Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Εκλογές, τράπεζες και Σύνοδος Kορυφής θα αποτελέσουν το σημείο καμπής για την ευρωπαϊκή κρίση χρέους - Ή θα έρθει η καταστροφή ή θα έρθει η ανάκαμψη...

Εκλογές, τράπεζες και Σύνοδος Kορυφής θα αποτελέσουν το σημείο καμπής για την ευρωπαϊκή κρίση χρέους -  Ή θα έρθει η καταστροφή ή θα έρθει η ανάκαμψη...
Μπορεί πολλοί traders να ανακουφίστηκαν που έφυγε ο Μάιος, ένας μήνας με ισχυρές απώλειες σε όλα σχεδόν τα χρηματιστήρια του κόσμου, όμως ο Ιούνιος προμηνύεται ιδιαίτερα κρίσιμος. Οι Ευρωπαίοι αντιμετωπίζουν τέσσερις εβδομάδες κρίσιμων αποφάσεων που μπορεί να σηματοδοτήσουν το σημείο καμπής της κρίσης που ή θα φέρει την έξοδο ή θα κλιμακωθεί.
Τον Ιούνιο είναι οι κρίσιμες εκλογές στην Ελλάδα καθώς και οι κοινοβουλευτικές εκλογές της Γαλλίας, ενώ θα πρέπει να αντιμετωπιστεί και η κεφαλαιακή ανεπάρκεια των τραπεζών της Ισπανίας. Η Ιταλία είναι σε επιφυλακή και στις 28 και 29 Ιουνίου είναι η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής όπου θα συζητηθεί το μέλλον της οικονομικής και νομισματικής ένωσης της Ευρώπης.
"Πλησιάζουμε σε κρίσιμη στιγμή. Είμαστε όμως σίγουρα πιο κοντά στο να δούμε πως θα είναι η επόμενη μέρα στην Ευρώπη », δήλωσε ο Nicholas Spiro, επικεφαλής στην Spiro Sovereign Strategy. "Στο τέλος της ημέρας, τα βασικά εργαλεία για την ουσιαστική επίλυση της κρίσης θα εξακολουθούν να λείπουν όμως. Η ευρωζώνη δεν έχει ενιαίο φορολογικό σύστημα, ούτε ενιαίο τραπεζικό πλαίσιο, ενώ θα υπάρχουν σημαντικές διαφωνίες μεταξύ των ηγετών σχετικά με το πώς θα προχωρήσουν", πρόσθεσε.
Ήδη βλέπουμε μια αλλαγή στην ισορροπία δυνάμεων, σε σχέση με τις αρχές του 2010 όταν και ξεκίνησε στην Ελλάδα η κρίση. Η εκλογή του F. Hollande, δίπλα στον οποίο τάχθηκαν ο ιταλός πρωθυπουργός Mario Monti και ο Ισπανός Mariano Rajoy, μπορεί να αλλάξει τη στάση της Γερμανίας. Την ίδια ώρα, η καγκελάριος A. Merkel αντιμετωπίζει περισσότερα μέτωπα αντιπολίτευση απ 'όσα είχε σε οποιαδήποτε στιγμή της κρίσης. Δεν μπορεί να συνεχίσει μόνη της να καθορίζει την πολιτική της Ευρώπης.
Οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα έχουν προκαλέσει σημαντικές αναταράξεις στις αγορές. Οι Ευρωπαίοι διαμηνύουν συνεχώς ότι σε περίπτωση που εκλεγεί κυβέρνηση που δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της, τότε το πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας θα διακοπεί. Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων θέλει να παραμείνει η χώρα στο ευρώ, αλλά το μήνυμα των Ευρωπαίων είναι σαφές: αν θέλετε να παραμείνετε στο ενιαίο νόμισμα, θα πρέπει να εφαρμόσετε το πρόγραμμα προσαρμογής.
Σύμφωνα με τον André Sapir, επιστημονικό συνεργάτη στο ινστιτούτο Bruegel, οι ηγέτες πρέπει να αποκτήσουν μια πιο μακροπρόθεσμη προοπτική για την επίλυση της κρίσης, αντί να πιέζουν την Ελλάδα σήμερα, τις ισπανικές τράπεζες αύριο και την Ιταλία την επόμενη εβδομάδα. Ακόμη και οι Έλληνες να αποφασίσουν το σωστό κόμμα για κυβέρνηση, η Ελλάδα απέχει πολύ από το να βγει από την κρίση.
«Αν παραμείνουν προσκολημμένοι με τα βραχυπρόθεσμα ζητήματα οι ηγέτες, η ζώνη του ευρώ δεν θα μπορεί να επιβιώσει για πολύ», είπε ο Sapir. Όλα θα φανούν στη σύνοδο κορυφής του Ιουνίου, γεγονός που καθιστά τις προσεχείς εβδομάδες εξαιρετικά κρίσιμες, όχι μόνο για την αντιμετώπιση των άμεσων ζητημάτων στην Ελλάδα και την Ισπανία, αλλά και τη μακροπρόθεσμη κατεύθυνση της Ευρώπης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης