Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Συναγερμός για το έλλειμμα στο υπουργείο Οικονομικών – Τα πενιχρά έσοδα το οδηγούν στο 7,4% του ΑΕΠ για το 2012 - Απόκλιση 2 δις. ευρώ θα παρουσιάσει ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός - Προβληματισμένος ο Γ. Ζανιάς

Συναγερμός για το έλλειμμα στο υπουργείο Οικονομικών – Τα πενιχρά έσοδα το οδηγούν στο 7,4% του ΑΕΠ για το 2012 - Απόκλιση 2 δις. ευρώ θα παρουσιάσει ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός - Προβληματισμένος ο Γ. Ζανιάς
Τα πενιχρά φορολογικά έσοδα πνίγουν τους επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών που βλέπουν το έλλειμμα να εκτινάσσεται πάνω από το 6,4% του ΑΕΠ που προβλέπει για φέτος το Μνημόνιο, στρώνοντας έτσι το «χαλί» για νέα μέτρα λιτότητας από την Τρόικα.
Το ανύπαρκτο έργο του ελεγκτικού μηχανισμού που είναι σαν να έχει πάψει να υπάρχει εδώ και μήνες έχει προβληματίσει τον ν Γιώργο Ζανιά που διαπιστώνει πόσο δίκαιο είχαν τα στελέχη της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, όταν πριν από δύο μήνες του έλεγαν ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας θα διαμορφωθεί στην περιοχή του 7,3% με 7,4% του ΑΕΠ.
Δηλαδή μία μονάδα πάνω από τον στόχο του συμπληρωματικού προϋπολογισμού. Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον Γιώργο Ζανιά επιβεβαιώθηκε το σενάριο των ξένων αφού στοιχεία με την πορεία των εσόδων που προσκόμισε στέλεχος του Γενικού Λογιστηρίου στην συνάντηση δείχνουν τη φετινή απόκλιση να φθάνει στα 2 δις. ευρώ.
Εφόσον οι χαμηλές πτήσεις στα φορολογικά έσοδα συνεχιστούν τότε οι φετινές εισπράξεις στον προϋπολογισμού δεν θα ξεπεράσουν τα 49,3 δις. ευρώ έναντι πρόβλεψης για έσοδα 51,4 δις. ευρώ που έχει τεθεί στον προϋπολογισμό.
Η απόκλιση μίας μονάδας του ΑΕΠ στα έσοδα του προϋπολογισμού το 2012 σήμανε αμέσως τον συναγερμό στο υπουργείο Οικονομικών μετά τις ανησυχίες που εκφράστηκαν ότι αν δεν γίνει κάτι άμεσα τότε είναι πολύ πιθανό η «βελόνα» του ελλείμματος να δείξει ακόμη μεγαλύτερο νούμερο…
Η πρώτη κίνηση ενίσχυσης των εσόδων έγινε με την απόφαση του Γιώργου Ζανιά να παρατείνει μέχρι τις 11 Ιουνίου την ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη των 45,1 δις. ευρώ μήπως κάποιοι οφειλέτες φιλοτιμηθούν και μπουν στις ευεργετικές διατάξεις της απόφασης εξαιτίας των δύσκολων εποχών που περνούν οι Έλληνες φορολογούμενοι.
Η δεύτερη κίνηση ήρθε με την ολοκλήρωση της στελέχωσης της Επιτροπής Διοικητικής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών . Η Επιτροπή ενώ έχει συσταθεί από τις αρχές του 2011 ακόμη δεν έχει λειτουργήσει με αποτέλεσμα 2,5 δισ. ευρώ από βεβαιωμένους φόρους και πρόστιμα, που τα έχουν επιβάλει μετά από έλεγχο οι φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί του κράτους σε επιχειρήσεις να μην έχουν εισπραχθεί.
Τουλάχιστον 1 δις. ευρώ εκτιμήθηκε στην συνάντηση ότι θα μπορούσαν να είχαν εισρεύσει στα κρατικά ταμεία εάν το υπουργείο Οικονομικών προχωρούσε έγκαιρα στην στελέχωση της Επιτροπής ασκώντας το ρόλο του «διαιτητή» που θα έχει για τα πρόστιμα. Σκοπός της είναι η ελαχιστοποίηση των υποθέσεων που οδηγούνται σε μακροχρόνιες δικαστικές διενέξεις και η ενίσχυση της διαφάνειας κατά τη διαδικασία της διοικητικής επίλυσης των μεγάλων φορολογικών υποθέσεων. Σημειώνεται δε, ότι ο κύριος όγκος των υποθέσεων που επιλαμβάνεται αφορά σε μεγάλες επιχειρήσεις.
Για μικρότερες φορολογικές διαφορές ή για διαφορές στις οποίες δεν υπάρχει αμφισβήτηση στον κύριο φόρο, συνεχίζουν να λειτουργούν τα υφιστάμενα όργανα διοικητικής επίλυσης στις περιφερειακές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών.
Καμία χρονοτριβή δεν πρέπει να υπάρχει και με την είσπραξη των εσόδων από φόρους ακίνητης περιουσίας παρελθόντων ετών. Από τα ταμεία του υπουργείου Οικονομικών έχει υπολογιστεί ότι λείπουν 25 εκατ. ευρώ από το ΕΤΑΚ του 2009 και 180 εκατ. ευρώ από το ΦΑΠ του 2010. Για το λόγο αυτό ο Γιώργος Ζανιάς θα βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον Χάρη Θεοχάρη, επικεφαλής της ΓΓΠΣ, σχετικά με την αποστολή των 1,28 εκατ. εκκαθαριστικών σημειωμάτων Ενιαίου Τέλους Ακινήτων έτους 2009 ( σ.σ. προέρχονται από ισάριθμες δηλώσεις Ε9 των ετών 2005-2009, που εκκρεμούσαν ανεπεξέργαστες εδώ και 1,5 χρόνο).
Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών απέστειλε μέσω των ΕΛΤΑ τα πρώτα 240.000 από τα εναπομείναντα1.280.000 εκκαθαριστικά σημειώματα ΕΤΑΚ 2009. Από τα σημειώματα αυτά περίπου 120.000-130.000είναι μηδενικά, ενώ τα υπόλοιπα 110.000-120.000 είναι χρεωστικά και αναγράφουν φόρους προς πληρωμή συνολικού ύψους 82,5 εκατ. ευρώ.
Παραλήπτες των χρεωστικών σημειωμάτων θα είναι φορολογούμενοι οι οποίοι κατείχαν την 1η-1-2009κτίσματα και εντός σχεδίων πόλεων οικόπεδα, συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 100.000 ευρώ εφόσον ήταν άγαμοι ή άνω των 200.000 ευρώ εφόσον ήταν έγγαμοι. Καθένας από αυτούς θα κληθεί να πληρώσει κατά μέσο όρο ένα ποσόν της τάξεως των 690-750 ευρώ!
Σε κάθε περίπτωση υπόχρεου φορολογούμενου, το ΕΤΑΚ του 2009, που αναγράφεται στο χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα, έχει υπολογιστεί με συντελεστή 0,1% επί του υπολοίπου της συνολικής αντικειμενικής αξίας των ακινήτων, το οποίο απέμεινε μετά την αφαίρεση του ισχύοντος κατά περίπτωση αφορολογήτου ορίου.
Όσοι από τους υπόχρεους πληρωμής ΕΤΑΚ έτους 2009 κατείχαν την 1η-1-2009 ακίνητα των παραπάνω κατηγοριών, συνολικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ, θα κληθούν, με τα ίδια εκκαθαριστικά, να πληρώσουν έναν ακόμη φόρο, την έκτακτη εισφορά ακίνητης περιουσίας! Η εισφορά αυτή έχει υπολογιστεί από τη ΓΓΠΣ με συντελεστές κλιμακούμενους από 0,1% έως 1% επί της συνολικής αξίας των ακινήτων που απομένει μετά την αφαίρεση του ποσού των 400.000 ευρώ.
Η καταβολή του συνολικού ποσού οφειλής που αναγράφεται σε κάθε ένα από τα χρεωστικά εκκαθαριστικά ΕΤΑΚ2009 πρέπει να γίνει εφάπαξ μέχρι την τελευταία εργάσιμη μέρα του Ιουνίου, στις τράπεζες ή στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. Εάν η συνολική οφειλή είναι μικρότερη των 27 ευρώ, ο φορολογούμενος απαλλάσσεται από την υποχρέωση να την καταβάλλει. Σύμφωνα με αρμόδια πηγή του υπουργείου Οικονομικών, μέχρι το τέλος Ιουνίου θα έχουν ταχυδρομηθεί και τα υπόλοιπα 1.040.000 εκκαθαριστικά σημειώματα ΕΤΑΚ του έτους 2009.
Από τα εκκαθαριστικά αυτά, όμως, μόνο τα 130.000 είναι χρεωστικά και το συνολικό ποσό φόρων που εκτιμάται ότι θα εισπραχθεί από αυτά, μέχρι το τέλος Ιουλίου, δεν υπερβαίνει τα 21 εκατ. ευρώ.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης