75 πόντους.
Η σημαντική επιδείνωση των λειτουργικών συνθηκών επηρέασε αρνητικά τη χρηματοοικονομική μας επίδοση
- Το καθαρό έσοδο τόκων ανήλθε σε Ευρώ 408 εκατ., μειωμένο κατά 5% σε ετήσια βάση, λόγω του αυξημένου κόστους χρηματοδοτήσεως.
- Το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο μειώθηκε κατά 20 πόντους το α΄ τρίμηνο, σε 2,8%.
- Η συνεχιζόμενη αυστηρή εφαρμογή του προγράμματος εξορθολογισμού των εξόδων περιόρισε το λειτουργικό κόστος κατά περίπου 3,3% σε ετήσια βάση.
- Ο δείκτης έξοδα προς έσοδα αυξήθηκε σε 56,8% από 49,6% το α΄ τρίμηνο του 2011, λόγω της μειώσεως των λειτουργικών εσόδων.
-Τα βασικά λειτουργικά έσοδα παρουσίασαν μείωση κατά 5,4% σε ετήσια βάση. Το αποτέλεσμα προ προβλέψεων ανήλθε σε Ευρώ 201,4 εκατ., έναντι Ευρώ 278,2 εκατ. το α΄ τρίμηνο του 2011.
-Τα καθαρά αποτελέσματα ανήλθαν σε ζημίες Ευρώ 107,8 εκατ. μετά από προβλέψεις για την κάλυψη πιστωτικού κινδύνου Ευρώ 320,7 εκατ. Οι προβλέψεις απομειώσεως, ως ποσοστό του μέσου όρου των χορηγήσεων, ανήλθαν σε 260 πόντους, σημειώνοντας αύξηση κατά 56 πόντους σε ετήσια βάση.
- H νέα διετής Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που υπεγράφη στις αρχές Μαΐου 2012 με τον Σύλλογο Προσωπικού, σε συνδυασμό με την αυξημένη πρόβλεψη μειώσεως του απασχολούμενου Προσωπικού εκ των αναμενόμενων αποχωρήσεων λόγω συνταξιοδοτήσεως, θα οδηγήσει σε ετήσια περιστολή κόστους που ισοδυναμεί με περίπου 10% των δαπανών Προσωπικού του 2011 στην Ελλάδα.
Ο πρόεδρος της Alpha Bank, Γιάννης Σ. Κωστόπουλος δήλωσε σχετικά με τα αποτελέσματα:
«Μετά τις απομειώσεις λόγω της συμμετοχής μας στο PSI+, έγινε το πρώτο γενναίο βήμα για την ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Η επόμενη καθοριστική ενέργεια σε αυτήν τη διαδικασία είναι η δημιουργία ενός πλαισίου ανακεφαλαιοποιήσεως, το οποίο θα διευκολύνει τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα και θα συντελέσει στη διατήρηση ενός αποτελεσματικού καταμερισμού πόρων εντός της Ελληνικής Οικονομίας. Η Alpha Bank παραμένει προσηλωμένη στο όραμά της να ηγηθούν οι ελληνικές τράπεζες της προσπάθειας για την οικονομική σταθεροποίηση και ανάκαμψη εντός του ενοποιημένου ευρωπαϊκού περιβάλλοντος, το οποίο παρέχει σαφώς τα μέγιστα οφέλη για το μέλλον της χώρας μας.»
Από την πλευρά του, ο Διευθύνων Σύμβουλος Δημήτριος Π. Μαντζούνης, δήλωσε:
«Στο παρόν δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, η Alpha Bank συνέχισε να επικεντρώνεται στις προτεραιότητές της, την αποκατάσταση της κεφαλαιακής της βάσεως μετά τη συμμετοχή μας στο PSI+, τη συνετή διαχείριση του κόστους, καθώς και τη διατήρηση της ρευστότητας. Παρά τις αντιξοότητες της περιόδου που προηγήθηκε, ενισχύσαμε τα Κύρια Βασικά Ίδια Κεφάλαιά μας κατά Ευρώ 333 εκατ. με την επιτυχή ολοκλήρωση της επαναγοράς των υβριδικών τίτλων, αλλά και των τίτλων μειωμένης εξασφαλίσεως, και υπογράψαμε νέα διετή επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας με τον Σύλλογο Προσωπικού προσαρμόζοντας την πολιτική των αποδοχών μας στις επικρατούσες συνθήκες.
Επιπλέον, ενισχύσαμε περαιτέρω το απόθεμα των προβλέψεων κατά Ευρώ 321 εκατ., ενώ το περιθώριο αντλήσεως περαιτέρω ρευστότητας από τις Κεντρικές Τράπεζες υπερβαίνει τα Ευρώ 6 δισ. Πρωταρχικό στόχο του Προσωπικού και των Μετόχων μας αποτελεί η θωράκιση της Τραπέζης, ώστε να αντεπεξέλθει στις νέες προκλήσεις.»
ΚΥΡΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
Η πολιτική αστάθεια συνεπιδρά στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ελλάδα κατά την προσπάθεια της δημοσιονομικής προσαρμογής
Η πολιτική αστάθεια που δημιουργήθηκε μετά τις εκλογές της 6 Μαΐου 2012 λόγω της δυσκολίας σχηματισμού Κυβερνήσεως και η προσφυγή σε νέες εκλογές την 17 Ιουνίου 2012, θέτουν σε κίνδυνο το Πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και διαρθρωτικών αλλαγών και τροφοδοτούν την αβεβαιότητα περί παραμονής της χώρας στην Ευρωζώνη. Οι αναπόφευκτες καθυστερήσεις στην είσπραξη εσόδων και στο πρόγραμμα των
ιδιωτικοποιήσεων αυξάνουν επιπλέον την πιθανότητα εκτροχιασμού του Μηχανισμού Στηρίξεως. Η προσδοκία δρομολογήσεως του 2ου Πακέτου Χρηματοοικονομικής Ενισχύσεως βελτίωσε αισθητά την οικονομική εμπιστοσύνη και οδήγησε σε αύξηση των καταθέσεων τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2012. Ωστόσο, οι αρνητικές πολιτικές εξελίξεις που ακολούθησαν επανέφεραν τις εκροές των καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα. Εντεύθεν, η ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων μεγαλυτέρων ελληνικών τραπεζών με Ομόλογα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητος (EFSF) ύψους Ευρώ 18 δισ., προκειμένου να ενισχυθεί ο Δείκτης συνολικών κεφαλαίων στο 8%, αναμένεται να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στο σύστημα. Η επίτευξη σχηματισμού Κυβερνήσεως στις εκλογές της 17 Ιουνίου θα επαναφέρει την οικονομική σταθερότητα, ενώ η προσήλωση στο Πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής αναμένεται να θέσει τις βάσεις για επαναφορά της Ελληνικής Οικονομίας σε πορεία αναπτύξεως.
Δείκτης Κύριων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων στο 7,2% λαμβάνοντας υπ’ όψιν τη διάθεση Ομολόγων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Αποκατάσταση του Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας στο 9,6%
Στις αρχές της εβδομάδας, οι τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες υπέγραψαν με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) τη σύμβαση προεγγραφής εν όψει της συμμετοχής του στην επικείμενη αύξηση κεφαλαίου του Ελληνικού Τραπεζικού Συστήματος. Παράλληλα, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προχώρησε στη διάθεση των αντίστοιχων κεφαλαίων με τη μορφή Ομολόγων EFSF στις εν λόγω τράπεζες, αυξάνοντας τα εποπτικά τους κεφάλαια. Ειδικότερα, το ΤΧΣ εισέφερε στην Alpha Bank ομόλογα ύψους Ευρώ 1,9 δισ., ενισχύοντας τον δείκτη Κύριων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων στο 7,2% και τον δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας στο 9,6%.
Επιπλέον, στα τέλη Απριλίου 2012, η Alpha Bank προέβη σε πρόσκληση προς τους κατόχους των υφιστάμενων τίτλων Βασικών Ιδίων κεφαλαίων (Tier Ι), των τίτλων Κύριων στοιχείων συμπληρωματικών Ιδίων Κεφαλαίων (Upper Tier II), καθώς και των τίτλων μειωμένης εξασφαλίσεως, για επαναγορά των τίτλων αυτών, 3 συνολικής εναπομείνασας αξίας Ευρώ 1 δισ. με καταβολή τοις μετρητοίς, προκειμένου να ενισχύσει την κεφαλαιακή της θέση. Με την ολοκλήρωση των προτάσεων και την κατά μέσον όρο αποδοχή τους σε ποσοστό ύψους 66% (Ευρώ 646 εκατ.), η Τράπεζα αναμένεται να ενισχύσει τα Κύρια Βασικά Ίδια Κεφάλαια (Core Tier I) κατά περίπου Ευρώ 333 εκατ. και τον αντίστοιχο Δείκτη κατά 75 μονάδες βάσεως το β΄ τρίμηνο του 2012.
Λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τη διάθεση των κεφαλαίων από το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ο Δείκτης Κύριων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων και ο Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας ενισχύονται σε 7,9% και 8,9% αντιστοίχως.
Η Τράπεζα παραμένει προσηλωμένη στο Επιχειρησιακό Σχέδιο που έχει ήδη καταθέσει στις εποπτικές Αρχές. Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της ασκήσεως διαχειρίσεως στοιχείων του Παθητικού, στρεφόμεθα στα υπόλοιπα μέτρα κεφαλαιακής ενισχύσεως, όπως η βελτιστοποίηση των σταθμισμένων στοιχείων του Ενεργητικού, καθώς και η αποεπένδυση στοιχείων του Ενεργητικού που δεν εμπίπτουν στον κύριο τομέα
εργασιών της Τραπέζης.
Η συρρίκνωση των καταθέσεων αντισταθμίζεται με την αύξηση της χρηματοδοτήσεως από Κεντρικές Τράπεζες
Στο τέλος Μαρτίου 2012, οι καταθέσεις μας ανήρχοντο σε Ευρώ 27,9 δισ., μειωμένες σε ετήσια βάση κατά 25,9% ή κατά Ευρώ 1,5 δισ. το α΄ τρίμηνο. Κύριοι λόγοι της εξελίξεως αυτής είναι η παρατεταμένη ύφεση στην Ελληνική Οικονομία, καθώς και μειωμένη εμπιστοσύνη στις αγορές, συνεπεία της πολιτικής αστάθειας. Η ανάκαμψη των καταθέσεών μας στην Ελλάδα τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2012, μετά τη συμφωνία για το
Δεύτερο Πρόγραμμα Χρηματοδοτικής Στηρίξεως, καθώς και της ολοκληρώσεως του PSI+, ανεστράφη μετά την αδυναμία σχηματισμού Κυβερνήσεως στις εκλογές της 6 Μαΐου 2012. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι τα υπόλοιπα των καταθέσεών μας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη παρέμειναν αμετάβλητα σε τριμηνιαία βάση και ανήλθαν σε Ευρώ 5,3 δισ.
Το περιθώριο αντλήσεως περαιτέρω ρευστότητας από τις Κεντρικές Τράπεζες υπερβαίνει τα Ευρώ 6 δισ. στο τέλος Μαρτίου 2012. Επιπλέον, η διάθεση Ευρώ 1,9 δισ. με τη μορφή Ομολόγων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω το συνολικό απόθεμα των τίτλων αναχρηματοδοτούμενων από τις Κεντρικές Τράπεζες ταυτόχρονα με την εστίασή μας στην απομόχλευση του Ισολογισμού μας, η οποία ανήλθε σε Ευρώ 0,9 δισ. το α΄ τρίμηνο. Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι υφίστανται περιορισμένες λήξεις Ομολογιακών εκδόσεών μας, αξίας μόλις Ευρώ 0,9 δισ.
Οργανική κερδοφορία επηρεασμένη αρνητικά από το εξαιρετικά δυσμενές επιχειρηματικό περιβάλλον
Το α΄ τρίμηνο του 2012, το αποτέλεσμα προ προβλέψεων και φόρων μειώθηκε κατά 27,6% σε ετήσια βάση και ανήλθε σε Ευρώ 201,4 εκατ. Το καθαρό έσοδο τόκων διαμορφώθηκε σε Ευρώ 408 εκατ., μειωμένο κατά 5% σε ετήσια βάση, ή κατά 10% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, κυρίως λόγω του υψηλότερου κόστους χρηματοδοτήσεως από Κεντρικές Τράπεζες, καθώς και της μειώσεως των υπολοίπων των δανείων μας. Η
ανωτέρω επίδοση, κατά το α΄ τρίμηνο του 2012, επηρεάσθηκε αρνητικά από τη σημαντική συρρίκνωση του θετικού περιθωρίου στις καταθέσεις όψεως και ταμιευτηρίου (από 79 πόντους το τέταρτο τρίμηνο του 2011 σε 25 πόντους το πρώτο τρίμηνο του 2012), λόγω της επιβραδύνσεως του Euribor (από 1,08% κατά μέσον όρο το δ΄ τρίμηνο του 2011 σε 0,54% το α΄ τρίμηνο του 2012), καθώς και του συντομότερου ημερολογιακά τριμήνου.
Η Τράπεζα, παραμένοντας προσηλωμένη στην αυστηρή εφαρμογή του προγράμματος περιορισμού των δαπανών, προχώρησε τον Μάιο του 2012 στην υπογραφή νέας διετούς Επιχειρησιακής Συλλογικής Συμβάσεως Εργασίας με τον Σύλλογο Προσωπικού, επαναπροσδιορίζοντας την πολιτική των αμοιβών της.
Η προκύπτουσα περιστολή των δαπανών προέρχεται κυρίως από τη μείωση των επιχειρησιακών επιδομάτων από 10% έως 20%. Ως αποτέλεσμα της προσαρμογής της πολιτικής αποδοχών για το 2012, αναμένεται μία επιπλέον μείωση των δαπανών Προσωπικού στην Ελλάδα κατά περίπου 6%, με βάση το 2011, ή κατά 10% λαμβάνοντας υπ’ όψιν την αυξημένη πρόβλεψη μειώσεως του απασχολούμενου Προσωπικού εκ των
αναμενόμενων αποχωρήσεων λόγω συνταξιοδοτήσεως.
Επιτάχυνση του ρυθμού αυξήσεως τoυ δείκτη καθυστερήσεων στην Ελλάδα ως συνέπεια της συνεχιζόμενης υφέσεως
Το α΄ τρίμηνο του 2012, ο δείκτης καθυστερήσεων διαμορφώθηκε σε 14,9%, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 200 πόντους, ως αποτέλεσμα της κατακόρυφης πτώσεως της οικονομικής δραστηριότητας με τη μείωση του ΑΕΠ να καταγράφεται στο 6,2% το α΄ τρίμηνο του 2012. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν την επίπτωση του PSI+ στα υπόλοιπα των χορηγήσεων με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, που ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2012, ο δείκτης καθυστερήσεων διαμορφώνεται σε 15,7%. Στην Ελλάδα, ο δείκτης καθυστερήσεων διαμορφώθηκε σε 15,1% στο τέλος Μαρτίου 2012, παρουσιάζοντας αύξηση 200 πόντους, ενώ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη ο δείκτης καθυστερήσεων διαμορφώθηκε σε 14,1%. Ο επιταχυνόμενος ρυθμός αυξήσεως των οφειλών σε καθυστέρηση οφείλεται στο συνεχώς επιδεινούμενο οικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα. Τα επιχειρηματικά δάνεια σε καθυστέρηση αυξήθηκαν στο 16,3% έναντι 13,8% στο τέλος του 2011, ενώ οι καθυστερήσεις από τα στεγαστικά δάνεια ανήλθαν στο 13,1% έναντι 12,2% και ο δείκτης καθυστερήσεων στην καταναλωτική πίστη διαμορφώθηκε σε 12,1% έναντι 9,9% το προηγούμενο τρίμηνο.
Έναντι της αυξανόμενης επιδεινώσεως της ποιότητας του χαρτοφυλακίου μας, ενισχύσαμε περαιτέρω το απόθεμα των προβλέψεων κατά Ευρώ 320,7 εκατ. το α΄ τρίμηνο. Ως αποτέλεσμα, το συνολικό απόθεμα των προβλέψεών μας διαμορφώθηκε σε Ευρώ 3,1 δισ. στο τέλος Μαρτίου 2012, που αντιστοιχεί σε δείκτη καλύψεως των καθυστερήσεων 43%1 (122% συμπεριλαμβανομένων των εξασφαλίσεων). Στο τέλος Μαρτίου 2012, ο δείκτης αποθέματος προβλέψεων ως προς το σύνολο δανειακού χαρτοφυλακίου αυξήθηκε σε 6,4%, έναντι 4,8% στο τέλος Μαρτίου 2011.
"Καταστροφική η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ"
Την ανάγκη, η κυβέρνηση που θα προκύψει από την εκλογική αναμέτρηση της 17ης Ιουνίου, να διασφαλίσει την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ επισήμανε η διοίκηση της Alpha Bank, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές που ακολούθησε την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου του 2012.
Κατά τη διοίκηση της Alpha Bank, θα πρέπει να αποτραπεί με κάθε τρόπο η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, καθώς τυχόν επιστροφή στη δραχμή θα οδηγήσει αυτόματα στην κατάρρευση των ελληνικών τραπεζών, καθώς το bank run δεν θα μπορεί να αποτραπεί.
Εστιάζοντας στο μείζον θέμα της ρευστότητας, η διοίκηση της Αlpha Bank επισήμανε πως η εξάρτηση της τράπεζας από την ΕΚΤ ανήλθε στο τέλος του πρώτου τριμήνου στα 22,4 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 0,5 δισ. ευρώ σε σχέση με το τέλος του 2011 εξαιτίας και της μείωσης κατά 1,6 δισ. ευρώ των καταθέσεων στο πρώτο τρίμηνο του 2012. Η αύξηση της χρήσης των κεφαλαίων από τον ELA στο πρώτο τρίμηνο του 2012 ήταν 3,8 δισ. ευρώ, στα 9,6 δισ. ευρώ συνολικά από 5,8 δισ. ευρώ στο τέλος του 2011.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών